Android: SoC proizvođač je ključni čimbenik za dobivanje nadogradnje OS-a

Fotografija članka: Android: SoC proizvođač je ključni čimbenik za dobivanje nadogradnje  OS-a

Objavljivanjem 4.3 verzije Androida od strane Googlea, mnogima od vas prva misao bila je: Hoću li moći nadograditi”? Nažalost neki od vas neće moći to učiniti iako možda imate novije smartphone. Jedan od razloga krije se u proizvođaču sustava na čipu (SoC), unutar uređaja za Android.

Oglas

 

Pitate li se kakve veze ima proizvođač SoC-a, donosimo odgovor na ovo pitanje. SoC, sustav na čipu, znači da komponente poput CPU, , Wi-Fi, GPS-a, Bluetooth itd, svi se nalaze samo na jednom čipu za razliku od računala gdje su te komponente obično svaka za sebe. Ove komponente pokreću naše smartphone.

Poznatiji proizvođači su , Texas Instruments, Nvidia, Intel kreće u akciju,  tu je i , itd.  Oni implementiraju u svoje SoC-ete izvorni (source kod) inačice operativnog sustava. Izvorni kod kao takav, nije sam po sebi dovoljan. Potrebni su driveri (podržani od strane Android stoga) za kupca odabranih periferija (GPS/ kamera/ USB uređaji/SD memorija/ Bluetooth/WiFi/ zvučnici/ r itd.) i paket , za prenošenje programske podrške.

Kombinacijom ovih elemenata, OEM proizvođači čipova imaju mogućnost pružiti ažuriranja za svoj proizvod. Odluči li neko od njih više ne pružati podršku za određeni čip, proizvođač Smartphonea tada postaje nemoćan u vezi nadogradnje, ma koliko željeli izaći u susret svojim kupcima. Tako proizvođači smartphonea poput HTC-a ili Sonyja, koji se oslanjaju na SoC distributera, često u našim očima ispadnu neodgovorni i bezobrazni, jer nadogradnja za neke modele nikada ne stigne. Najbolji primjer je (Snapdragon S3 verzija), za koji se očekivalo da će dobiti Android 4.2.2 nadogradnju, ali zbog odluke da se zaustavi Qualcomm Snapdragon S3 podrška, HTC nije mogao ništa učiniti.

Dakle, ponekad čak i noviji model Android uređaja se ne može nadograditi na najnoviju verziju Androida, jer koristi relativno stari SoC, za kojeg proizvođači ne namjerava podržati najnoviju verziju Androida. Samsung tih problema nema. Budući da imaju svoje vlastite čipove Exynos, najnovije nadogradnje sustava ne ovisi o bilo kome drugom. Zato, kada kupujete novi smartphone, zaboravite broj jezgri i slične stvari, i pokušajte kupiti model koji ima najnoviji SoC ili kupite model Googleove Nexus serije. U usporedbi s drugim modelima, ima podrška za nadogradnju relativno dugo.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.