Algebra istraživanje o obrazovanju, zapošljavanju i korištenju računala

Fotografija članka: Algebra istraživanje o obrazovanju, zapošljavanju i korištenju računala

Kako bi saznala koje vještine radno sposobni stanovnici Hrvatske smatraju nužnima prilikom zapošljavanja, Algebra je već petu godinu zaredom, u suradnji s agencijom Prizma CPI, provela redovito godišnje istraživanje o obrazovanju, zapošljavanju i korištenju računala. Istraživanje je provedeno na ukupno 1603 ispitanika metodom CATI, a u njega su bili uključeni ispitanici iz ukupno osam regija: Grad Zagreb i Zagrebačka županija, Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska, Primorsko-goranska, Istarska, Zadarska te Splitsko-dalmatinska županija.

Neki od najzanimljivijih rezultata koje je utvrdilo ovogodišnje istraživanje Učilišta Algebra i Prizme CPI na uzorku ispitanih između 17 i 40 godina – dakle, na radno najdinamičnijem segmentu stanovništva – su sljedeći:
•    38 posto ispitanih pohađalo je neku vrstu školovanja u posljednjih godinu dana, što predstavlja napredak u odnosu na prošlogodišnjih 33 posto
•    Promijenio se primarni motiv pohađanja školovanja, u odnosu na prošlu godinu kada je to bila potreba trenutnog posla – 44 posto ispitanika pohađalo je školovanja zbog osobnih interesa ili usavršavanja, 33 posto zbog potreba svojeg trenutačnog posla, a 16 posto kako bi se lakše zaposlilo
•    Od onih koji se u posljednjih godinu dana nisu dodatno školovali, 30 posto obrazložilo je da je riječ o nedostatku vremena, 25 posto nema novaca, a tek 20 posto smatra da im dodatno školovanje neće pomoći u životu ili poslu – ovo je bitni napredak u razmišljanju u odnosu na prošlu godinu kada je na prvom mjestu bila upravo skepsa prema obrazovanju.
•    U posljednjih godinu dana u ispitanim županijama najviše su se dodatno školovali stanovnici Primorsko-goranske županije (52 posto ispitanih), potom Grada Zagreba i Zagrebačke, Zadarske i Splitsko-dalmatinske (40 posto), dok se na usavršavanje vještina najmanje išlo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji (25 posto).
•    U usporedbi s rezultatima prošlogodišnjeg istraživanja, koje se odnosilo na 2009., 5 posto više ispitanih bilo je na nekoj vrsti školovanja: 10 posto ispitanih više odlučilo se za školovanje zbog vlastitih interesa a 9 posto kako bi se lakše zaposlili ili pronašli bolji posao.

Upitani što smatraju preduvjetom za pronalazak dobrog posla, 32 posto ispitanih na prvo mjesto stavlja dobar fakultet, 26 posto i dalje je uvjereno kako je za to ključna dobra veza, dok 11 posto njih smatra da je prethodno radno iskustvo u tome nužno. Poznavanje rada na računalu korisnim za pronalaženje novog posla ukupno smatra 23 posto ispitanih, a i strane jezike dobrodošlima smatra 23 posto njih.

 

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.