Apple i Google kao lokacijski špijuni

Fotografija članka: Apple i  Google kao lokacijski špijuni

 Manji broj korisnika mobilnih telefona imao  je spoznaju o tome i nije ih smetala, sigurnosni stručnjaci su upozoravali ali javnost uglavnom nije posebno reagirala,  a veći broj korisnika nije imao pojma ili ih nije bilo briga.  Sada se odjednom stvari mijenjaju i  diže se veliki interes javnosti i nekih kongresnika za temu prikupljanja lokacijskih podataka od strane uređaja temeljenih na IOS-u i androidu te privatnosti korisnika lokacijskim oblikom praćenja.  Sve se zahuktalo nakon što je u jednom od svojih članaka objavio:  Apple i Google (android uređaji ) šalju neke lokacije podataka iz tih uređaja natrag na svoje poslužitelje“. 

Nadalje, sigurnosni analitičar Samy Kamkara je otkrio da HTC-ovi smartphoni pokrenuti pod android operacijskim mobilnim sustavom šalju podatke o lokaciji snimljene u kratkim intervalima od nekoliko sekundi Googleu,  nekoliko puta na sat.  Oni također prenose ime, mjesto i snagu signala Wi-Fi mreža u blizini, kao i jedinstveni telefonski identifikator.  U ovom slučaju, iako je Google odbio prvobitno komentirati nalaze,  kasnije je potvrdio da je to zaista slučaj:  Dijeljenje, prikupljanje i korištenje svih  lokacijski podataka  od strane korisnika android platforme dešavaju se uz dopuštenje samih korisnika.  Korisnicima pružamo najave i kontrolu nad prikupljanjem, dijeljenjem i korištenjem lokacija u cilju pružanja boljeg mobilnog iskustva na android uređajima.  Bilo koji lokacijski podatak koji se šalje natrag na Googleove  lokacijske poslužitelja je anonimni i nije vezan ili praćen do određenog korisnika. Google je također rekao da koristi neke od podataka za izgradnju točnih prometnih karata.  Lokacijski podaci prikupljeni iz mobilnih uređaja mogu pružiti podatke o, primjerice, kako brzo promet ide duž autoceste. Na  činjenicu dodjeljivanja jedinstvenog veznog identifikatora za pojedini mobilni uređaj Google objašnjava: „Kada telefon šalje podatke natrag na naše servere samo nekim podatcima o lokaciji zapravo se dodjeljuje jedinstveni identifikacijski broj, ali taj broj ni na koji način nije povezane s IMEI uređajem, korisničkim imenom ili drugim informacijama.  Spomenuto je da android briše podatake nakon što doda nove informacije koje se šalju natrag na Google. Drugim riječima, trebalo bi im puno vremena za povezivanje korisnika s tim podacima.

Što se tiče Applea, oni ne taje da iPhone snima i redovito emitira podatke o lokaciji korisnika i vraća ih na tvrtku. To su i sami javno objavili. Američki senator Al Franken je poslao pismo Steveu Jobsu tražeći objašnjenje. Iako se povukao iz tvrtke, Jobs je dao odgovor:  Američki Kongres dao je tvrtki Apple za iPhone i iPads dozvolu prikupljanja podatke o lokaciji, kada to dopušta korisnik, a  sve je dodatno potvrđeno  u podugačkom dokumentu dozvola za iTunes Store (koji koristi se za sinkronizaciju podataka). Više možete pročitati

Dodatno je prije toga,  britanski Guardian zakuhao pitanje sigurnosti i zloupotrebe lokacijskih korisničkih podataka objavom da Apple tajno prati naše podatke i sprema ih u skriveni fajl u IOS-u inačice 4, te da se ti podaci ne šalju nikome, a mogu biti dostupni svakome pomoću .  OK, to zaista nije korektan odnos prema Appleovim korisnicima, ukoliko to rade namjerno. Samo u vezi ovih informacija postavljamo pitanje, koje informacije ili datoteke su sigurne ukoliko su pohranjene u našem mobilnom telefonu?

Evo, sada znate priču.  Sve u svemu, prema našem viđenju, postoje koliko-toliko logična objašnjenja barem od strane Googlea za postupke prikupljanja lokacijskih podataka od strane korisnika i zaštite privatnosti. Mislimo kako se oko dijeljenja navedenih lokacijskih podataka zaista ne bi trebala dizati tolika "buka". Zašto?  Uzmimo samo jedan element,  činjenicu da toliki milijuni korisnika svjesno dijeli svoje  lokacijske podatke putem raznih geolokacijskih  društvenih mreža kao što je na primjer, Foursquare.  Zar te informacije ne bi se mogle zloupotrijebiti na bilo koji način, od bilo koga  ili bilo kada? Nisu li one opasnije za korisnike nego dijeljenje s Appleom i Googleom?

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.