Android inačice: Nexus – AOSP – Forks [učimo zajedno]

Fotografija članka: Android inačice: Nexus – AOSP – Forks [učimo zajedno]

Android  ima nekoliko verzija ali ne mislim  na Googleove inačice  tipa 4.2. ili 4.4,  koje se odnose na firmware,  već na posebne verzije sustava namijenjene određenim uređajima : Nexus – AOSP – Forks.  Vrijeme je da nešto naučite o njima.

Oglas

Android Nexus danas – Silver sutra
Android Nexus inačica sustava je sinonim za Android. Njome Google predstavlja novitete sustava u suradnji s odabranim OEM proizvođačem. Ova inačica Androida je više ili manje neopterećena nepotrebnim OEM funkcijama, efektima i dodacima. Karakterizira ju veza na Googleove aplikacije i usluge. One integrirane s osnovnim funkcijama kao što su telefonija, kontakti ili poruke. U ovoj verziji Google ostavlja Experience Launcher (), stvarajući sloj personalizacije ali uglavnom za bolji izgled sučelja i jačanje nekih servisa.

Android inačice: Nexus - AOSP - Forks [učimo zajedno] 01

 

Prema posljednjim informacijama koje imamo, Google će zamijeniti Android Nexus program novim pod imenom , skoro pod istim pravilima.

 

AOSP
Sljedeća Androida inačica je AOSP ili osnovni, bazični android sustav.  Dobio je ime po – inicijativi stvorenoj 2007 godine u cilju razvoja Android mobilne platforme. Ne uključuje zatvoreni dio koda koji se odnosi na Googleove aplikacija i usluge (Google Play, Google Maps,Gmail, Google Backup, Google Services Framework itd ) i drajvere hardvera. Nadzire ga (OHA) na čijem čelu je Google. Želite li vi napraviti neki svoj operativni sustav temeljen na Androidu, nema problema. Slobodno možete koristiti izvorni kod (AOSP ) na kome će te izgraditi neki svoj sustav.

Android inačice: Nexus - AOSP - Forks [učimo zajedno] 03
AOSP inačica je implementirana u veliki broj jeftinih (jeftinijih) Android uređaja poput onih koji dolaze od strane kineskih, indijskih proizvođača ili ostatka Azije, Afrike i Latinske Amerike. Pitate li se zašto? Odgovor glasi: AOSP je potpuno besplatan i može se izvoditi na jeftinom hardveru. Nije potreban skoro nikakav dodatni razvoj i prilagodbe. Tako mogu ponuditi uređaje cjenovno prihvatljive korisnicima skromnih primanja.

 

Android za velike proizvođače ili brendove
 

HTC, Sony, LG, Samsung, Huawei itd. koriste za svoje uređaje značajno modificiran Android sustav. Kombinacija je Googleovog zatvorenog koda i AOSP-a na koji dodaju korisničko sučelje, zvukove, vlastite usluge, API-je, mijenjaju multitasking itd.

Android inačice: Nexus - AOSP - Forks [učimo zajedno] 04

Nažalost sve nabrojeno često usporava rad sustava u uređaju i traži dodatne resurse za pristojno gladak rad. Posebice je to uočljivo kod Samsunga. TouchWiz UI donosi hrpu dodatnih funkcija i mogućnosti ali da bi one radile mora imati i hardver kojeg se ne bi postidjelo niti jedno stolno ili prijenosno računalo.

 

Forks
Svakom sustavu pa tako i Androidu,  aplikacije i servisi daju dodatnu vrijednost. Zbog toga Google nije sretan što AOSP izvorni kod je dostupan svima, da svatko ga može nadograđivati, mijenjati, stvarati svoje aplikacije,   pokretati trgovine za njih i ne mora koristiti njihove proizvode. Sustav koji koristi AOSP,    usluge  i servise  koji nisu Googleovi, u tehničkom žargonu naziva se Forks (račvanje).  Najbolji primjer koji opisuje ovu inačicu je Kindle e – čitač. Amazon je drastično promijenio sve ali su zadržali uređaj u skladu s Android smjernicama. Nude korisnicima svoju tražilicu, elektroničku poštu i oblak usluge.

Android inačice: Nexus - AOSP - Forks [učimo zajedno] 05

Drugi noviji primjer je Nokia i njena X linija. Temeljni sustav čini Android izvorni kod a skoro za sve ostalo se koriste Microsoftove aplikacije i servisi. Naravno da baš svi proizvođači ne mogu koristiti Forks verziju Androida. Ima jedna kvaka. Onim proizvođačima koji su ikada napravili Android uređaj (u bilo kojem od prva tri imenovana oblika) zabranjeno je proizvesti uređaj s Forks – generičkim sustavom.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.