Aplikacija Office Lens – jednostavno spremanje posjetnica

Fotografija članka: Aplikacija Office Lens – jednostavno spremanje posjetnica

Pročitajte što je novo u jučerašnjoj nadogradnji aplikacije!

Oglas

Office Lens je po mnogima jedna od boljih aplikacija za Windows Phone. Pri prvom objavljivanju iz Microsoft-a bilo je pitanje skinuti ju ili ne, ali danas se ona pretvorila u produženu ruku mobilnog Office-a. Prednost korištenja leži u jednostavnom ubacivanju uslikanih slika, dokumenata, posjetnica i uradaka sa ploče ili dijapozitiva u različite Office aplikacije (OneNote, Word, PowerPoint). Međutim nije riječ o običnom transferu fotografija jer aplikacija ima zadaću automatski izrezati sliku, ukloniti sjenu, odsjaj i popraviti boju. Koristiti ju možete u kući, za školu, posao itd.

Što je novo?

Posljednjim ažuriranjem aplikacija je dobila mogućnost uvoza podataka iz posjetnica tj. “vizitki”. Jednostavnije rečeno, dovoljno je uslikati posjetnicu, a u OneNote-u ćete naći izdvojene podatke od imena, telefona, elektroničke pošte, adrese, … Zanima vas uspješnost? Pogledajte kratki osvrt u nastavku.

Ograničenja

Za testiranje smo htjeli iskoristiti vlastitu, pa smo uz manje preinake (izrezani pojedini detalji) pokušali učitati podatke sa urednikove posjetnice. Pogađate? Nije prošlo… Detaljnijom analizom utvrdili smo kako se problem javlja zbog hrvatskih slova (č, ć, š, đ, ž) neovisno o pozadini. Za potvrdu pretpostavke napravili smo novu posjetnicu bez spomenutih znakova i tada je radilo iz prve.

Možemo zaključiti kako aplikacija za sada radi odlično u engleskom govornom području gdje smo isprobali i poprilično složene izvedbe te smo ugodno iznenađeni mogućnostima. Na žalost za svakodnevnu upotrebu u našim krajevim treba još pričekati.

Postupak

Prvo odaberemo način rada (business card) i uslikamo željeno. Aplikacija podržava i uvoz iz galerije (tri točkice > import). Nakon toga izaberemo mjesto za spremanje. Pored OneNote-a moguće je odabrati Word te PowerPoint. Savjet: Kako možete birati bilježnice u OneNote-u, predlažemo stvaranje jedne samo za posjetnice kako bi spriječili nered u postojećoj (potrebno napraviti u aplikaciji OneNote). ;)

Nakon gore napisanog Office Lens će obraditi i poslati podatke u OneDrive, čime oni postaju dostupni osim na mobitelu i putem računala. Klikenemo li na “Tap to open” otvara se bilješka sa podacima iz posjetnice. Ako je sve prošlo kako treba vidjet ćete odvojene podatke (slike u nastavku) koje možete odmah spremiti u imenik. Ukoliko je prepoznavanje bilo neuspješno, u OneNote-u ćete pronaći samo sliku (zbog toga je zgodno imati posebnu bilježnicu kako bi sve bilo na jednom mjestu).

Na računalu

Imate li instaliran OneNote 2013 na kompjuteru, svi podaci će u najkraćem roku biti dostupni i na računalnoj varijanti (odstupanja su moguća zbog kvalitete internet veze). Pronađite spomenuti file (sa desne strane) u odgovarajućoj bilježnici, dovedite pokazivač na “BizCard”, iza desnog klika odaberite “spremi kao”. Na ovaj način spremili ste podatke iz posjetnice u obliku VCF datoteke na računalo. Riječ je o najčešće korištenom formatu koji možete dodati u gotovo sve programe i imenike.

Jeste znali?

OneNote 2013 možete besplatno preuzeti na računalo i koristiti neograničeno jer nije vezan uz račun Office-a 365. Prilikom instalacije upisujete pristupne podatke onog Microsoft račun kojeg imate na mobilnoj aplikaciji. Aplikaciju za Windows 7 i 8 preuzmite .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.