Android Wear i pametni satovi su primamljivi ali još uvijek ima nedostataka

Fotografija članka: Android Wear i pametni satovi su primamljivi ali još uvijek ima nedostataka

Google nam je predstavio Android Wear, inačicu sustava namijenjenu nosivim uređajima poput pametnih satova: LG G Watch, Samsung Gear i Moto 360 . Pametni satovi izgledaju primamljivo jer su nešto novo. Plus, dizajnerski su moderni i atraktivni. To su im neke od prednosti  ali ima nedostataka na kojima treba još proraditi za uspjeh na tržištu.

Oglas

 

Pogledom na  zaslone pametnih satova oni  izgledaju kao konvencionalni sat ali na svoja dva inča donose slike, obavijesti, podsjetnike itd. u sinkronizaciji s smartfonom. Pametni sat se može kontrolirati preko inteligentnih glasovnih naredbi koristeći Google Now, imaju mogućnost plaćanja putem PayPala itd. Sam sustav Android Wear donosi Material dizajn što obuhvaća jednostavan izgled koji informacije za prikaz “pakira” u kvadratnom obliku.

Android Wear i pametni satovi su primamljivi ali još uvijek ima nedostataka 01

Osim navedenih prednosti ima i nedostataka. Koji su to nedostaci? osim cijene, naravno? Pametni sat radi samo za smartfone pokretane Android 4.3 ili 4.4. sustavom. Prema novijim izvješćima tek nešto više od 24% od Android uređaja ima 4.3 ili 4.4. inačicu sustava, što u samom startu ograničava broj podržanih smartfona za Android Wear.

Budući da svaka obavijest koja pristiže na smartfon se prikazuje na pametnom satu to je jedna prednost. Ne moramo tražiti po džepovima, torbama i ruksacima gdje nam je smartfon. Možemo odmah poduzeti akcije poput čitanja i odgovaranja na e-poštu i sl. direktno korištenjem pametnog sata. Ali koliko je ugodno svako malo osjetiti vibracije na ruci ili ćuti zvučne obavijesti? O tome bi se dalo raspravljati. Vjerojatno neke korisnike nakon prvobitnog ushićenja će to početi nervirati. Sljedeći problem je autonomija baterije. Dovoljno je da svakodnevno punimo smartfone pa sada još i sat? Osim toga javljat će se problemi sa značajkom za prepoznavanje glasa. Sustav još uvijek nije sposoban razlikovati glas vlasnika od drugih ljudi kao i sposobnost analize glasa. Dakle, pametni satovi bi mogli primati i izvršavati naredbe automatski s drugih uređaja. To bi moglo biti nezgodno.

Android Wear i pametni satovi su primamljivi ali još uvijek ima nedostataka 02

Cijene: Na primjer, Moto 360 o kome se još uvijek ne zna sve o tehničkim značajkama, imat će cijenu od , dok LG G Watch, i Samsung Gear su gotovo dvostruko jeftiniji – 240 dolara.

Da malo sumiramo: Žele li proizvođači uspjeh uređajima na tržištu potrebno je da se formira ekosustava koji će uređajima dati interoperabilnosti na jedinstvenom operativnom sustavu. Naravno, jedan od još važnijih, ako ne i najvažniji dio je angažman programera.Trenutno  je na popisu negdje oko tridesetak aplikacija: Evernote, IFTTT, Level Money, Contacts +,Bandsintown Concerts, Banjo, Duolingo, Eat24 Food Delivery, Onefootball Brasil – World Cup, Highlight, Glympse, Talkray, Player FM, The Guardian, Thomson Reuters Eikon,Evernote Wear, Personal Capital Finance, Allthecooks Recipes, Pinterest, American Airlines, Fly Delta, 1Weather Widget, Forecast Radar , Zumper, Google Maps i Hangouts.

Android Wear i pametni satovi su primamljivi ali još uvijek ima nedostataka 03

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.