Američka vojska u svom nuklearnom arsenalu koristi – floppy diskete?

Fotografija članka: Američka vojska u svom nuklearnom arsenalu koristi – floppy diskete?

Ne, niste ništa krivo pročitali. Prema vrlo pouzdanim informacijama čini se kako američka vojska u nekim svojim operativnim dijelovima koristi “antičku” tehnologiju. Ali kažu – namjerno.

Oglas

Ova se informacija odnosi na dio vezan uz nuklearno naoružanje. Kako bi ih sigurnije čuvali i štitili od neželjenih upada, uposlili su floppy diskete, koje se ne koriste već desetljećima.

Pričica iz povijesti…

Mlađe generacije se ne sjećaju floppy disketa i diskova (prastare od 8 inča, pouzdanije od 5,25 inča, one modernije od 3,5 inča) koje su bile nešto što je danas USB flash memorija, no s daleko manjim kapacitetima – primjerice ova modernija disketa od 3,5 inča imala je kapacitet od 1,44 megabajta (MB). Ne, niti ovo niste krivo pročitali… :) Floppy disk uređaji i diskete su vladale ’80-tim i ’90-tim godinama prošlog stoljeća, kada su ih preuzeli CD-ovi s osjetno većim kapacitetima od 750 MB (bilo je i manjih i većih), zatim DVD ovi (4,5 GB), a kao prijenosni mediji vladaju USB memorije velikih kapaciteta i preko 128 GB, a već ih ima koji podržavaju i USB 3.0 standard.

Američka vojska u svom nuklearnom arsenalu koristi - floppy diskete

Zašto onda floppy diskovi?

Iako se radi o “pretpotopnim” medijima s nikakvim kapacitetom, izvori bliski američkoj vojsci tvrde kako još uvijek ima nekih vojnih operativnih dijelova koji koriste floppy diskete. Je li se oni odupiru modernizaciji ili nemaju novca za kupovinu nove opreme? Nemojte biti u zabludi, američka je vojska jedna od najmodernijih i najbolje opremljenih u svijetu, američka država koristi ogroman novac na naoružanje.

Razlog je vrlo jednostavan, a možemo ga smjestiti u samo jednu riječ – sigurnost. Takvi uređaji nisu povezani na Internet, pristup je vrlo ograničen i stupanj sigurnosti je na njima na najvišem mogućem nivou. Pretpostavljamo kako im mali kapacitet floppy disketa uopće ne smeta jer ono što smještaju na njih je vjerojatno gomila brojki i sigurnosnih kodova koji samo njima nešto znače, a oni zauzimaju minimalni prostor.

Major general Jack Weinstein, koji upravlja s 450 interkontinentalnih balističkih raketa (Intercontinental Ballistic Missiles, ICBMs) tvrdi kako im upravo ovi zastarjeli informatički sustavi pružaju ono što im je najviše potrebno, a što moderni sustavi ne mogu, a to je sigurnost. Jasno, američki raketni sustav nije povezan na Internet, tako da hakerima nisu ostavili nikakvu mogućnost neovlaštenog upada. Isto tako, za upravljanje ovim sustavom major general Jack Weinstein je potvrdio kako koriste računala još iz ’60-tih godina prošlog stoljeća koja i danas rade pouzdano. Priznao je kako nadogradnja ipak dolazi u obliku nove opreme – tražili su 19 milijuna dolara za nadogradnju sustava za lansiranje nuklearnih raketa, te 600 milijuna dolara za druga poboljšanja nuklearnog programa. Uvjereni smo da će i dalje biti off-line, odnosno daleko od sve problematičnijeg i nesigurnijeg Interneta.

Slična iskustva imaju i Rusi koji i danas koriste papir i pisaće mašine za ispisivanje sigurnosno “osjetljivih” dokumenata, za to navodno ne koriste računala. Logika je jednostavna – ako nisi spojen na Internet, ne postoji mogućnost neovlaštenog hakerskog upada. A pogotovo ne na pisaće mašine… :)

Američka vojska u svom nuklearnom arsenalu koristi - floppy diskete

Sigurnost. Mala riječ koja može napraviti ogromne probleme neslućenih razmjera…

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.