Android 5.0 Key Lime Pie: odgoda do kasne jeseni – promišljena strategija mobilne industrije

Fotografija članka: Android 5.0 Key Lime Pie: odgoda do kasne jeseni –  promišljena strategija mobilne industrije

Šuškalo se da bi Android 5.0 kodnog imena Key Lime Pie,  mogao imati svoj debi na godišnjoj konferenciji Google I / O 2013.

Oglas

Kako sada stvari  izgledaju  Android 5.0 nećemo ipak vidjeti prije kasne  jeseni.  Nije stvar u pisanju linija koda ili  Motorolinoj reinkarnaciji smartphone poslovanja uvlasništvu Googlea.  U  igri su  neki drugi  elementi kojima bi mobilna industrija mogla sama sebi postaviti koru od banane i tako akumulirati manji profit. Osvrnuti ću se na neke od njih.

Sam početak 2013 godine obilovao je  predstavljanjima   flagship modela.  Oni  sada postaju globalno dostupni potrošačima za kupnju.  Sve ih uglavnom pogoni Jelly Bean 4.1. x inačica operativnog sustava.  Objavi li Google, Key Lime Pie u lipnju,  ovogodišnji android temeljeni top modeli koji nisu niti došli na neka tržišta,  u startu bi imali stari operativni sustav. Kupovati novi skupi hardver sa starim softverom, hmm.. ne bi se svidjelo velikom broju potrošača .  Na drugoj strani, kod onih  koji već posjeduju jedan od modela,  pokrenula bi se  lavinu nezadovoljstva, a što kompanijama nimalo ne treba.

 

Iako problem starog operativnog sustava nije nerješiv, opće je poznato  kojom brzinom se odvija fragmentacija Android sustava.  Da vas malo podsjetim.   Trenutno veliki dio proizvođača smartphonea  finišira  nadogradnje  Android 4.2.2 inačica,  većina  smartphonea koristi Android 4.0 ICS sustav i broj  Android 4.1  uređaja sporo raste.  Sada neki od vas mogu reći:    Ekipa na xda forumu  sve rješava u kratkom vremenu.  Da,  istina.   Ali ako ste kupili smartphone i za njega dali nekoliko tisuća kuna i onda “morate” koristiti alternativni firmware želite li zadnju  inačicu androida,  jer službeni ne postoji,  rootati uređaj i time gubiti jamstvo,  nimalo nije prihvatljivo.

Isto tako, ma koliko se o nekim podacima ne govori,  izgleda da dolazi do promijene omjera ponude i potražnje u segmentu high end modela,  ali na štetu same potražnje.  Činjenica je da dio konzumenata smartphonea su  već vezani  Ugovorom za nekog od operatera  jer su samo tako mogli kupiti (na rate) skupi uređaj,  drugi dio zbog sve težeg svakodnevnog preživljavanja nema mogućnost nabaviti vrhunski  model, i na kraju,  ostaje manji postotak onih koji mogu mijenjati uređaje svakim izlaskom novog.   Možda neki od vas misle da nisam u pravu   jer  samo pogled  na  online mrežne  stranice  koje se bave mobilnom tematikom ukazuje na suprotno.   Prepune su   komentara i reakcija čitatelja  nakon bilo koje  objave vijesti  o nekom od top  modele.   Ako ljudi raspravljaju i komentiraju,  prema tome,  modeli se kupuju.   Moram vas razuvjeriti da nije tako.  Jednostavno je u ljudskoj prirodi ili u psihi  da volimo komentirati sve što nam je interesantno ili želimo imati, posebice ono što ne možemo imati.  Usporedimo li smartphone s industrijom automobila, isto tako svi volimo čitati o brzim, skupim i atraktivnim modelima, ali ne znači da ih vozimo.

Stvari sa početka priče postaju još jasnije pridodam li   informacije koje je izložio L. Abrus tijekom svog predavanja u sklopu , na temu ,:  “Prema predviđanjima analitičara do 2015 smartphonei će stagnirati i razlog za kupovinu nekog uređaja će biti što on sve može,  ne kako je dizajniran ili koji procesor ima.”

Sve što sam navela dobro je poznato svim karikama u lancu,   počevši od samog Googlea, preko proizvođača smartphonea do operatera.   Što  kasnije objave  Android 5.0- Key Lime Pie,  s obzirom na trenutno stanje tržišta,  akumuliranje zarade za vlasnike kompanija i menadžere bit će uspješnije.  Prema osobnom mišljenju,  objavi li kojim slučajem Google Android 5.0 ranije, prve modele (osim Nexus linije) s novom inačicom OS mogli bi vidjeti tek za blagdane.  Budući da nemam kristalnu kuglu,  samo sam neka svoja razmišljanja podijelila sa vama,   vrijeme će pokazati jesam li  u pravu ili nisam.

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.