Android Marshmallow i dalje najzastupljeniji operativni sustav

Fotografija članka: Android Marshmallow i dalje najzastupljeniji operativni sustav

Google je objavio najnovije brojke koje ukazuju na distribuciju njegovog Android operativnog sustava na tržištu pametnih uređaja.

Oglas

Prošli se mjesec na ovoj ljestvici po prvi puta našao najnoviji Android 8.0 Oreo sa udjelom od 0.2% koji je predstavljen krajem kolovoza ove godine. Njegove brojke kao što je i očekivano počinju rasti kako se bliži kraj godine i sve se više flagship uređaja sprema nadograditi ili već je nadograđeno na najnoviji Android 8.0 Oreo. Tako je postotak uređaja sa najnovijim Oreo operativnim sustavom porastao na 0.3%, dok tablicom unatoč malom padu sa 32% na 30.9% tržišnog udjela i dalje dominira Android 6.0 Marshmallow.

Dok udio Marshmallowa polako pada, nešto noviji Nougat u svoje dvije 7.0 i 7.1 inačice trenutno bilježi porast tržišnog udjela sa 17.8% na 20.6%. Android Lollipop je u 5.0 i 5.1 inačici instaliran na ukupno 27.2% aktivnih Android uređaja diljem svijeta te bilježi tek neznatan pad od 0.5% u odnosu na mjesec prije. Jedan od najstarijih operativnih sustava zastupljenih na ovoj ljestvici svakako je Android KitKat koji još uvijek ima dvoznamenkasti broj (13.8%) po pitanju tržišnog udjela.

Ostale već stvarno zastarjele verzije Androida kao što su JellyBean, Gingerbread i Ice Cream Sandwich još uvijek nalaze svoje mjesto na ovoj ljestvici, ali njihov zajednički tržišni udio doseže tek nekih 7.2%. Očekujemo kako bi najstariji Gingerbread uskoro mogao napustiti smartfon scenu, dok će udio najnovijih Nougat i Oreo inačica Androida rasti te će polako preuzeti vodeću poziciju koju trenutno drži Marshmallow.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.