Algebra ima posebne pogodnosti za stručnjake za EU projekte

Fotografija članka: Algebra ima posebne pogodnosti za stručnjake za EU projekte

U 2017. godini javit će se povećana potražnja za stručnjacima za pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova, zaključak je nekoliko nedavnih vijesti koje su se mogle čuti na razini i Europske unije i Hrvatske.

Oglas

Nedavne najave vezane uz predstavljanje indikativnog plana objave natječaja iz Europskog socijalnog fonda (ESF) kao i zanimljivi projekti u području prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska ukazuju da će se ove godine znatno povećati potreba za stručnjacima za pripremu i provedbu projekata financiranih iz EU fondova. Otvoreno učilište Algebra trenutačno polaznicima ovog, inače jednog od najtraženijih programa obrazovanja, nudi posebne pogodnosti, uključujući i mogućnost pohađanja dodatne besplatne edukacije iz područja pripreme poslovnih planova.

Prije samo nekoliko dana objavljen je novi indikativni plan objave natječaja iz Europskog socijalnog fonda (ESF) do kraja 2017. godine, a na nedavno održanom Tjednu EU fondova također su se mogla čuti čvrsta obećanja nadležnih institucija da će novodoneseni plan u Hrvatskoj zaista i biti realiziran.

Najveća promjena u odnosu na inicijalni plan dogodila se u okviru prioritetne osi Zapošljavanje, gdje se ukupni alocirani iznos za EU projekte povećao čak više od četiri puta. U okviru istog segmenta najavljen je sasvim novi natječaj, “Zaželi – zapošljavanje u lokalnoj zajednici”, a ukupan raspoloživi iznos u tom području veći je od 376 milijuna kuna.

Osim strukturnih programa koji malom i srednjem poduzetništvu daju niz prilika za ostvarivanjem bespovratnih sredstava, Otvoreno učilište Algebra ovom prilikom također želi skrenuti pažnju na manje poznate programe Europske teritorijalne suradnje. Novost je da se u ovom programskom razdoblju mogu financirati poduzetnički projekti kroz tzv. B-light sheme.

Tako je u okviru otvorenog natječaja Programa prekogranične suradnje Interreg Mađarska-Hrvatska, moguće dobiti do 135.000 eura odnosno čak 75% ukupne vrijednosti projekta kojim će se financirati ulaganja u internacionalizaciju, ostvarivanje suradnje kroz npr. opskrbne lance i slične aktivnosti kojima će sudionici kroz prekograničnu suradnju povećati svoju konkurentnost. Uzevši u obzir da poduzetnici obično moraju sa znatno većim udjelom vlastitih sredstava sufinancirati EU projekte, poduzetnicima vrijedi provjeriti imaju li podružnicu u prihvatljivom području.

Velika novost važna za sve poljoprivrednike i druge koji se prijavljuju na mjere Programa ruralnog razvoja RH su sasvim nove procedure i pravilnici. Kako je najavljeno, sam sustav bi trebao biti jednostavniji i učinkovitiji, a postupak ocjenjivanja projekata znatno brži, pa se sredstva mogu očekivati u puno kraćim rokovima od onih kojima smo do sada svjedočili. Uz to, kriteriji bodovanja će biti transparentniji, pravedniji i stroži, tako da će samo najbolji projekti dobiti odobrenje za financiranje.

Kako sve ove najave navode na zaključak da će potražnja za kvalitetnim stručnjacima koji samostalno mogu razvijati i provoditi projekte financirane iz EU fondova i dalje biti u porastu, to opravdava odluku Otvorenog učilišta Algebra da izuzetno tražen program obrazovanja za ove stručnjake dodatno promovira kroz uključivanje značajnih ušteda za polaznike i besplatne edukacije iz područja izrade investicijskih studija i poslovnih planova za Program ruralnog razvoja RH.

Prilike su zaista brojne, a kapaciteti hrvatskih organizacija na svim razinama još uvijek nisu dovoljno izgrađeni. Vjerujemo da će najava premijera o zapošljavanju dodatnih 600 ljudi u području provedbe EU projekata doprinijeti boljim uvjetima i većim apsorpcijskim učinkom cijelog društva. Najave koje ovih dana dolaze iz institucija oko ozbiljnosti pristupa korištenju sredstava iz Europskog socijalnog fonda, ali i drugih izvora EU financiranja, također otvaraju brojne prilike za sve one koji se žele obrazovati te potom, kao konzultanti za pripremu EU projekata, ponuditi svoje usluge na tržištu. Naša je dosadašnja praksa u obrazovanju ovih stručnjaka pokazala da oni vrlo brzo nalaze posao, a trenutačnim značajnim popustima kao i uključivanjem edukacije iz područja pripreme poslovnih planova u cijenu samog obrazovanja želimo sve one koji su potencijalno zainteresirani za ovo područje dodatno potaknuti da se u njemu usavršavaju.
– Martina Bašić, voditeljica Algebrinih programa obrazovanja u području EU fondova

Više informacija o novostima vezanim uz obrazovanje za voditelje pripreme i provedbe projekata financiranih iz EU fondova može se pronaći na .

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.