Anti-Exploit tehnologija protiv napada na računala

Fotografija članka: Anti-Exploit tehnologija protiv napada na računala

Zamislite scenarij u kojem nadobudni haker želi dobiti pristup vašem računalu iskorištavajući otkriveni propust u vašim Windowsima, a napad ostaje tek pokušaj jer zaustavljen prije nego što je haker uopće počeo svoj napad.

Oglas

Vjerojatno će vam se ovaj scenarij činiti kao jako daleka budućnost ali po svemu sudeći učinjen je veliki korak naprijed kako bi ta ideja postala stvarnost i to s novim sigurnosnim programom za Windows platforme poznate tvrtke Malwarebytes, nazvan Malwarebytes Anti-Exploit, te je objavljen u četvrtak.

Ovaj sigurnosni Softver ima primarni cilj zaštiti korisnike Windowsa,koristeći exploit-blocking tehnologiju,a koju je Malwarebytes stekao prošle godine preuzimajući tvrtku ZeroVulnerabilityLabs.

Besplatna verzija Anti-Exploit-a štititi će vas od zloćudnog iskorištavanja u web preglednicima,njihovim dodacima i Java softveru, dok bi premium verzija koja će se naravno plaćati dodatno štitila korisnike i na Microsoft Office-u, PDF čitačima, media playerima, te softveru koju odabere sam korisnik.

Ako je vjerovati tvorcima, Malwarebytes Anti-Exploit će biti posebno uspješan kod sprečavanje zero-day ranjivosti (za one koji ne poznaju ovaj termin, radi se o programerskim propustima u računalnim aplikacijama koje su pojedinci otkrili prije proizvođača, a za takve ranjivosti još ne postoji zakrpa koja uklanja sigurnosni problem te je svako računalo koje posjeduje takvu ranjivost vrlo osjetljivo na zlonamjerne napade).

Česte mete iskorištavanja zero-day ranjivosti u kombinaciji sa pokretanjem malicioznog koda na računalu su razne multinacionalne korporacije,financijske institucije i razne vladine agencije širom svijeta kao i privatne osobe.

Anti-Exploit tehnologija protiv napada na računala

Još je u svježem sjećanju Windows XP bug koji se pojavio ranije ove godine,a koji je bio veliki problem da su čak i vlade SAD-a i Velike Britanije upozorili korisnike da korisnici ne koriste Internet Explorer zbog otkrivene zero-day ranjivosti?

Ostaje nam samo da se uvjerimo u istinitost riječi tvoraca ovog softvera kako će Anti-Exploit tehnologija postati predvodnica nove vrste sigurnosnog softwera u borbi protiv ranjivosti u Windows operativnim sustavima.

S obzirom da je zlonamjerni daljinski kod još u ekspanziji te i dalje  bilježi uspješne napade osobito na računalima koja rade na starijim Microsoftovim platformama poput žilavog XP, ako se pokaže uspješan, novi sigurnosni softver mogao bi imati dobru prodaju širom svijeta, uzevši u obziri preko 1,3 milijarde računala na kojima se vrti neki od Windows operativnih sustava.

Autor: Dario Matijević

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.