Analitičari IDC-a tvrde kako je Windows 8 OS kriv za slabiju prodaju računala

Fotografija članka: Analitičari IDC-a tvrde kako je Windows 8 OS kriv za slabiju prodaju računala

Jasno vam je da se borba više ne vodi na nivou hardvera, nego i na nivou operativnih sustava. Je li Microsoft s Windows 8 operativnim sustavom napravio “grešku u koracima”?

Oglas

Najnovije izvješće koje dolazi iz analitičke kuće IDC govori kako je upravo novi Microsoftov operativni sustav jedan od glavnih krivaca za pad prodaje računala (stolnih i prijenosnih), jer su računala postala manje “dopadljiva”. Korisnici su se već lagano počeli okretati mobilnim uređajima, pa tako i operativnim sustavima, a na tom području ne dominiraju Microsoftovi Windowsi, nego Googleov Android i Appleov iOS.

Možda se jedinstven OS iz Microsofta pojavio prerano, a možda nije. Apple ima jedinstven iOS operativni sustav za tablete i smartphone, no oba su mobilni uređaji. Poznato nam je i kako Google namjerava ujediniti Android i Chrome OS, no to još nisu učinili, čekaju. Microsoft je prvi približio Windows 8 i Windows Phone 8 operativne sustave, no korisnici na to i nisu najbolje reagirali.

Kao “grijeh” novog Microsoftovog OS-a najviše se spominju nedostatak “Start” tipke (što god vi mislili o tome!), slabo iskoristiv “Desktop Mode”, (pre)velik novac uložen u marketing, zbunjujuća Windows 8 i Windows Rt strategija (npr. prosječni korisnik nikad nije čuo za ARM tehnologiju), te visoka cijena računala i tableta s s Windows 8 OS-om, sve su to mogući razlozi pada prodaje računala.

Nekako nam se čini da korisnici još nisu spremni imati jedinstvenu Windows platformu, iako bi to s Microsoftove strane bilo bolje. Podsjetit ćemo vas kako se, dok ovo čitate, razvija i nova Windows Blue (http://www.racunalo.com/windows-blue-bi-mogao-windows-phone-i-windows-8rt-spojiti-u-jedinstveni-operativni-sustav/) platforma o kojoj smo ranije pisali, a radi se o najvjerojatnije jedinstvenom OS-u, koji će ujediniti Windows 8, Windows RT i Windows Phone 8 platforme. Težak zadatak zbog prilično različite procesorske arhitekture, no u Microsoftu se kreću u tom smjeru.

Ipak, to je neka budućnost koja bi i mogla funkcionirati, no danas je situacija malo drugačija. Korisnici nisu najbolje reagirali na ovaj Microsoftov pokušaj, zato IDC-ov Bob O’Donnell objašnjava zašto se računala slabije prodaju. Ovo nas podsjeća i na Microsoft  i HP od prije 10-ak godina kada su prvi izbacili svoje prve “javne prototipove tableta”, koji su ubrzo doživjeli propast – kriva tehnologija u krivo vrijeme.

Windows 8 OS trebao je povećati prodaju računala u odnosu na tablete i smartphone i zadržati svoj dio tržišnog kolača, no dogodilo se upravo obrnuto – zbog Windowsa 8 računala se manje prodaju. U brojkama, u prvom kvartalu 2013. godine prodano je samo 76,3 milijuna računala, što je pad od 13,9% u odnosu na prvi kvartal lani.

Ipak, nitko ne tvrdi kako se u bliskoj budućnosti situacija opet neće okrenuti. Trenutno živimo u tehnološki “zbunjujućim” vremenima, a nekako nam se čini kako će softverska industrija kroz koju godinu biti dominantna u odnosu na hardver koji bi mogao postati beznačajan.

Windows 8 problemi u prodaji 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.