APIS IT novi državni IT Shared Service Centar uz sufinanciranje iz EU

Fotografija članka: APIS IT novi državni IT Shared Service Centar uz sufinanciranje iz EU

Europska komisija odobrila je bespovratna sredstva u iznosu od 30 milijuna eura za uspostavu Shared Service Centra koji će pod jednim krovom u APIS IT-u objediniti cjelokupnu informacijsku infrastrukturu državne uprave.

Oglas

Vrijednost bespovratne potpore čiji je korisnik APIS IT iznosi oko 30 milijuna eura, a projekt Shared Service Centra razvijen je u suradnji s Ministarstvom uprave i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projekt objedinjavanja državnog IT-ja pokrenut je u ožujku 2014. godine u sklopu Projektnog  plana provedbe dugoročnih reformskih mjera fiskalne konsolidacije za razdoblje 2014. – 2016., a osobito u vezi s Mjerom 1 koja se odnosi na integraciju pratećih službi.  Od ožujka do listopada 2014. APIS IT je u suradnji s Ministarstvom uprave i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te uz punu potporu Vlade RH, razvio projekt uspostave  IT  SSC-a i model poslovanja centra. Projekt je krajem studenoga dobio zeleno svjetlo Bruxellesa, a  financirat će se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, tematskog cilja 2 koji se odnosi na poboljšani pristup, korištenje te kvalitetu informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

Riječ je o jednom od većih projekata koji će se u Hrvatskoj financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, što pokazuje da naša javna uprava ima kapaciteta za pripremu i provedbu ovako složenih projekata. No, još je značajnije to što ćemo uspostavom jednog središnjeg mjesta napokon moći koordinirano i strateški planirati sljedeće korake u informatizaciji javne uprave te stvoriti integrirani informacijski sustav javne uprave umjesto izdvojenih sustava pojedinih tijela javnog sektora.
– mr. sc. Leda Lepri pomoćnica ministra uprave

Uspostava Shared Service Centra donijet će jedinstveno strateško upravljanje i koordiniranje razvoja državnog IT-ja, integraciju IT infrastrukture na razini cijelog javnog sektora, standardizaciju zajedničkih poslovnih procesa te smanjivanje i racionalizaciju troškova za informacijsku infrastrukturu. SSC model poslovanja na taj način omogućuje državi transparentnost u korištenju proračunskih sredstava za informacijske i komunikacije tehnologije (IKT), ali i otvara nove mogućnosti privatnom sektoru koji će na transparentniji i sustavniji način sudjelovati u informacijskim projektima javnog sektora. U konačnici, veliku će korist imati i građani, jer će na raspolaganju imati izravniji, brži i pristupačniji elektronički servis javne uprave koji će se lakše prilagođavati njihovim potrebama i znatno smanjiti birokraciju.

APIS IT bio je prirodan izbor za ulogu Shared Service Centra jer naša tvrtka već desetljećima razvija,  održava i udomljava ključne informacijske sustave i servise  u zemlji. Stoga preustroj koji je pred nama ne smatramo revolucijom, nego evolucijom – ono što smo dosad radili na razini pojedinih korisnika, recimo za Poreznu ili Carinsku upravu, ubuduće ćemo raditi za javni sektor u cijelosti, preuzimajući odgovornost za strateški razvoj i upravljanje resursima na razini države, stvarajući nove prilike za tvrtke iz privatnog sektora.
– Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT-a
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.