Analitičari procjenjuju: čuvajte se konkurencije Lenova i LG-ja!

Fotografija članka: Analitičari procjenjuju: čuvajte se konkurencije Lenova i LG-ja!

Analitičari iz Strategy Analyticsa su objavili novo izvješće u kojem se vidi kako dolaze neke nove snage na smartfone tržište, koje brzo rastu – Lenovo i LG.

Oglas

Činjenica je kako je LG već duže vrijeme na smartfon tržištu, no čini se kako nikako ne uspijevaju (barem u onim masovnim prodajama) konkurirati samom vrhu hranidbenog lanca. Istina, imaju odličan LG G2, najavljen je i novi LG G3 (slika niže), no kompanija uz Optimus seriju te još neke modele i samo jedan nema se s čim boriti na tržištu. Ipak, najave koje iz kompanije stižu govore kako će se ove godine pojaviti veći broj novih tableta, vjerojatno i smartfona.

Financijski gledano, LG-ju ne ide uopće loše. U prvom kvartalu 2014. godine isporučili su 12,3 milijuna uređaja, što je rast od 19% u odnosu na 2013. godinu. Kompanija se kreće “u pravom smjeru”, tako da vjerujemo kako ćemo još puno za nju čuti tijekom godine.

A Lenovo? Počeli su vrlo tiho i neprimjetno ulaziti u smartfon tržište. Početkom 2013. godine su imali tržišni udio od 3,9%, a godinu su završili s 4,9% tržišnog udjela. U brojkama isporučenih uređaja, to je rast s 8,4 na 13,3 milijuna i trenutno po brojkama najviše konkuriraju Huaweiju, tako da dijele 3. i 4. mjesto s ovom kineskom kompanijom, iza vodećih Samsunga i Applea.

No, ono što smo vidjeli u 2013. godini je kako je Lenovo predstavio popriličan broj vrlo solidnih smartfona za svačiji džep, a i top model je sjajan phablet koji semo s još nekim modelima , tako da možemo zaključiti kako će Lenovo ove godine biti vrlo ozbiljan igrač i konkurencija svima. Očekujemo kako će se i tijekom 2014. godine predstaviti pregršt novih modela. Ono što smo neslužbeno saznali i kako će se u Europskoj uniji, barem u ovom istočnom dijelu, prije jeseni i službeno pojaviti smartfoni u prodaji u svim ovlaštenim dućanima. Ukratko, Lenovo smartfoni daju puno za uloženi novac, a njihovo ime garantira vrhunsku kvalitetu, ono što već imaju kod računala.

Lenovo i LG u smartfon svijetu

Kako stoje vodeće kompanije?

Broj jedan u svijetu u prodaji smartfona je i dalje Samsung koji drži gotovo trećinu svjetskog tržišta s 31,2%, a u odnosu na početak 2013. godine zabilježili su pad od 0,8%. Kod Applea je slična priča – početkom 2014. godine su držali 15,3%, a godinu dana ranije 17,5% tržišta, dakle ubilježili su pad od 2,2%. Možda vam se to ne čine velike brojke, no one se računaju u milijunima isporučenih smartfona. Ipak, ako govorimo u apsolutnim brojkama, i Samsung i Apple su zahvaljujući rastu tržišta (ali i proboju na neka nova) povećali isporuku broja smartfona – Samsung s 69 na 89 milijuna, a Apple s 37 na 43 milijuna.

LG puno očekuje od svog novog “super smartfona”, modela , koji bi trebao dostojno konkurirati top trolistu -Samsung Galaxy S5, HTC One M8 i Sony Xperia Z2. Ono što smo naučili od LG-ja da smartfon znaju napraviti bolje. Kakav će biti LG G3, vidjet ćemo uskoro.

Sve se više spominje i brzo rastući kineski brand Xiaomi koji nerijetko proizvodi “Apple i Samsung killere”, odnosno smartfone koji su po karakteristikama osjetno iznad konkurencije, a cijena niža. Čini nam se kako će i “mobilna 2014 godina” biti jako zanimljiva…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.