Android O – što možemo očekivati?

Fotografija članka: Android O – što možemo očekivati?

Nadolazeći novi OS donosi nove mogućnosti u uštedi energije i sigurnosti naših uređaja, dvostruko bržem podizanju sustava te znatna poboljšanja u performansama aplikacija.

Oglas

Polako sve više izlazi u javnost detalji oko nasljednika aktualne verzije Androida 7 Nougat, popularnog naziva Android 8.0 Oreo. Ovo su novosti koje je Google nedavno najavio da će biti dostupne u njemu:

Izdržljivost baterije

Iako u ovom segmentu već postoje poboljšanja u prijašnjim verzijama, Google smatra da je našao način kako učiniti još više. Oreo će imati još pametniji sustav upravljanja aplikacijama koji će ograničavati koje se sve radnje mogu obavljati u pozadini, ograničavajući automatski sve radnje koje bi dovele do znatnijeg trošena baterije uređaja a da ih sustav ne smatra bitnima. Uvjet je jedino da aplikacija podržava Android O.

Brže nadogradnje

Ukoliko vam je dozlogrdila poruka pri ažuriranju sustava “Android se nadograđuje, molimo pričekajte” a koji zna potrajati,  bi trebao ubrzati razvoj i implementaciju te skraćenje vremena potrebnog za nadogradnju i ažuriranje.

Brži rad softvarea

Google tvrdi da će Android O biti brži u podizanju sustava od prijašnjih verzija, i to čak dvostruko! Također je poboljšano rukovanje adresama, brojevima telefona i nazivima poslovnih subjekata. Prije ste morali ručno označavati riječi i nazive i adrese ukoliko ste željeli, recimo, potražiti ih na Googleu. Sada će zahvaljujući osobini Smart Text Selection to biti znatno olakšano. Dvostrukim dodirom bilo kojeg dijela adrese ili naziva omogućit će kopiranje u međuspremnik i pretragu na Google kartama, isto napravite na bilo kojem dijelu tel. broja i možete odmah zvati taj broj. Dodirnite e-mail adresu i odmah se otvara Google Mail za slanje na tu adresu.

Sigurnost

U svrhu poboljšanja sigurnosti unutar cjelokupne Google usluge, unutar OS-a ćete dobiti aplikaciju Google Play Protect. Ta aplikacija već postoji i manje-više svi je imamo u našim uređajima, iako joj ne možemo pristupiti jer obavlja svoj posao automatski, a sastavni je dio OS-a, ali će ona na Oreo OS-u ona biti dostupnija korisnicima. Moći ćete vidjeti kada je aplikacija zadnji puta pregledala vaš uređaj za zlonamjerni software i moći ćete, ukoliko želite, ručno pokrenuti pretragu. Dodatna sigurnosna razina će biti Find my device, koji će vam olakšati pronalaženje vašeg izgubljenog ili ukradenog uređaja.

Ostali noviteti

Razvojni programeri će biti u mogućnosti razlučiti tip sadržaja obavijesti koje vam žele slati, a vi ćete moći birati točno određene tipove obavijesti koje želite, ili ne želite primati. Također, moći ćete i privremeno odbaciti obavijest (snooze opcija u Android Nougatu).

Sviđa vam se Picture-in-Picture (PIP tj. slika u slici) način rada na vašim televizorima? Odsada će tako funkcionirati i Android O. Jednostavno pokrenite video na YouTube servisu, i možete ga smanjiti i pomicati po zaslonu dok radite nešto drugo (odlično za slušati glazbu preko YouTube usluge), dvostrukim dodirom ga vraćate na puni zaslon, a pomicanjem prema dnu zaslona zaustavlja i gasi YouTube.

Ako ste pobornik malih točkica preko ikona vaših aplikacija (Notification Dots), koje vas obavještavaju (recimo da imate novu poruku), sada ćete ju imati dostupnu direktno u Androidu. Ova osobina je već prisutna u iOS i raznim prepravkama Androida od strane proizvođača, ali od sada će biti dostupna odmah u Androidu, iako će biti “lite” verzija (imati ćete samo mali kružić, bez broja koji bi vam govorio da imate npr. tri poruke).

Recimo još da se Google pohvalio brojkom od 2 milijarde aktivnih korisnika Androida na svijetu, što je povećanje od 50% s obzirom na brojku od 1 milijarde koju je dosegao 2014.g.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.