Apple MacBook Pro – što donosi novi ljepotan?

Fotografija članka: Apple MacBook Pro – što donosi novi ljepotan?

Apple je predstavio svoje nove prijenosnike s Touch Bar-om i TouchID-om

Oglas

Apple je napokon redizajnirao svoju MacBook Pro liniju u svim segmentima. Iako na oko su to sve male promjene, vjerujem da će u korištenju naići na široku primjenu. Promijenili su sve : Trackpad, tipkovnicu, zaslon, sustav hlađenja, napravili ih manjima, tanjima i potpuno od aluminija…

Sve se ovo očekivalo i glasine su išle u ovome pravcu, ali njihovo predstavljanje je uvijek posebna stvar, oni to lijepo spakuju da svatko želi barem vidjeti njihove uređaje.

Novi MacBook Pro dolazi u dvije veličine, 13“ i 15“, također ove godine dolaze i u dvije boje : Space gray i njihovoj standardnoj srebrenoj. Očekivano uređaji su lakši, tanji i manji što je važno napomenuti, pa su se na kraju našalili kako je njihov novi MBP tanji i podjednake težine kao “ultraprijenosni MacBook Air“. A iako su manji iz Applea nam obećavaju do 10 sati rada na bateriji. Također zvučnici su čak 58% glasniji.

Sljedeća stvar na kojoj su poradili je Trackpad. On je čak 2x veći od dosadašnjih, tako da će se geste puno lakše izvoditi, i podržava Force Touch tehnologiju. Uz novi trackpad i tipkovnica je drugačija. Unaprijedili su mehanizam tipkovnice iz MacBooka i sada se u novoj tipkovnici nalazi druga generacija butterfly mehanizma. Tipke su čak 4 puta stabilnije na pritisak i imaju dosta manji hod nego dosadašnji MBP.

Zaslon je podosta unaprijeđen, 67% je svijetliji, prikazuje 25% više boja i ima veći kontrast za 67%.

Apple je dosta radio i kako bi učinio ove uređaje snažnima za ozbiljan rad. Tako se u 15“ MBP nalazi 6 generacija Intelovog i7 procesora s radnim taktom do 3.5 GHz i Radeon Pro 450 grafička kartica s 2GB video memorije, također imat će i 256GB super brze memorije u SSD te 16GB RAM-a.

Njegov manji brat od 13“ ima nešto skromnije performanse. Imat će Intelov i5 procesor 6 generacije s radnim taktom do 3.3 GHz. U njemu je Intelova Iris Pro 550 grafička kartica i imat će 256GB SSD i 8GB RAM-a.

Novi MBP imat će čak 4 Thunderbolt porta koja bi trebala zamijeniti preko adaptera sve druge portove pa i punjač. Uz njih se nalazi i 3.5mm audio port.

Glavna odlika novog MacBook Pro-a je njegov Touch Bar. Riječ je o posebnom retina zaslonu osjetljivom na dodir iznad tipkovnice i koji zamjenjuje funkcijske tipke, ali ima i drugu široku primjenu u gotovo svim aplikacijama.

Pa ovaj novi Touch Bar je upravo to. U gotovo svakoj aplikaciji taj se Bar prilagođava nudeći prečace, posebne prijedloge, smajliće, prijedloge riječi i ono što će nekima biti zanimljivo, moći ćete prilagođavati te tipke svojim potrebama. U ozbiljnijim aplikacijama mogu se pregledavati slike, u aplikacijama za uređivanje videozapisa i audiozapisa moći ćete svoj napredak pregledavati na jednoj “crti“. DJ će moći preko ovoga zaslona praviti remix… Mnoštvo je funkcija, samo treba vidjeti kako će sve to funkcionirati u stvarnosti.
TouchID je integriran u Touch Bar. Naime on je smješten u tipku za paljenje uređaja i s njime možete otključati uređaj ili potvrditi kupnju. S vremenom će razni developeri ovu funkciju iskoristiti u svojim aplikacijama, pa uskoro možemo očekivati i posebne mape koje se otključavaju prstom.

Zaista su velike mogućnosti ovoga Touch Bara ali i samoga MacBook Proa, vjerujem da će mnogi stari korisnici doći na svoje kao i kreativci, a sumnjam da će i novi korisnici ostati razočarani, jer jednostavno MBP nudi jednu malenu kompaktnu cjelinu.

Uređaji su dostupni odmah za prednarudžbe, a dostave će se vršiti kroz tri tjedna. Raspon cijena novog MBP-a je od 1.799$ za najslabiji model pa sve do 2.799$ za najjači model.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.