Algebra je prva u Hrvatskoj implementirala Microsoft Office 365 za obrazovne ustanove

Fotografija članka: Algebra je prva u Hrvatskoj implementirala Microsoft Office 365 za obrazovne ustanove

Migracijom na Microsoftovu uslugu Office 365 za obrazovne ustanove omogućeno kvalitetnije korištenje raspoloživih resursa te poboljšana suradnja između nastavnika i studenata.

Oglas

Visoko učilište Algebra prva je obrazovna institucija u Hrvatskoj koja je implementirala Office 365 za obrazovne ustanove. Time su studenti, profesori i alumni zajednica Visoke škole za primijenjeno računarstvo dobili brojne mogućnosti koje im dodatno olakšavaju komunikaciju i kolaboraciju tijekom i poslije studija. Office 365 za obrazovanje zamijenio je dotadašnji sustav Live@EDU te predstavlja integraciju svih Microsoftovih alata za produktivnost unutar jedne usluge u oblaku. Osnovna je prednost usluge kvalitetnije iskorištavanje raspoloživih resursa, uz financijske uštede te mogućnost pristupa sustavu s gotovo svakog uređaja povezanog na Internet.

Jedan od ključnih elemenata sustava je Microsoft Exchange Online koji korisnicima pruža pristup elektroničkoj pošti, kalendarima i kontaktima i kada korisnik ni unutar svog radnog okruženja. Implementiran je i sustav Lync Online koji unaprjeđuje komunikaciju između studenata, profesora i mentora s pomoću izravnih poruka te video i audio poziva, web konferencija, dijeljenjem radnih površina, datoteka i prezentacija na mreži te udaljenog upravljanja drugim računalom (engl. remote assistance). Prostor e-mail sandučića od 25 GB te email s domenom racunarstvo.hr ostat će trajno dostupni korisnicima, budući da je cilj obrazovne institucije održavati kontakte i suradnju s alumni zajednicom Visoke škole za primijenjeno računarstvo i nakon završetka studija.

Migracija na Office 365 za obrazovanje je u potpunosti izvedena unutar Visokog učilišta Algebra. Proveo ju je tim predavača na smjeru sistemskog inženjerstva, s Igorom Pavlekovićem, MVP-jem za Office 365 na čelu. Po uspješnom završetku projekta Pavleković je izjavio: „Migracijom na Office 365 i njegovom integracijom s postojećim sustavima završili smo prvu fazu modernizacije naših sustava u ‘oblaku’. Vrijednost ovakvog sustava je u maksimalnoj dostupnosti s bilo kojeg uređaja, jednostavnom radu na zajedničkim projektima, ali i virtualnim sastancima studenata i profesora. Osim toga, velike prednosti će se ostvariti i onog trenutka kada ćemo imati dostup do imenika bilo koje obrazovne institucije u svijetu koja koristi spomenutu uslugu jer će tada naši profesori i studenti imati otvoreni dostup i do drugih predavača i katedri.“ i nastavio: „Plan za skoru budućnost je da ćemo među prvima u svijetu napraviti implementaciju najnovije verzije Office 365 sustava, koja će omogućiti i tzv. Skype federaciju, odnosno, korisnici će korištenjem sustava Lync moći razmjenjivati izravne poruke te audio i video pozive s korisnicima koji koriste Skype.“

Pristup elektroničkoj pošti, dokumentima i kolaboracijskom sustavu omogućen je kroz većinu dostupnih platformi te korisnici sami mogu konfigurirati sve dostupne servise na Windows Phone, Android i iPhone uređajima. Sva elektronička pošta, kalendari, kontakti i dokumenti raspoređeni su po podatkovnim centrima diljem svijeta čime se omogućava pristup podatcima bez prestanka kroz cijelu godinu s visokom razinom sigurnosti i zaštite privatnosti.

U tijeku je i implementacija kolaboracijske platforme SharePoint Online, koja će uskoro biti dostupna studentima koji zajedno rade na projektima a žele jednostavnije dijeliti dokumente, kao i grupama korisnika koji žele istovremeno stvarati i uređivati dokumente te imati pristup najnovijim promjenama i dodacima. Uskoro će se ovim sustavom moći pratiti i online prijenos predavanja koja studenti trenutno mogu pratiti kroz Live Meeting, a namijenjena su onima koji nisu u mogućnosti fizički prisustvovati pojedinim predavanjima.

Na kolegiju „Kolaboracijski sustavi“ koji se održava na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo obrađuju se sustavi u oblaku, a praktične vježbe rade se upravo na implementaciji Office 365 usluge kako bi studenti i studentice stekli stvarno iskustvo upravljanja korisnicima, dodjeljivanja prava, integracije s drugim sustavima, migracije korisničkih sustava u oblak te rada na koegzistenciji cloud i lokalnih sustava organizacija.

„Izuzetno mi je drago da je Visoka škola za primijenjeno računarstvo prepoznala napredne mogućnosti koje obrazovnim ustanovama nudi sustav Office 365. Nastavnicima i studentima ponudit će poznato okruženje aplikacija kao što su Outlook, Word, Excel, PowerPoint i OneNote, uz izuzetnu sigurnost sustava i smanjenje operativnih troškova te mogućnost pristupa podacima s različitih mjesta i uređaja. Uvjerena sam kako će ovo rješenje dodatno poboljšati nastavni kurikulum Visoke škole za primijenjeno računarstvo i omogućiti još kvalitetniju suradnju između nastavnika i studenata. Valja svakako spomenuti da je Office 365 za obrazovne ustanove dostupan u tri različita plana. Pritom je osnovna verzija, koja nudi email, kalendar i kontakte smještene u oblaku, razmjenu izravnih poruka te glasovne i video konferencije uz dijeljenje radne površine, kao i internetsko pregledavanje i uređivanje Office datoteka, potpuno besplatna te će biti dostupna i kao nadogradnja svim školama i akademskim ustanovama koje trenutno koriste sustav Live@Edu,” zaključila je Sanja Grčić Plečko, voditeljica poslovne grupe proizvoda za produktivnost u Microsoftu Hrvatska.

Više informacija o sustavu Office 365 za obrazovanje dostupno je na adresi , a o Visokoj školi za primijenjeno računarstvo te dodiplomskim i diplomskim studijima Visokog učilišta Algebra na stranicama .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.