Amerikanci predstavili najbrži Internet – 10 Gbps za 399$ mjesečno

Fotografija članka: Amerikanci predstavili najbrži Internet – 10 Gbps za 399$ mjesečno

Koliko je to velika brzina? Primjerice, ako naši HT i Vipnet nude najbrži Internet optiku na 10 Mbps do 120 Mpbs (oko 0,015 Gbps), sami izračunajte kliko je više 10 Gbps.

Oglas

Stanovnici Minneapolisa u američkoj državi Minnesota na sjeveru SAD-a prvi će iskusiti ultra-brzi Internet. Sigurno se pitate koliko to košta. Naravno, ima svoju cijenu, ali je ona osjetno niža od bilo koje cijene koju smo prethodno zamislili.

Drugim riječima , za samo 399$ mjesečno (oko 2.513 kuna) bilo tko u ovom američkom gradu može si priuštiti najbrži Internet u Americi, a ne sjećamo se da smo negdje vidjeli brži. Usporedbe radi, prosječna brzina surfanja Internetom u Minneapolisu je 10 Mbps (mjereno pomoću Ookla-e), u Americi je oko 30 Mbps, a spomenutih 10 Gbps je čak 300 brže od državnog prosjeka. To je podatkovni promet od oko 1,25 GB po sekundi, odnosno skidanje DVD filma u punoj kvaliteti za 3-4 sekunde. Je li vam se zavrtjelo u glavi? Nama je :)

Ovo je jako, jako brzo. Amerikanci ga čak i reklamiraju kao “najbrži kućni Internet na svijetu”. Ako ste pomislili kako je ovo i vrlo skupo, u pravu ste ako razmišljate na način kućnog korisnika. Američke si obitelji sigurno neće priuštiti ovaj brzi Internet jer im, ruku na srce, niti ne treba. No, bilo koja ozbiljnija tvrtka s 10-ak i više zaposlenih ovo će si vrlo lako moći priuštiti. 10 Gbps za 400-tinjak dolara, ovo je odličan izbor.

Za sada ovu internetsku brzinu testiraju Google i Verizon, još nije prodan niti jedan komercijalni paket, ali na pravom su putu i pitanje je samo mjeseca, kada će usluga biti puštena u pogon.

Dok se ne pojavi ovaj super brzi Internet, internetski provideri u Americi već odavno nude brzine od 1 Gbps za 65$ što je također vrlo povoljno, a već su procijenili kako će jedan dobar dio korisnika brzine od 1 Gbps migrirati na 10 Gbps čim usluga bude dostupna. Kažu kako će se to dogoditi tijekom 2015. godine, a ovaj će brzi Internet širiti po regijama.

Ako se izrazimo automobilskim rječnikom, to vam je kao da se umjesto 30 km/h vozite 10.000 km/h. I, kako se osjećate kada vidite ovakve stvari?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.