Android 8.0 će imati neke zanimljive napredne funkcije

Fotografija članka: Android 8.0 će imati neke zanimljive napredne funkcije

Od nekih novih funkcionalnosti spominju se naprednije poruke, geste prstima i još neke sitnice koje ćemo pobrojiti u nastavku.

Oglas

Iako se još uvijek ne zna kako će se novi Android OS zvati (Oreo, Orange, Oatcake) već se najavljuju neke nove funkcionalnosti koje će imati novi Googleov operativni sustav za mobilne uređaje. Službeno predstavljanje će se održati na Googleovoj I/O developerskoj konferenciji u svibnju, kada će se puno više znati.

Ipak, o nekim zanimljivim mogućnostima po kojima će se Googleov OS na neki način približiti Appleovom počelo se šuškati ovih dana. U nastavku donosimo tri nove funkcionalnosti koje nam se čine zanimljivima

Copy Less – ovo ne treba prevoditi, a radi se o pojednostavljenom kopiranju teksta iz jedne aplikacije u drugu aplikaciju, a od čega nam se do sada dizala kosa na glavi. Za sada se ne zna kada će to biti sastavni dio Gboarda, nadamo se uskoro. Radi se o nekoj vrsti “sugestije” podataka iz jedne aplikacije a koje ćete moći “utipkati” u drugu.

automatsko dijeljenje trenutne lokacije te sugeriranje adrese i telefonskog broja iz kontakata – nešto što se već odavno nalazi u Appleoovom playbooku. Npr. u budućnosti ćete tapkanjem po željenoj adresi OS prepoznati kako se radi o adresi i odmah će je prikazati u Google Maps. Ova će funkcionalnost raditi u Android Messages, za sada je nejasno hoće li raditi i u nekim drugim aplikacijama.

geste prstima (Finger Gestures) – ove će geste moći aktivirati neke funkcionalnosti što do sada nije bila standardna mogućnost Android OS-a, nego su neki proizvođači to “ugrađivali” u svoja sučelja. Od sada bi to mogli imati svi korisnici na Androidu osmici. Primjerice, ako prstom nacrtate slovo “C” na ugašenom ekranu trebali bi se aktivirati kontakti, a možda se i povezati s “OK Google” glasovnim komandama.

Ovo su samo neki od noviteta o kojima se šuška, a koji nas možda očekuju u novom Androidu O.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.