Amaterska radioveza (ARISS) s Međunarodnom svemirskom postajom IIS u Ruđeru Boškoviću

Fotografija članka: Amaterska radioveza (ARISS) s Međunarodnom svemirskom postajom IIS u Ruđeru Boškoviću

Prije desetak dana smo se družili s radioamaterima tehničke škole Ruđer Bošković koji su komunicirali s astronautima Međunarodne svemirske postaje (ISS). A sada imamo još jedan video.

Oglas

Komunikacija je odrađena . Bilo je zanimljivo, jedinstveno, svečano, u stilu školaraca. Kako je to izgledalo moći ćete vidjeti u videu koji traje 40-ak minuta, a koji je snimio CARNet. Saznat ćete i informaciju više o samoj tehničkoj školi Ruđer Bošković.

Inače, ARISS (engl. Amateur Radio on the International Space Station) je zajednički projekt međunarodne radioamaterske unije IARU i svemirskih agencija Europske unije, USA, Kanade, Ruske Federacije, Japana, te još nekih država. U ime tih agencija sudjelovanje u ARISS projektu koordiniraju NASA i posebno povjerenstvo sastavljeno od radioamatera iz 9 država koje sudjeluju u programu “Međunarodna svemirska postaja”( engl. International Space Station ili ISS). U realizaciji projekta omogućava se radio veza astronauta međunarodne svemirske postaje s učenicima odabrane škole uporabom radioamaterske postaje i uz mentorstvo članova radioamaterske udruge.

Tehnička škola Ruđera Boškovića zajedno s radioamaterskom udrugom Hrvatski DX klub iz Zagreba prijavila je namjeru sudjelovanja u projektu početkom 2012. godine. Prijava je prihvaćena nakon tridesetak dana s najavom da je vrijeme čekanja za realizaciju projekta do dvije godine. Kako bi se učenici što bolje pripremili od listopada prošle godine, u suradnji s Hrvatskim DX klubom, 100 učenika škole prošlo je edukaciju za radioamatere, 60 je položilo potreban ispit i dobilo odgovarajuću potvrdu.

Po završetku obuke, odabrano je 28 najboljih radioamatera koji će uspostaviti izravnu vezu s astronautom te svaki postaviti po jedno pitanje. Astronaut je također radioamater. NASA je odredila da će komunikacija s astronautom biti u srijedu, 26. lipnja 2013. godine. Komunikacije će se realizirati iz škole. Okupljanje sudionika i prezentacija događaja počet će u 18.45 sati , a početak komunikacije učenika s astronautom se očekuje u 19 sati i 30 minuta. Međunarodna svemirska postaja prelijeće Zagreb brzinom od oko 27000 km/sat na visini od oko 450 km, te je moguće vrijeme komunikacije s astronautom 11 do 12 minuta. Da bi se to moglo ostvariti Hrvatski DX klub postavio je na krovu škole posebni antenski sustav koji će pratiti putanju međunarodne svemirske postaje tijekom njenog preleta preko Zagreba. Komunikacija s astronautom će trajati od trenutka početka optičke vidljivosti međunarodne svemirske postaje s lokacijom škole do njenog završetka.

Projekt ARISS zasigurno se može izdvojiti kao jedinstven projekt u nacionalnim, pa čak i regionalnim okvirima. ARISS je svojevrsna nagrada školi, svim njezinim učenicima, profesorima i ostalim djelatnicima, potvrda zamjetnog tehnološkog napretka koji je prisutan od samih početaka rada, ali je zasigurno i baština za naredne generacije koje će nastaviti istim smjerom naprijed. ARISS pokazuje kompatibilnost s vremenom u kojem živimo, ali i težnju škole suvremenijoj budućnosti.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.