Apple predstavio MacOS X 10.4 Tiger

Racunalo.com foto

Apple je prihvatio primjedbe korisnika i servisera, pa je ciklus za “veliki korak” u razvoju OS-a produljen na godinu i pol, kako bi većina prosječnih korisnika uopće stigla “progutati” novosti prethodne inačice i njima se djelotvorno služiti. Proizvođač tvrdi kako je ugrađeno 200 novosti, no ograničit ćemo se na najuočljivije i s time u vezi na naša prva iskustva. Neka i nisu baš ugodna, ali to se i očekuje.
Jedna je od najvažnijih novosti Spotlight tehnologija indeksiranja sadržaja u sistemsku XML datoteku. Sistem, osim imena datoteka, zaviruje i u mnogo formata sadržaja samih dokumenata. Tako se pretraživanjem, s munjevito dobivenim rezultatima, mogu locirati npr. svi dokumenti koji u sebi sadrže riječ koju tražimo. I još bolje: te nalaze možemo spremiti u virtualne mape, pa polako postaje nevažno gdje su tražene datoteke stvarno smještene.
Potpuno nova je i Dashboard tehnologija za minijaturne, u svakom trenutku dostupne aplikacije, nazvane widgetima. četrnaest ih dolazi sa sistemom. Svjetski sat, kalendar, adresar, kalkulator, elektroničke “post-it” etikete, “daljinski” za iTunese, meteoizvještaj… samo su očigledna primjena te tehnologije. Najkorisniji je dodatak Oxfordski rječnik američkog engleskog, obogaćen rječnikom istoznačnica.
Poznata međuplatformska tehnologija QuickTime za sve zamislive sadržaje koji se odvijaju u realnom vremenu, poput glazbe i videa dobila je svoju sedmu inačicu. Može se, dodavanjem codeca, obogatiti za reprodukciju ama baš svega osim u formatu Windows Media. Najvažniji je dodatak codec H.264, kojim se vrlo kvalitetno kodira i reproducira videosadržaj MPEG4 u HDTV formatu (širina od 1280 piksela), pri čemu datoteke nisu osjetno veće od istih takvih. Mali je nedostatak što su procesori G4 od 1 GHz i slabiji nejaki za reprodukciju HD sadržaja bez ispuštanja okvira. Dobro je što QT7 onako, iz kutije omogućuje programom iChat AV videokonferiranje do četiri sudionika. Tekstovna i audiokomunikacija već je stara stvar. Novi iSync čudno se poigrao sinkronizirajući adresar i rokovnik s telefonima; odrezao je podatke i obrisao popise recentnih telefonskih razgovora.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.