AMD Zen procesori će podržavati SMT i 8-kanalnu DDR4 memoriju

Fotografija članka: AMD Zen procesori će podržavati SMT i 8-kanalnu DDR4 memoriju

Arhitektura koju donose novi AMD Zen procesori odlično će se moći iskoristiti u podatkovnim centrima, odnosno na u serverima gdje je ogroman promet.

Oglas

Jedna od noviteta koje donosi je AMD Zen serija procesora je čak 32 fizičke jezgre, ili točnije radi se o dva povezana 16-jezgrena procesora. Ako ga usporedimo s trenutnom generacijom AMD-ovih procesora, novi Zen je brži za oko 40% u izvršavanju instrukcija (instructions per clock, IPC).

Treba spomenuti i kako će novi procesori temeljeni na AMD Zen tehnologiji podržavati i simetrični multi-threading (SMT), što bi bilo nešto slično kao što je “Hyper Threading” tehnologija, a koja je ugrađena u Intelove procesore. Ukratko, radi se o tehnologiji koja povećava ukupnu efikasnost procesora u skaliranju na hardverskom nivou, odnosno efikasnije izvršavanje više istovremenih procesa.

Posljednja velika novost koju donosi AMD Zen generacija procesora je i podrška do čak osam DDR4 memorijskih kanala, kao i PCIe gen 3.0 sučelje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.