Apple, Google i Samsung će se protiv dijabetesa boriti wearable gadgetima?

Fotografija članka: Apple, Google i Samsung će se protiv dijabetesa boriti wearable gadgetima?

Iako je nejasno kako će “wearable gadgeti” zaista moći pratiti podatke o nivou glukoze u tijelu samo s površinskim mjerenjem. No, čini se kako se gadgeti razvijaju u tom smjeru.

Oglas

Apple, Google, Samsung, ali i neke druge kompanije su itekako spremne za ulazak u naš svakodnevni život preko “wearable gadgeta” koji nisu samo modni dodaci ili pametni digitalni satovi, nego bi jedna od odnosnih namjena trebala biti i praćenje zdravstvenog stanja onog tko ih nosi. Samsung je već predstavio svoje Galaxy Gear modele, Google će uskoro predstaviti svoj Android Wear ( u više modela), a i Apple namjerava predstaviti svoj iWatch u listopadu ove godine, kao i HealthKit na iOS 8 operativnom sustavu.

Vrlo je zanimljiva priča oko dijabetesa, od kojeg u svijetu boluje velik broj ljudi. Tri spomenute kompanije razmišljaju kako u svoje uređaje dodati senzore koji bi zaista mogli pratiti zdravstveno stanje, odnosno u ovom slučaju šećer u krvi. Naime, ti bi senzori trebali biti “površinski”, ne ulaziti ispod kože i tako mjeriti nivo glukoze, što bi bila do sad neviđena tehnika mjerenja.

Prema Reutersu, sve su tri kompanije već unajmile vodeće svjetske naučnike i doktore koji su stručnjaci na području dijabetesa i koji će im pomoći u razvoju novih wearable gadgeta. Stvar ide i korak dalje, kompanije su već razgovarale i s državnim vlastima oko zakonskih mogućnosti prema kojima bi se ovi gadgeti mogli proglasiti i medicinskim uređajima. U tome je najdalje za sada otišao Apple koji je još u prosincu 2013. godine, a kojem je FDA (američka nacionalna zdravstvena agencija) potvrdila kako bi se wearable gadgeti s mjeračem glukoze (glukometri) mogli okarakterizirati i kao medicinski uređaji a pomagala. No, ukoliko ovi gadgeti budu služili samo za mjerenje glukoze u namirnicama, neće im se odobriti ova namjena.

Apple, Google i Samsung će se protiv dijabetesa boriti wearable gadgetima

Priča je prilično zanimljiva, i sve tri kompanije će pokušati sve da dobiju čim više dozvola. No, nama je nekako izglednije kako će wearable gadgeti u prvom redu biti uređaji koji će vas upozoravati na određena tjelesna stanja odnosno poticati na vježbanje (fitnes), a teže nam je povjerovati kako će to biti i medicinski uređaji, što god to značilo.

Kako god bilo, wearable gadgeti će se i dalje razvijati. Razmišljate li o nabavci jednog od njih?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.