Algebra na WinDaysima: tehnološke novosti i stanje na IT tržištu rada

Racunalo.com foto

Istraživanje ukazuje na stvarnu situaciju u trendovima potražnje i školovanja IT stručnjaka te postavlja pred sve sudionike tržišta pitanje: jesmo li zaista na tragu smjernica Nacionalnog vijeća za konkurentnost?

Zagreb, 17. travnja 2008. – Učilište Algebra, koje ove godine obilježava deset godina svojega rada kao vodeće informatičko učilište u regiji, i ove godine očekuje istaknuti nastup na najvećoj tehnološkoj konferenciji u Hrvatskoj – Microsoft WinDays – koja se održava u Opatiji od 22. do 25. travnja, s predkonferencijskim danom 21. travnja.

Predavači Učilišta Algebra na ovogodišnjoj će konferenciji održati čak deset predavanja: osam ih se nalazi u redovnom programu, dok će dodatna dva biti održana dan ranije, na predkonferencijskom danu. Predavanja će biti održana iz područja upravljanja projektima, informatičke instrastrukture, sigurnosti računalnih mreža  te poslovanja uz korištenje informatičkih tehnologija.

član uprave Algebre, Hrvoje Balen, i izvršni direktor vodećeg portala za zapošljavanje, MojPosao.net, Kristijan Pakšec, održat će predavanje o hrvatskom IT tržištu rada prvog dana konferencije, 22. travnja u 12.20 sati u Kulturnom domu u Opatiji. Tijekom svojeg predavanja, iznijet će pojedine zanimljive podatke o stručnosti i potrebama za informatičkim kadrovima u hrvatskim tvrtkama, temeljem do sada neobjavljenog istraživanja koje je provela tvrtka IDC Adriatics. Predavanje će biti zasovano i na dugogodišnjim podacima i analizi portala MojPosao, koji usko surađuje s Algebrom na ovom području, a čiji podaci mnogo govore o trenutno najtraženijim zanimanjima, kao i novim zanimanjima koja još uopće ne postoje u službenoj nomenklaturi zanimanja. Iz oba se istraživanja, kao i iz dosadašnjih Algebrinih iskustava u edukaciji, mogu jasno zaključiti trendovi na IT tržištu rada.

„Glavna misao vodilja ovog istraživanja jest povući paralelu trenutačnog stanja broja zaposlenih u IT sektoru u odnosu na broj formalno obrazovanih IT stručnjaka koji izlaze iz našeg obrazovnog sustava, jer se upravo iz te paralele vidi i velika vrijednost IT edukacije koja nije striktno vezana uz službeni obrazovni sustav“, najavio je svoje predavanje Hrvoje Balen, član uprave Algebre. „Navedeni su podaci vrlo zanimljivi jer se iz njih može zaključiti mnogo toga o tome što treba učiniti želimo li imati bitno veći broj zaposlenih u IT sektoru, kao što imaju naši susjedi. Neki od strateških koraka kojima bi svi trebali posvetiti veću pažnju su: jasno definiranje tko je IT stručnjak koji nedostaje hrvatskom ICT tržištu, veća podrška države u smislu dodatnih olakšica tvrtkama koje same stvaraju IT kadar, veće ulaganje u prekvalifikacije nezaposlenih i jača veza “, naglašava Hrvoje Balen.

Neki od zanimljivih rezultata istraživanja pokazuju da gotovo 40% zaposlenih informatičara svoj posao pronalazi u javnim institucijama, 23% ih se zapošljava u financijskim institucijama, dok su na trećem mjestu telekomunikacijske tvrtke, s ukupno 9% zaposlenih informatičara.

„Završen fakultet i posjedovanje industrijskih certifikata, koji se mogu steći programima obrazovanja, imaju gotovo jednaku važnost ispitanih tvrtki koje zapošljavaju IT stručnjake, bez obzira radi li se o sistemakim inženjerima ili programerima. To pokazuje vrlo veliku važnost cjeloživotne edukacije, koja je po toj važnosti izjednačena s formalnim obrazovanjem. Stalno stjecanje novih certifikata u pojedinim područjima koja su bitna za određeni posao od nemjerljive je vrijednosti za napredak u struci“, naglašava Hrvoje Balen.

Teme ostalih predavanja Algebrinih predavača bit će:
• „Project 2007, Visio 2007 i Excel 2007 – praćenje uspješnosti projekata uz pomoć EVA analize“ (razina zahtjevnosti predavanja 300)
• „Windows Server 2008: sigurnost i tehnologije koje izazivaju ovisnost“ (razina 300)
• „Windows Server 2008: Active Directory Rights Management Services“ (razina 200)
• „Istraživanje: hrvatsko IT tržište rada“, Algebra i MojPosao.net (razina 100)
• „Microsoft Exchange – sad smo funkcionalni“ (razina 300)
• „Komunikacija bez granica – Office Communication Server“ (razina 200)
• „Nova generacija Microsoft treninga i certifikacije“ (razina 100)
• „Normirano znanje Microsoft Officea 2007 po ECDL sustavu“ (razina 100)     

Tijekom predkonferencijskog dana, bit će održana još dva cjelodnevna predavanja/radionice:
• Marin Franković: „System Center Essentials 2007“
• Robert Petrunić, Igor Pavleković: „Windows Server 2008 sigurnost i tehnologije koje izazivaju ovisnost“

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.