Algebra: diplomski studiji se od 2018. godine izvode se na engleskom jeziku

Fotografija članka: Algebra: diplomski studiji se od 2018. godine izvode se na engleskom jeziku

Jasno je kako Visoko učilište Algebra ovim potezom želi privući studente iz inozemstva. U ovom je semestru na diplomske studije računarstva i digitalnog marketinga upisano 12% više studenata nego lani, a krenula su i dva nova atraktivna smjera – razvoj računalnih igara i ‘data science’ smjer.

Oglas

Studentima diplomskih studija na Visokom učilištu Algebra ovaj tjedan započela je nastava na engleskom jeziku – radi se o prvoj generaciji studenata koji imaju priliku studirati u međunarodnom okruženju, uz studente iz inozemstva, te na engleskom jeziku. Na ovogodišnje diplomske studije, čiji je početak u ovom semestru, upisano je 12 posto više studenata nego prošle akademske godine, a početak novih studija obilježen je i dvama novim smjerovima.

Uvođenjem engleskog jezika na diplomske studije iz područja računarstva i digitalnog marketinga Algebra stavlja naglašava svoj daljnji smjer razvoja i važnost internacionalizacije studija te privlačenja inozemnih studenata. Podatak po kojem je Hrvatska zadnja na tablici EU članica po udjelu stranih studenata, u Algebri vide kao priliku kojom bi se trebalo otvoriti jedno iznimno važno područje i to ne samo za obrazovanje već ponajviše za gospodarstvo koje vapi za digitalnim stručnjacima raznih profila.

Ovo je zasigurno prilično avangardni potez za koji bi se netko mogao pitati – pa zašto si stavljamo na leđa takav dodatni teret kad svake godine i ovako rastemo po broju upisanih studenata i kvaliteti onih koji nastavljaju školovanje na Algebri? Međutim, s obzirom da smo od početka inzistirali na dugoročnoj održivosti našeg sustava te odgovornosti prema hrvatskom gospodarstvu, ovo je bio, možda, i zadnji trenutak da tako nešto poduzmemo. U maloj zemlji kakva je Hrvatska moramo studentima dati sve što je u našoj moći kako bi s onime što su stekli tijekom visokog obrazovanja bili globalno konkurentni. S druge strane, ako ne počnemo intenzivno raditi na privlačenju stranih studenata na studije, a ne samo na Erasmus razmjenu, vrlo brzo ćemo se naći u problemu. Naime, već sada je teško zadovoljiti sve upite za mladim digitalnim stručnjacima koji svakodnevno stižu u Algebrin centar karijera, a studenti na razmjeni uglavnom nisu zainteresirani za angažman već više za stjecanje kratkoročnog iskustva.
– dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra

O globalnoj orijentaciji svakako govori i odabir pokretanja novih smjerova na Algebri. Podatkovni smjer namijenjen je onima koji su do sada završili neki od srodnih preddiplomskih ili integriranih studija poput informatike, računarstva, ali ne isključuje i ljude koji su diplomirali na ekonomiji ili nekim prirodnim znanostima, a vide priliku u stvaranju poslovne vrijednosti korištenjem podataka. Danas, kada se u svim područjima ljudskog djelovanja prikupljaju neviđene količine podataka, mogućnostima primjene podatkovne znanosti nema granica.

Ovo je prvi akreditirani smjer podatkovne znanosti u ovom dijelu Europe i rezultat je dugogodišnjeg iskustva Algebrinih stručnjaka u ovom području te obogaćen sjajnim partnerima, redom iskusnim praktičarima. Praktična primjena i poslovna vrijednost među najvažnijim su smjernicama korištenim pri pripremi programa, a poglavito smo vodili brigu briga da se zainteresiranim studentima omogući i suradnja s Algebra LAB-om, novim odjelom Algebre koji radi na vrlo zanimljivim projektima s gospodarstvom, na čemu će i oni sami moći sudjelovati.
– dr. sc. Leo Mršić, voditelj podatkovnog smjera na diplomskom studiju primijenjenog računarstva

Smjer razvoja računalnih igara razvijen je kako bi studentima pružio znanja iz jednog od najpropulzivnijih područja multimedijske industrije. Struktura kolegija osmišljena je tako da odgovara na postojeće zahtjeve za znanjima i vještinama u ovoj industriji, ali jednako tako anticipira i buduće trendove razvoja. Izbor odgovarajućih razvojnih alata koji se koriste na studiju omogućuje studentima razvoj igara za različite platforme, od onih mobilnih do klasičnih konzola ili PC-a. Studenti koji završe ovaj smjer moći će samostalno planirati i izrađivati 2D/3D igre, temeljiti svoje proizvode na proširenoj i virtualnoj stvarnosti (AR, VR), znat će izrađivati i aplicirati 3D modele u igrama, usavršavati ergonomiju igara te će, općenito, razumjeti tržišne principe i tehnike monetizacije računalnih igara.

Već više godina industrija video igara premašuje prihode hollywoodske filmske industrije, ali i globalne glazbene industrije pa se više ne treba čuditi da je prihod od igara premašio 100 milijardi dolara godišnje. Ovakav trend pokazuje o koliko se ozbiljnoj i velikoj industriji radi, no ona traži i pojedince sa specifičnim znanjima koji kombiniraju programiranje i kreativne vještine poput 3D modeliranja, grafike, vizualnih efekata ili izrade scenarija te ih dodatno okrunjuju poslovnim vještinama poput sposobnosti monetizacije igara. Studenti će s diplomskog smjera razvoja računalnih igara izlaziti upravo sa znanjima koje tvrtke u ovom području traže.
– Predrag Šuka, voditelj diplomskog smjera razvoja računalnih igara

Visoko učilište Algebra prvo je na širem području koje u svojoj ponudi diplomskih studija ima smjerove iz ovih područja.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+2=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.