Apple, Motorola i Google svoje proizvode radit će u SAD-u. Je li to trend ili …..?

Fotografija članka: Apple, Motorola i Google svoje proizvode radit će u SAD-u. Je li to trend ili …..?

Prema pisanju medija,  američko gospodarstvo je pozitivno, stopa nezaposlenosti se smanjuje, dolar jača. Ali  analitičari su uočili još  nešto. Povratak izrade elektroničkih proizvoda  američkih giganata iz Kine na tlo SAD-a.

Oglas

Znamo da Motorola je davno prodala svoje tvornice u Kini. Nakon stjecanja dijela poslovanja (op. zbog patenata) od strane Googlea,  prema najavi novi modeli smartphonea bit će  sastavljeni u SAD-u. Isto tako Googleove naočale sastavljati će se u Santa Clari u Kaliforniji, a  Apple je na WWDC-u najavio proizvodnju svog Mac Pro uređaja, opet u SAD-u. Sada se neki pitaju je li to neki trend, hoće li se time povisiti cijena uređajima zbog troškova rada i nabave komponenti, ili je sve samo jedan običan trik?

Odgovor je slikovito prikazan od strane analitičara kroz strukturu troškova proizvodnje za iPhone  u tri dijela: troškovi nabave hardvera, logistike i montaže. Hardverski troškovi nabave ne mogu imati značajnih promjena. Za iPhone kreću se uvijek oko 167,5 dolara. Troškovi logistike: iPhone ima zaslon iz Južne Koreje (LG Displey), kamera je Sony proizvod, baterija dolazi od nekoliko proizvođača iz Kine, čip je Samsungov (u budućnosti TSMC-ov).  Svi navedeni proizvođači potrošačke elektronike dolaze iz regije Azije i Pacifika. Ove regije imaju sada relativno fiksne svoje industrijske lance. Da bi  gore navedene komponente  dospjele do SAD-a, dostava postaje složenija i troškovi logistike se povećavaju u skladu s tim.

Troškovi montaže: Foxconn tvornica sklapa 70 % iPhonea. Prema  procjenama managementa,  odnos broja radnika koji rade u proizvodnom procesu i proizvodni učinak,  pokazuju da radnik sklapa dva iPhonea dnevno. Pretpostavili se da učinkovitost američkih industrijskih radnika je ista, ali ipak nisu iste plaće i porezi, što opet  povećava iznos davanja.  Američki radnik zarađuje prosječno oko 12 dolara na sat, kineski po mjesecu  oko 44-45 dolara.  Iz  toga proizlazi da iPhone ima troškove sastavljanja oko 15 dolara u Kini, dok u SAD-u blizu 100 dolara.


Prema nekim procjenama dio troška u razlici cijene rada mogao bi se smanjiti na tlu SAD-a, automatizacijom proizvodnih linija (u određenoj mjeri),  i cijeni energije. Prema izračunu, energetska ušteda iznosi 12 do 13 dolara. Cijeloj priči mora se dodati još jedan element. Za proizvodnju je potrebno izgraditi tvornice u SAD-u. Foxconn u Kini je već izgrađen.

I sada kako god da se okrene, u Kini su proizvodni troškovi (bez obzira na logistiku) oko $ 197, po uređaju dok u Sjedinjenim Američkim Državama bi iznosili najmanje 269 dolara.  Iz toga slijedi, da barem za sada, masovna proizvodnja potrošačke elektronike u SAD-u je ipak neki trik vezan uz politička zbivanja jer ne postoji niti jedna kompanija koja želi biti u gubitku profita uslijed povećanja proizvodnih troškova.  Što vi mislite o seljenju proizvodnje u SAD? Voljeli bi ćuti i vaše komentare. Ostavite ih na Fejsu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.