Alcatel OneTouch Watch recenzija – pametni sat u koji se možete pouzdati

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Alcatel OneTouch Watch recenzija – pametni sat u koji se možete pouzdati

Francusko-kineska kompanija je napravila svoj prvijenac u svijetu pametnih satova – Alcatel OneTouch Watch. Vrlo smo brzo shvatili kako je vrlo zanimljiv, jednostavan i povoljan.

Oglas

Jedno od prvih pitanja koje mi se uvijek motalo u glavi je – treba li mi pametni sat? Ako ga i želim imati, je li bolji od običnog sata? Ljepši, izdržljiviji? Kada na “vagu” stavimo pametni i obični sat, odgovor se pojavi sam po sebi. Pametni sat (smart watch) se sve više pojavljuje kao svakodnevna potreba, pogotovo ako i imate običaj nositi sat na ruci. On nije samo funkcionalan, nego je nerijetko i modni dodatak.

Još jedan uvjet mora obavezno biti zadovoljen, a to je – kvaliteta. Sat, kao i pametni sat, obično se ne kupuje za jednu sezonu, nego ćete ga kupiti kako bi ga godinama nosili i koristili. Sve te parametre ima novi Alcatel OneTouch Watch, lijepi i elegantan pametni sat.

U nastavku ćemo vam reći sve što trebate znati o ovom pametnom satu prije kupovine, opisati njegov izgled, kao i njegove mogućnosti koje ga zapravo i čine pametnim satom. Treba svakako spomenuti kako je ovo Alcatelov prvi pametni sat za koji vjerujemo kako će biti zapamćen kao uspješan i popularan model koji, kao i njihovi smartfoni, daje puno za malo.

Vanjski izgled

Prije samog vanjskog izgleda zavirit ćemo u kutiju i pogledati što ćete sve pronaći. Kutija je u kombinaciji crvene i bijele boje. U kutiji ćete uz sam sat pronaći USB kabel i papirologiju s kratkim uputama koje vam u stvari i ne trebaju jer je rad s ovim pametnim satom vrlo jednostavan.

Sam USB kabel je drugačiji. Radi se o muško-ženskom USB kablu koji je kao takav potreban jer je Alcatel napravio mali dizajnerski trik. Naime, u samoj narukvici sata, na njenom kraju, ispod lukavo napravljenog poklopca nalazio se USB ulaz koji se spaja ja spomenuti kabel i tako se obavlja punjenje. Neki pametni satovi imaju dodatni punjač, no Alcatel je pokazao kako je on nepotreban i kako se njihov Alcatel OneTouch Watch može puniti bez njega.

Kada već spominjemo dizajn, u Alcatelu su se odlučili na okrugli dizajn, kako bi što više nalikovao na pravi sat. I mislimo kako su to pametno iskoristili. Svaka čas Apple Watchu ili Galaxy Gearu, ali ovaj okrugli nam se dizajn puno više dopada.

Samo kućište je metalno, donji dio je plastični – u sredini je senzor za mjerenje otkucaja srca, dok je remen gumirani s metalnom kopčom i crno-crvene boje, a možete ga promijeniti za metalni ili neki drugi. S desne se strane nalazi jedna jedina metalna tipka s kojom uključujete sat odnosno prikaz na ekranu.

Sam ekran je okrugli, širokokutni IPS TFT dimenzije 1,22 inča i rezolucije 240 x 204 točaka, te je dodatno zaštićen oleofobskim premazom. Od senzora ugrađeni su akcelerometar, žiroskop, visinomjer, brojač otkucaja srca i kompas.

Vanjski je izgled vrlo dopadljiv i vrlo ga je lako zamijeniti za klasični sat. Ali samo po izgledu, ovaj je puno pametniji… :)

Ništa bez aplikacije!

Odmah moramo reći kako je Alcatel OneTouch Watch sam za sebe – ništa. Ono što ćete svakako prvo morati napraviti je upariti ga s odgovarajućom i besplatnom OneTouch Move aplikacijom (autor TCL Communication) za vaš pametni telefon. Kako nas ne bi krivo shvatili, pametni sat može raditi i samostalno, no tada gubite velik broj funkcionalnosti. On je napravljen i namijenjen za korištenje u paru s pametnim satom.

Aplikaciju trebate instalirati na vaš pametni telefon i izvršiti sinkronizaciju preko Bluetooth 4.0 veze. Ono što nam se svidjelo je kako cijeli postupak traje vrlo kratko i izuzetno je jednostavan. U stvari, upravo je jedna od jačih karakteristika ovog pametnog sata – jednostavnost. Vjerujemo kako ćete se vrlo lako snaći u radu sa satom i kako će vam sve za 10-ak minuta biti jasno.

