Apple predstavio iOS 10 i novi Mac OS… 3D touch se vraća na velika vrata?

Fotografija članka: Apple predstavio iOS 10 i novi Mac OS… 3D touch se vraća na velika vrata?

Pročitajte što je sve jučer predstavio Apple na svojoj velikoj konferenciji

Oglas

Apple je jučer predstavio brojne stvari koje će donijeti nadogradnje za njegove operativne sustave. Njegov novi Mac OS naziva Sierra i iOS 10 će dobiti stvari koje su mnogi do sada priželjkivali. Pa krenimo polako…

Novi operativni sustav za osobna računala se od sada naziva macOS. Ova verzija se zove Sierra. Prvo čime se Apple pohvalio je mogućnost otključavanja računala uz pomoć Apple Watcha – Auto Unlock opcija. Apple ovime očito želi unificirati osjećaj korištenja na njegovim uređajima, a možda će baš najkorisnija stvar zbog toga biti Universal Clipboard – ako kopirate neki teskt ili link na macOS ili iOS uređaju, bit će vidljivo na svim uređajima koji su spojeni preko istog iCloud računa.

Uz to, Siri dolazi na macOS kao i Apple Pay. Virtualna asistentica Siri kontrolira aplikacije i pretražuje web (te priča viceve :) ) kao i na iOS-u, a od danas je već dostupna u beta verziji.

Sierra bi trebala biti dostupna na jesen, a bit će podržana i na uređajima s kraja 2009. godine.

Kada već spominjemo Siri, najveća novost je što se Siri otvara prema drugim aplikacijama. Kako bi uhvatili korak s drugim virtualnim pomoćnicima, Apple je odlučio učiniti Siri dostupnom svim programerima da je koriste. Lista aplikacija će tako ubrzo biti puno veća od Ubera, RunKeepera, Skypea, WhatsAppa i drugih.

apple ios 10 pregled_1

Apple Watch je drugi po redu koji dobiva velike promjene. Na satu ćete imati dock s omiljenim aplikacijama, a fitness aplikacije ćete pokretati puno brže uz nove prečace za to. Uz to će i na Apple Watchu biti prikazano kako vaši prijatelji stoje s treninzima. Scribble mod će omogućiti tipkanje na način da pišete slova po satu.

apple ios 10 pregled_4

Konačno iOS 10. Već smo spominjali kako iOS počinje polako biti zatrpan aplikacijama. Od iOS-a 10, to više neće biti slučaj. Tehnički, to će i dalje biti slučaj, ali sve ćete te aplikacije sada moći brisati. Evo i službenog popisa:

apple ios 10 pregled_5

Aplikacije označene brojkama će se moći brisati tek kasnije ili u određenom obujmu. Oni koji su odmah instalirali beta verziju iOS-a 10 su potvrdili da već mogu micati neke aplikacije. Usput će brojne aplikacije biti dostupne u App Storeu, što znači da bi trebale češće dobivati ažuriranja i poboljšanja.

Galerija na iOS-u postaje mnogo pametnija te dobiva softver koji joj omogućuje prepoznavanje lica i objekata. Čak će više od 11 milijardi računanja biti izvedeno po pojedinoj slici kako bi iOS prepoznao što se sve nalazi na njoj. Zahvaljujući tome će Memories odjeljak dopuštati sortiranje i pregledavanje fotografija prema objektima, tj. predmetima slikanja i ljudima. Fotografiranje je toliko naglašeno u iOS-u 10 da se kamera pokreće od sada jednostavnim scrollom u desno, što znači da je još za nijansu pristupačnija nego prije.

Apple Karte i Apple Glazba dobivaju promjene u korisničkom sučelju. Veće promjene dobivaju Apple Karte koje kada pokrenete, neće prikazivati ništa osim same karte i povećala za pretraživanje. Uz to će karte preporučivati i vrijeme do najdražih odredišta. Apple Glazba će integrirati više tekstova pjesama u samu aplikaciju.

Jako zgodan dodatak je što će iOS 10 moći pretipkati vaše glasovne poruke iz sekretarice u tekst. Uz to će ekstenzija za aplikaciju Telefon provjeravati neke brojeve koji vas zovu pa ćete lako znati je li riječ o mutnom pozivu. Ovo je doduše aktualnije u SAD-u nego kod nas, ali zgodna stvarčica. Emoji postaju još veći i brojniji u Porukama, a moći ćete slati i svoje rukom pisane poruke. Osim toga će vam biti dopušteno pretpregledati mnoge stvari u samim Porukama poput YouTube videa. Kao i Siri, čak se i Poruke otvaraju programerima pa bi recimo neka pizzeria mogla dozvoliti da direktno naručujete pizzu iz aplikacije Poruka.

apple ios 10 pregled_6

3D Touch bi trebao biti još više ukomponiran u sam uređaj. Od sada ćete ga moći koristiti i preko zaključanog zaslona kako bi pregledali notifikacije i obavljali druge stvari. Uz to ćete moći detaljnije 3D Touchem pregledavati i sadržaj iz obavijesne trake. Uz to će aplikacije u balončić koji se otvori nakon pritiska 3D Touchem, dati i informacije a ne samo dodatne opcije.

Ovo posljednje nam se možda najviše svidjelo. Bez otvaranja Uber aplikacije možete vidjeti koliko biste trebali otprilike čekati na Uber, a Karte vam mogu reći udaljenost do mjesta za koje se očekuje da ćete posjetiti.

Zgodni noviteti nas očekuju na jesen iz svih stožera pa slobodno možemo reći da utakmica još ne jenjava.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.