Apple iPad će izgubiti dominaciju na tržištu od Androida 2013. godine, tvrde stručnjaci

Fotografija članka: Apple iPad će izgubiti dominaciju na tržištu od Androida 2013. godine, tvrde stručnjaci

Ako pratite bilo koje statističko ili press izvješće o prodaji tablet uređaja u svijetu, tada ste vjerojatno primijetili kako postotak koji drži Apple pada iz kvartala u kvartal.

Oglas

Nije niti čudo jer se Apple bori sam protiv svih (kao Rambo ili Commando) dok je s druge strane pregršt proizvođača koji proizvode Android tablete. Uz glevne igrače kao što su Samsung Galaxy, Amazonov Kindle Fire i Googleov Nexus, u svijetu postoje još deseci proizvođača tableta koji se odlučuju za Android operativni sustav za svoje uređaje. Ponovimo, Apple je sam s druge strane.

IDC-ov analitičar Sameer Singh je izašao sa statističkim brojkama u kojima stoji kako je iPad samo u trećem ovogodišnjem kvartalu izgubio oko 87% tržišta, tako da sada drži 50,4% ukupnog svjetskog tržišta. No, situacija se preokreće u korist proizvođača jeftinih i prilično dobrih tableta, tako da je samo pitanje vremena kada će se statistička “krvna slika” promijeniti.

Čini se kako je treći ovogodišnji kvartal i neka vrsta prekretnice za Apple i iPad tablet, jer su se pojavile i glasine kako mnogi kupci iPad Minija moraju čekati svoj tablet, jer se smanjio ukupan broj isporučenih tableta. Prijašnje brojke su govorile kako bi Apple trebao povećati isporuku tableta u posljednjem kvartalu za 10-15%, no najnovije brojke govore suprotno, kako će broj isporučenih jedinica pasti za 18%.

S druge strane broj isporučenih Android tableta osjetno raste tijekom cijele 2012. godine, i svi pokazatelji govore kako će isporuka dodatno rasti i u 2013. godini. Ipak, to ne znači da prodaja iPada ide loše, jer je Apple prijavio kako je samo u prvom tjednu prodao više od 3 milijuna iPad 3 tableta. Radi se samo o tome da Android konkurencija podiže ritam, a na nama kupcima je da se odlučimo za jeda ili drugi.

Ili treći? Ne zaboravimo kako je Microsoft nedavno predstavio i sigurno očekuju kako će u bliskoj budućnosti ugrabiti veći dio tržišnog kolača, iako je trenutno prodaja zanemariva u odnosu na Android i iPad.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.