Android P donosi novine oko blokiranja poziva

Fotografija članka: Android P donosi novine oko blokiranja poziva

Sve češći slučajevi uznemiravanja korisnika (osobno, najčešće mi smetaju teleprodavači) su ponukali Google (tj. u ovom slučaju Sony) da se konačno pokuša tome stati na kraj.

Oglas

Sa foruma  nam dolazi vijest da su otkrili zgodnu novinu koja je izgleda namijenjena skoroj Developer Preview verziji nadolazećeg Android P operativnog sustava i tiče se novih mogućnosti koje bi trebala dobiti aplikacija za biranje poziva. Dosada jedina opcija blokiranja neželjenih poziva je bila ili aplikacija treće strane ili ako ste posjedovali uređaj sa stock Android-om 6.0 ili novijim gdje ste imali tvornički ugrađenu mogućnost blokiranja brojeva da vas nazovu ili pošalju poruku. Budući da ste mogli blokirati broj jedino unošenjem točnoga broja, stvar ne funkcionira baš ukoliko je broj skriven a znači i da ćete barem jednom morati pretrpjeti uznemiravanje, barem dok ne uspijete unijeti broj kao blokiran.

No međutim, inženjeri tvrtke Sony su razvili verziju aplikacije birača broja koja bi trebala onemogućiti uspostavljanje poziva na vaš broj u slučaju da:

  • Broj nije na vašoj listi kontakata
  • Broj je skriven, tj. tajni broj
  • Poziv je upućen sa javne govornice
  • Broj ne posjeduje nikakve informacije o pozivatelju

Moći ćete birati želite li sve ove tipove poziva spriječiti ili bilo koju kombinaciju gorenavedenih. Ukoliko se pitate što se događa ukoliko vas zovu sa broja hitne službe, koji također može biti skriven broj, predviđeno je da opcija neće blokirati takav poziv. Ali, ni to nije sve – opcija će moći biti omogućena ili onemogućena od strane vašeg teleoperatera. Super vijest za njih, ne baš toliko za nas smrtnike (već možemo zamisliti još jednu dodatnu naplatnu uslugu u ponudi operatera), ali možemo se nadati da će biti ponuđena besplatno kao dio usluge ili da će se barem moći aktivirati besplatno.

No, kako bismo to saznali, valjat će pričekati ljeto 2018. kada se očekuje dolazak iduće verzije Androida.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.