APIS IT: suvremena rješenja za državnu upravu bez papirologije

Fotografija članka: APIS IT: suvremena rješenja za državnu upravu bez papirologije
Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama – APIS IT, sudjelovala je na devetoj po redu e-Biz konferenciji u organizaciji tvrtke CASE – informatički inženjering. Konferencija se održavala u Zagrebu od 29. do 31. ožujka te je okupila brojne domaće i strane predavače koji su obradili ključne teme elektroničkog poslovanja.

Tomislav Vračić iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku i Mladen Kostešić iz APIS IT-a održali su zajedničko predavanje pod nazivom: „Provedba strategije eUprave i hrvatski okvir za interoperabilnost“. U svome izlaganju istaknuli su važnost izgradnje sveobuhvatnog sustava elektroničke uprave unutar kojeg će informacijsko-komunikacijska tehnologija doprinijeti izgradnji učinkovite, brze i troškovno racionalne umrežene uprave.

Marijana Vuraić Kudeljan iz Ministarstva financija – Porezna uprava i Davorka Adžija iz APIS IT-a održale su prezentaciju pod nazivom „Porezni aspekt e-poslovanja i primjene OIB-a“. Adžija je istaknula kako su objedinjavanjem podataka u OIB Evidenciji Porezne uprave uz informatičko povezivanje s tijelima javne vlasti stvoreni preduvjeti za umreženu upravu i trenutačno ažuriranje svih relevantnih podataka građana. „Automatsko ažuriranje podataka o osobama osigurat će značajne pomake u provedbi poreznih postupaka. Naime, bilježenjem nastalih promjena, poput promjene prezimena, adrese prebivališta ili saznanja o nastupu smrti, omogućit će se pokretanje poreznih postupaka bez potrebe „ručnog rada“ službenika Porezne uprave.“ – naglasila je Adžija.

APIS IT je ujedno predstavio svoje aktivnosti u suradnji s Carinskom upravom na projektu izgradnje carinskog sustava u skladu s EU standardima. Zlatica Tomašević iz Carinske Uprave te Jasminka Jurašković iz APIS IT-a održale su prezentaciju pod naslovom: „e-Poslovanje carine – Sustav NCTS“ u kojoj su istaknule važnost informatičkog sustava za provođenje provoznog postupka bez papira koji će omogućiti sprječavanje i otkrivanje prijevara, ubrzavanje i olakšavanje međunarodne trgovine te uštedu vremena.

Konferencija je obuhvatila cjelokupnu problematiku elektroničkog poslovanja pri čemu je posebna pažnja bila posvećena zakonskim okvirima, problemima sigurnosti poslovanja i zaštiti. Predstavljena su brojna rješenja za upravu (e-government) te rješenja domaćih tvrtki koje su već uvele elektroničko poslovanje. Posjetitelji su također imali prilike sudjelovati na stručnim seminarima i okruglom stolu na kojem se složili o važnosti primjene nove tehnologije kako bi svoje elektroničko poslovanje približili zemljama Europske Unije.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.