Apple nema ekskluzivno pravo na iPhone naziv u Kini

Fotografija članka: Apple nema ekskluzivno pravo na iPhone naziv u Kini

Iako je teško za povjerovati, megapopularni Apple je izgubio spor oko svog „iPhone“ naziva koji je jedan od zaštitnih znakova ove kompanije.

Oglas

U ovoj je parnici Apple izgubio, a kao posljedica toga kompanija će u Kini naziv „iPhone“ morati dijeliti sa ostalim kompanijama koje se ne bave proizvodnjom pametnih telefona. Tako će prije svega Apple naziv „iPhone“ podijeliti sa kompanijom Xintong Tiandi Technology koja se bavi proizvodnjom kožnih  proizvoda te se nalazi u Pekingu.

Xintong Tiandi Technology prodaje proizvode poput futrola za mobitele te torbica koje nose naziv „IPHONE“ – a upravo je zbog takvog korištenja ovog naziva Apple bio poprilično nezadovoljan.

Kako god bilo, i na čiju žalost ili radost, kineske su vlasti presudile u korist kompanije Xintong Tiandi Technology uz objašnjenje kako je dotična kompanija koristila naziv „IPHONE“ i prije nego što se Apple-ov iPhone pojavio u Kini. Xintong Tiandi Technology je ovaj naziv registrirao 2007. godine, što je bilo pet godina prije nego je Apple registrirao IPhone naziv u Kini i to za računalne proizvode.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.