Android uređaji i novi sigurnosni propust – svatko može znati gdje se krećete

Fotografija članka: Android uređaji i novi sigurnosni propust – svatko može znati gdje se krećete

Novi skandal vezan uz privatnost naših podataka je ovoga puta otkriven od strane EFF () i odnosi se na prenošenje informacija o našem kretanju putem slanja poruka antena WiFi mreže za ubrzanje procesa povezivanja. To se događa s uređajima koji imaju instaliran Android 3.0 do 4.4.

Oglas

Da su poruke šifrirane, problem ne bi bio tolik, ali nisu. Problem nastaje jer se poruka za ubrzanje procesa povezivanja šalju zajedno s informacijama poput ” Ured tvrtke …”, ” Rezidencija… ” ili ” Caffe ….” i sl. jer se ne prenose kodirane. Tu nastaje problem jer svatko može doznati naše navike kretanja, vrijeme kada smo na poslu ili pauzi, kada smo kod kuće pa čak i adresu. Uređaji prenose te informaciju i kada su ekrani isključeni, odnosno u stanju mirovanja.

Googleov je upoznat s problemom i izdali su zakrpu kao privremeno rješenje (ali samo za uređaje s „čistim Android sustavom) i traže trajno rješenje koje neće utjecati na povezivanje do skrivenih Wi-Fi mreža,  na što ovo privremeno može.

Android uređaji i novi sigurnosni propust - svatko može znati gdje se krećete 01

U međuvremenu dok čekate nadogradnju možete učiniti slijedeće:    Aktivirajte Postavke – Wi-Fi – napredno  – uključite : Wi Fi isključen tijekom mirovanja. Ovaj način postavljanja će vjerojatno više konzumirati energiju baterije i vaših 3G podataka ali informacije o kretanju bit će djelomično zaštićene od eventualne zloupotrebe. Iako Android nije jedina platforma koja pati od ove ranjivosti  ako se smatra najrizičnijom. U svom izvješću, EFF navodi da je sličan problem u  iOS 6 i 7 sustavima no znatno manji. Računala pod OS X i Windows 7 također mogu biti pogođena  ali propuštaju puno manje informacija nego android temeljeni modeli.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.