AMOLED ekrani su (konačno) postali jeftiniji od LPTS LCD ekrana?

Fotografija članka: AMOLED ekrani su (konačno) postali jeftiniji od LPTS LCD ekrana?

Ako je vjerovati informacijama koje je objavila istraživačka kuća IHS Technology, proizvodnja AMOLED ekrana postala je jeftinija od LPTS LDC ekrana. Znači li to da će smartfoni i tableti s AMOLED-om biti jeftiniji?

Oglas

Da, mogli bismo to tako i zaključiti. Ova je analitička kuća izbacila i neke konkretne brojke. Naime, za smartfon uređaj s ekranom dijagonale 5 inča i HD rezolucije AMOLED ekran košta 14,3$, dok za isti smartfon LTPS LCD ekran košta nešto više, 14,6$. Velika se promjena dogodila krajem 2015. godine kada je proizvodna cijena AMOLED ekrana postala niža, do tada je odnos proizvodne cijene AMOLED : LTPS LCD panela iznosila 17,1$ : 15,7$.

U toj priči bi dobro mogao profitirati Samsung koji već duže vrijeme u svoje uređaje ugrađuje skuplji AMOLED, tako da bi njihovi uređaji mogli biti i nešto jeftiniji u budućnosti. S druge strane, ovo je i prilika da i drugi proizvođači ugradnjom AMOLED-a s življim bojama dobiju na cijeni. Do sada je AMOLED uglavnom bio privilegija skupljih smartfona, a sada se možda priča i promijeni.

Ono što krasi AMOLED ekrane je bolja vidljivost na suncu, izražajnija crna boja te manja potrošnja baterije.  S druge strane, AMOLED ekrani znaju imati slabije osvjetljenje od LCD-a, a i spomenuta “živost” boja nekim korisnicima može i zasmetati.

Koji je ekran bolji – AMOLED ili IPS LCD-a? Svaki ima svoje prednosti i nedostatke, a priču o ovoj dilemi možete pročitati u .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.