Android drži 81%, Windows Phone rastao, a iOS i BlackBerry pali

Fotografija članka: Android drži 81%, Windows Phone rastao, a iOS i BlackBerry pali

Brojke koje ćete vidjeti u nastavku odnose se na isporuku mobilnih uređaja odnosno operatera u trećem kvartalu 2013. godine. Brojke su… zanimljive.

Oglas

Ono što nam je prvo upalo u oči je izuzetno velika dominacija Android uređaja u odnosu na Appleov iOS, ali sve se kreće u smjeru u kojem smo to i očekivali, zar ne? Apple je samo jedan, a Android praktički svi ostali. Sjetite se naše priče od jučer (ako nas redovito pratite) – kad ste na vrhu onda ste usamljeni i svi vas pokušavaju srušiti. Kad dođe netko drugi na vrh onda opet drvljem i kamenjem po njemu… i tako se vrti začarani krug :)

U statističkim brojkama, u trećem ovogodišnjem kvartalu isporučeno je čak 81% mobilnih uređaja s Android operativnim sustavom, što je apsolutna dominacija. S druge strane, očito je da su previranja i prodaja BlackBerryja odigrala negativno na njihov poslovanje, pronalazak novih klijenata, pa tako i na njihov udio na tržištu koji se smanjio na samo 1,5%.

Ovo su svakako odlične vijesti za Android, a ponajviše za Samsung koji prodaje najviše Android uređaja. Prema brojkama koje je objavio ABI Research, u trećem ovogodišnjem kvartalu isporučeno je 438 milijuna mobilnih uređaja. Samsungov udio je narastao na 35%, dok se Apple zaustavio na tržišnom udjelu na 14%. BlackBerry trenutno ima najmanji tržišni udio.

A gdje je u cijeloj toj priči Windows Phone platforma, ili Nokia Lumia? Nju spominjemo zato jer drže gotovo kompletno Windows Phone tržište, ča k95%. Zabilježili su zanimljivi rast od čak 165% u odnosu na godinu dana ranije i sada drže 4% ukupnog svjetskog tržišta mobilnih operativnih sustava. Malo po malo, ali Windows Phone platforma raste.

U ABI Researchu očekuju kako će Apple u posljednjem ovogodišnjem kvartalu isporučiti 53 milijuna iPhone uređaja, no i dalje će gubiti tržišni udio.

No, mora vam biti jasno kako su ovo brojke u postocima i odnose se na broj prodanih uređaja. Ovdje se ne spominju zarade kompanija po prodanom uređaju, koje sigurno idu u prilog Appleu.

Mobile OS 2013

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.