Alcatel OneTouch Watch je kompatibilan s Android 4.3 Jelly Bean ili novijim, odnosno s iOS 7 ili novijim operativnim sustavom. Kako ne bi puno lutali aplikacije se nalaze na Google Playu odnosno App Storeu na ovim adresama:

Nakon instalacije odgovarajuće aplikacije trebate povezati pametni sat i pametni telefon što traje tek nekoliko sekundi, a nakon toga je njihov zajednički rad spreman. Nakon sinkronizacije na satu će se postaviti ispravno vrijeme i datum, jer podatke sat preuzima iz smartfona. Sve parametre koje mijenjate na pametnom telefonu odmah će se preslikati na pametni sat. U stvari, vašim smartfonom u potpunosti kontrolirate pametni sat.

Za one koji vole aktivan život

Ali može biti i obrnuto. U Alcatel OneTouch Watch pametnom satu se nalazi jedan jedini i vrlo jednostavni izbornik koji se kreće lijevo-desno, a kojeg aktivirate dodirom ekrana. Preko tog izbornika možete aktivirati neku od brojnih opcija za mjerenje kojima raspolaže ovaj pametni sat. Samo ćemo ih nabrojiti jer su vam je sigurno jasno o čemu se radi – povezivanje s cloudom (aplikacija) i analiza podataka o vašem “kretanju”, mjerač otkucaja srca, štoperica, kompas, odabir brojčanika (možete preko aplikacije postaviti bilo koju sliku iz smartfona), te opcije za vibraciju, osvjetljenje ekrana i prikaz ikona.

Posebno ćemo istaknuti i mogućnost kontrole glazbe na smartfonu, a koju možete aktivirati preko pametnog sata (automatski prepoznaje audio datoteke), kao i daljinsku aktivaciju kamere na smartfonu preko pametnog sata, što može biti vrlo korisno. Inače, iz izbornika se “vraćate” pritiskom na donji dio ekrana (iznad šestice).

Ipak, najvažnija podešavanja i analizu napravit ćete u samoj aplikaciji na pametnom telefonu. Smatrajte kako je pametni sat izvor informacija, a smartfon i OneTouch Move aplikacija koja je centralno mjesto koje prikuplja i obrađuje podatke, te ih može slati i u cloud bazu.

Što još spomenuti…

Još nekoliko sitnica koje nismo rekli. Baterija je kapaciteta 210 mAh i u nekom prosječnom radu, u kombinaciji s raznim mjerenjima, trajala je 3-4 dana, čini nam se kako može potrajati i duže, ovisno koliko “tapkate” po njemu. Zgodno je i što podržava NFC, a ugrađen je i vibro-motor tako da sat može vibrirati dok npr. primate notifikacije.

Same notifikacije koje možete primiti su brojne, njih čak 60-ak različitih, pa čak i one s društvenih mreža. I na kraju, ne smijemo zaboraviti kako je Alcatel OneTouch Watch pametni sat vodootporan i otporan na prašinu.

Sat je promjera 41,8 milimetara i tanak samo 10,5 milimetara, te je težak samo 60 grama.

Zaključak

Ako nas pitate, Alcatel OneTouch Watch je pametni sat kojeg bi svatko poželio. Svidjelo nam se više stvari na njemu. Kao prvo, nalikuje na pravi sat i materijali od kojih je napravljen su vrlo kvalitetni, tako da vjerujemo kako ćete ga godinama nositi s ponosom.

Druga vrlo važna karakteristika koja nam je zapela za oko je – jednostavnost korištenja. Kada ga jednom uparite preko Bluetooth veze s vašim pametnim telefonom, njegovo korištenje je vrlo, vrlo jednostavno i u trenu će vam izbacivati brojke iz različitih mjerenja – trčanju, otkucajima srca, broju napravljenih koraka,… sve možete pratiti i analizirati preko aplikacije u kojoj ste si već prethodno zadali neke ciljeve.

Ono što ovaj sat ne može je preuzeti telefonske pozive i poruke (nema zvučnik), ali može primiti notifikacije. Isto tako, možete s njim aktivirati glazbu, kao i daljinski snimiti fotografiju s pametnog telefona, što je zgodno kod grupnog obiteljskog ili selfie snimanja.

U kombinaciji s cijenom, Alcatel OneTouch Watch pametni sat opasno konkurira puno skupljim modelima. U prodaji se nalazi u po vrlo privlačnoj cijeni od 1.299 kuna, što nam se čini vrlo atraktivnim za ono što nudi.

Više informacija potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Alcatel OneTouch Watch pametni sat – osnovne tehničke karakteristike:
– DIZAJN – debljina 10,5 mm, promjer 41,8 mm, debljina narukvice: 3,5 mm, širina narukvice: 20 mm
– TEŽINA – 60 grama
– EKRAN – 1,22 inčni, IPS TFT, 240 x 204 točaka, 262K
– POVEZIVANJE – Bluetooth 4.0
– BATERIJA – 210 mAh, traje 2-5 dana, puni se 1 sat
– SENZORI – brzinomjer, žiroskop, visinomjer, senzor otkucaja srca, e-kompas
– DODATNO: NFC, vibracija, vodootpornost (IP67)
– KOMPATIBILNOST: Android 4.3 Jelly Bean ili noviji, iOS 7 ili noviji

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.