Apple prelazi na Intel

Racunalo.com foto

A da će Macintoshi doista na Intelove procesore posve prijeći, odbacujući IBM-ov RISC procesor modelima koji će izlaziti od lipnja sljedeće do lipnja 2007. godine, dalo se naslutiti iz pažljivo doziranih glasina u Wall Streetu Journalu, Reutersu i CNetu, medijima koji se ne bave neodgovornim nagađanjima ili otkrivanjem industrijskih tajni.
Na predstavljanju paketa za još jednu tranziciju Macintosha, softverašima je ponuđen paket koji olakšava muke: za 999 dolara dobili su u kućištu Power Macintosha G5 matičnu ploču s Intelovim P4 procesorom na 3,8 GHz, prijelaznu inačicu Xcodea i bogatu Intelovu biblioteku modula za optimiziranje koda uz Intelove kompajlere za C++ i Fortran.
čini se da je kratkoročni cilj doista za godinu dana isporučiti prenosiva računala temeljena na Pentiumu M i najnaprednijoj dostupnoj tehnologiji Centrino, a poslije će se vidjeti hoće li u nekoj poslužiteljskoj i profesionalnoj kategoriji zadržati i IBM-ov procesor G5. Na novim strojevima koji izađu iz Applea vjerojatno će se moći nativno izvoditi Windowsi, a Mac OS X ipak se neće moći legitimno instalirati na anonimne strojeve. Osim mobilnih procesora male potrošnje za strojeve namijenjene najširim potrošačima, Apple će dobiti i solidnu alternativu u AMD-u, pa će uz OS koji se po običaju prilaže svakom računalu s logom u obliku jabuke, ti strojevi i cijenom biti vrlo konkurentni računalima dopunski opterećenima cijenom Windowsa.
Aplikacije pisane za procesor PowerPC izvodit će se na Intelovim Macintoshima uz pomoć tehnologije Rosetta, ugrađene u OS, koja jedan kod prevodi u drugi u realnom vremenu. Sistem 9 i prijelazni API Carbon više se neće moći emulirati, a ni vektorska jedinica, hardverski specifična za procesore G4 i G5. Photoshop, Word i Excel generacije PowerPC glatko su se izvodile na Intelovu Macintoshu pred 3800 sudionika. Steve Jobs najavio je da će se inačica 10.5 MacOS-a, pod kodnim imenom Leopard, izaći između Božića 2006. i sredine siječnja 2005. kao dvobinarni sustav, koji će se moći instalirati i na starije generacije strojeva, kao i na one u kojima kuca Intelov procesor.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.