Android u trećem kvartalu drži 88% isporuka smartfona

Fotografija članka: Android u trećem kvartalu drži 88% isporuka smartfona

Istraživačka kuća Strategy Analytics objavila je da Android drži rekordno viske isporuke smartfona od 87.5% u trećem kvartalu 2016.

Oglas

U posljednje vrijeme vrlo često istraživačke kuće obrađuju informacije vezane za mobilne uređaje pa smo tako nedavno imali priliku . Sada se to nastavlja i tvrtka Strategy Analytics je objavila da je čak 375 milijuna smartfona isporučeno u trećem kvartalu ove godine, što je za 6% više isporuka nego prošle godine u isto vrijeme. Osim ove činjenice zanimljivo je i to da je ove godine čak 10.3% uređaja na Androidu nego prošle godine u istom kvartalu.

Po riječima iz ove tvrtke možemo zaključiti da je Android stekao veliku prednost nad ostalim konkurentima. Puno je tu čimbenika koji odlučuju zašto je to tako, ali glavni je što Androidi iskaču odsvuda, ima ih i jako jeftinih i u potpunosti nekvalitetnih, a ima i jako skupih, kvalitetnih i produktivnih uređaja. Redovito viđamo nove tvrtke koje proizvode svoje uređaje temeljene na Androidu, tako da su to sve čimbenici koji Android drže ovako visoko. S druge strane imamo Apple koji drži oko 12% isporuka o trećem kvartalu. Apple ove brojke može zahvaliti ponajviše Kinezima, jer njihovo je tržište ogromno a Apple je nedavno ušao na njega službeno. Čak su nedavno izašli rezultati istraživanja u kojima najviše Kinezi kupuju aplikacije za svoje iPhone, što je jako veliki prihod za Apple. Ipak sve ovo nije pomoglo Apple-u da ponovi rezultate iz prošle godine kada je njegov udio iznosio 13,6%, ove godine Appleovi uređaji zauzimaju na tržištu u trećem kvartalu 12,1%.

Ovo istraživanje je otkrilo i jednu tužnu, ali bolno istinitu stranu priče, a to je Windows i Blackberry. Uređaji temeljeni na ovim OS su gotovo nestali, nekada slavni i s respektabilnim udjelom na tržištu došli su do kraha. BlackBerry je sam kriv za ovo jer je prešao na Android, a Windows jednostavno nije imao sreće niti potrebne kvalitete da se suprotstavi velikim igračima dugoročno. Ovi uređaji uz još neke platforme su dodatno propali, s prošlogodišnjih 2,3% pali su na samo 0,3% udjela.

Ovo su zanimljive brojke i pokazuju nam da će u budućnosti biti samo dva velika igrača, nažalost mi znamo što očekivati od oba. Nemaju oni loše uređaje niti loš OS, ali u nedostatku treće, četvrte konkurencije koje imaju svježe ideje možda nastupi stagniranje na tržištu. Vidjeli smo ove godine kod Applea da je treću godinu zaredom predstavio isti dizajn uređaja, više nije mogao gurati neku svoju filozofiju pa je sam sebi skočio u usta predstavljajući redizajnirane widgete i glavna stvar na kojoj temelje svoj novi OS je aplikacija za poruke + sve ostalo. Niti kod Androida nije dosta drugačija situacija, oni su godinama mučili problem sa sigurnošću, brzinom te stabilnošću svojih uređaja, a sada je najveći problem rasprostranjenost novih verzija OS-a. U zadnje vrijeme imamo sve bolje Androide koji nemaju gotovo niti jedan problem, to se posebno vidi ove godine kada je konkurencija u Android taboru bila velika i što god da ste odabrali niste pogriješili. Ali koliko se god Androidi promijenio s godinama i postao bolji, još uvijek je on predvidljiv i stari Android koji gledamo godinama. Ja ovdje ne govorim da ove platforme nisu dobre, naprotiv, sjajne su, ali se bojim, kako sam već rekao, da će u nedostatku konkurencije kopirati jedni druge i da će nam dosaditi ( ako već nisu ).

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.