AMD Ryzen Mobile APU u prvim prijenosnicima – HP Envy X360, Lenovo Ideapad 720S i Acer Swift 3

Fotografija članka: AMD Ryzen Mobile APU u prvim prijenosnicima – HP Envy X360, Lenovo Ideapad 720S i Acer Swift 3

Snaga AMD Ryzen Mobile APU procesorskih jedinica već se nalazi u nekim prijenosnim računalima kao što su HP Envy X360, Lenovo Ideapad 720S i Acer Swift 3.

Oglas

Za one koji ne znaju priča oko Ryzen Mobile APU jedinice. Naime, tijekom ove 2017. godine ljuti konkurent Intela, kompanija AMD (Advanced Micro Devices), predstavila je Zen CPU procesor (Central Processing Unit) i Vega GPU grafiku (Graphics Processing Units) na novoj 14-nanometarskoj tehnologiji, što je osjetno naprednije od prethodne 28-nanometarske.

Zanimljivo je kako je AMD Ryzen CPU za stolna računala odlično prihvaćen, dok je Vega GPU grafika imala određenih proizvodnih problema s HBM2 memorijom (High Bandwidth Memory), tako da u praksi nisu mogli parirati konkurentskoj Nvidiji.

Slijedeći AMD-ov korak u pravom smjeru je Ryzen Mobile APU (Application Processing Units), a radi se o integraciji Ryzen CPU i Vega GPU u jedan jedinstven čip. Ova nova APU jedinica leži na Raven Ridge arhitekturi, namijenjena je nižoj i srednjoj klasi prijenosnih računala i ovih se dana počela pojavljivati u prvim prijenosnicima.

I to se zaista i dogodilo. Ovog tjedna se Ryzen Mobile APU pojavio u tri prijenosnika velikih proizvođača kao što su Lenovo, HP i Acer. Ono što u kompaniji tvrde kako će nove Zen (maksimalno 4) i Vega (maksimalno 10) jezgre imati potrošnju manju od 15 W, te će pružiti više od 200% procesorske (CPU) i više od 128% grafičke (GPU) snage u odnosu na prethodnu generaciju što je osjetan napredak.

Dvije su inačice AMD Ryzen čipsetova (podržavaju 2-kanalni DDR4-2400 RAM):
• Ryzen 7 2700U s Vega 10 na 2,2 GHz (u Turbo modu na 3,8 GHz)
• Ryzen 5 2500U s Vega 8 na 2,0 GHz (u Turbo modu na 3,8 GHz)

Tri su računala koja su prvi utjelovili novi AMD Ryzen čipset.

Prvi je HP Envy X360 s 8 GB RAM-a, SSD diskom od 512 GB ili HDD diskom od 1 TB. Ekran je veličine 15,6 inča i FHD rezolucije od 1920 x 1080 točaka te osjetljiv na dodir. Laptop je težak je 2,15 kilograma.

Lenovo Ideapad 720S je jednostavniji i ima jednokanalni RAM, težak je samo 1,14 kilograma i podržava USB Type-C ulaz.

Acer Swift 3 ima dvokanalni RAM, SSD od 256 GB, i težak je 1,8 kilograma, dok je ekran IPS.

HP-ov prijenosnik će se prodavati po 699$, dok cijena za Lenovo i Acer prijenosnike još nisu objavljene.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.