Allwinner – prvi 64-bitni čipset temeljen na ARMv8-A arhitekturi

Fotografija članka: Allwinner – prvi 64-bitni čipset temeljen na ARMv8-A arhitekturi

Kompanija Allwinner najavila je svoj prvi first 64-bitni procesor koji će se u komercijalnoj upotrebi pojaviti negdje kraje 2014. godine.

Oglas

Prvi demo primjerak novog Allwinner 64-bitnog procesora predstavit će se u listopadu na sajmu Hong Kong Electronics Fair. S obzirom da novi Allwinnerov čipset nema integriran modem, pretpostavlja se kako će se u prvom redu ugrađivati u tablete.

U kompaniji tvrde kako će njihov procesor biti vrlo ekonomičan, s odličnim tehničkim specifikacijama i vrlo malom potrošnjom energije. Temelji se na novoj ARMv8-A tehnologiji, što znači da ima integrirane Cortex-A53 ili Cortex-A57 jezgre, odnosno kombinaciju u poznatoj big.LITTLE arhitekturi.

Podržavat će 4K video i kodiranje u H.265, što onima koji su tehnički potkovaniji sigurno puno znači, a i nama :)

U kompaniji Allwinner se nadaju kako će novim 64-bitnim čipsetom ponovo skrenuti pažnju na sebe i vratiti tržišne pozicije kao što su imali 2012. i 2013. godine, kada su bili vodeći isporučitelj SoC (System on a Chip) platformi. Trenutno su iznad njih vodeći MediaTek i sve jači Intel.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.