Alcatel OneTouch Idol X – recenzija 5″ smartfona debljine samo 6.9 mm

Fotografija članka: Alcatel OneTouch Idol X – recenzija 5″ smartfona debljine samo 6.9 mm

Nakon što smo prije godinu dala testirali Alcatel One Touch Idol na red je došao njegov nasljednik . Smartfone je dostupan s kapacitetom pohrane od 16/32 GB, kao i s podrškom za jednu SIM karticu ili dvije. Naš testni primjerak je Dual SIM dual standby tehnologije. Kao obično testirali smo performanse hardvera, foto/video mogućnosti, napravili inspekciju dizajna itd. 

Oglas


Prošlo je više od deset godina kada je francuski brand Alcatel pokrenuo proizvodnju mobilnih telefona koja je evoluirala u OneTouch liniju smartfona. Ukratko, danas su to kineski modeli s europskim korijenima. Ono što Alcatelove proizvode razlikuje od konkurencije  je činjenica da  proizvođač nastoji u svoje modele ugraditi što više top hardverskih specifikacija za razumnu cijenu i sve to upakirati u atraktivan vizualni dizajn.  Alcatel OneTouch Idol X trenutno se može kupiti za 2.899,00 kn (s PDV-om).  Znamo da nije malo s obzirom na platežne mogućnosti velikog dijela ljudi u Hrvatskoj,  ali   mislimo da  ipak cijena nije pretjerana.

Inspekcija dizajna
Dimenzije monolitnog tijela duljine od 140.4 mm, širine 67.5 mm i debljine od 6.9 mm su mu prednost u odnosu na konkurentne modele od 5 inča (npr. Galaxy S4/ 69.8 mm i LG G2). Ali ne samo zbog vizualnog učinka već u praktičnoj uporabi. Pridodamo li tome masu od 130 g i uski okvir oko zaslona dobili smo odličnu kombinaciju za dobar hvat i upravljanje jednom rukom u različitim scenarijima. Obli  uglovi omogućavaju da ne osjetimo neugodan pritisak na tijelo dok se model nalazi u džepu. Bočne strane su izrađene od plastike s uzorkom metala.

Ukupni vizualni identitet malo dizajnerski vuče na iPhone 5.  Škripanje, nepotrebno savijanje i praznine nismo uočili nigdje na tijelu. Stvarno je sve napravljeno solidno. Prst gore.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na desnoj strani su tipke za glasnoću i utor za miniSIM karticu. Mislimo da  Alcatel je naparavio  jedan od najboljih ako ne i najbolji pristup SIM karticama. Vratašca se jednostavno otvaraju po sistemu poluge i  zatvaraju   magnetom.  Budući da je naš model Dual SIM i na lijevoj strani smo pronašli identični utor za  karticu.

Sual SIM
Postavke za Dual SIM se ne razlikuju od konkurentskih modela. Jedina razlika je da oba utora podržavaju 2G/3G mreže. Nakon umetanja SIM kartica bit će te upitani za PIN kodove, a potom bit će vam ponuđena mogućnosti odabira preko kojeg operatera će te koristiti stavke poziva, SMSa i prijenos podataka, odnosno koja mreža će vam bit primarna. Primite li SMS ili imate glasovni poziv uvijek je moguće jasno razlikovati na kojoj kartici se to događa. Na vrhu tijela  je tipka za napajanje i 3.5 mm priključak za slušalice. Za naš ukus tipke za glasnoću i napajanje malo su previše u ravnini s površinom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

microUSB 2.0 sučelje koje se koristi za punjenje i povezivanje nije MHL standarda, dakle smartfon nema HDMI izlaz. Prisutna je OTG podrška za flash diskove s pristojnom brzinom čitanja podataka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Stražnja strana je napravljena od matirane visoko kvalitetne plastike. Ima premaz za  sprječavanje vidljivosti otiska prstiju. Poklopac nije odvojiv bez pomoći profesionalnog servisera.  Iako tijelo je vrlo tanko ali izbočen objektiv 13 MP kamere na vrhu djeluje kao krater. Potrebna je mrvica opreza prilikom odlaganja na tvrdu površinu da se ne izgrebe. U njegovoj blizini je mikrofon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na donjem dijelu poleđine uočavamo zvučnik s dvije male točkaste izbočene kako bi se spriječile ogrebotine stražnje površine dok je model položen na stolu i prigušio zvuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prednji panel: Zaslon se proteže gotovo od ruba do ruba. Širina obruba okvira je samo 1.75 mm. Na ultra-uskom okviru mogli bi mu zavidjeti i oni koji imaju top modele drugih proizvođača.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na desno je 2 MP prednja kamera, svjetlosni senzor i senzor udaljenosti. Kamera dolazi s prepoznavanjem lica i kontinuiranom funkcijom snimanja od 4 fotografije.  Lijevo je indikator LED svjetla sa samo bijelim pozadinskim osvjetljenjem. Iznad je metalna mrežica zvučnika.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klasične tri android funkcijske kapacitivne tipke su pozicionirane ima ispod zaslona. Home je ujedno i Google Search a pritiskom na tipku Izbornika se uključuje multi-tasking. Trebat će vam neko vrijeme da se prilagodite. Na dnu panela uz sam rub je diskretno smješten mikrofon.  Drugi mikrofon za smanjenje buke ima svoje mjesto na leđima.

Zaslon duljine dijagonale 11.66 cm  (4.59 -inča)  IPS plus tehnologije mogli bi usporediti s LG G2 smartfonom jer ima visoki kontrast i svjetlinu. Nema problema s vidljivošću na sunčevoj svjetlosti. Ostavlja iza sebe Sony Xperiju Z svojim kutevima gledanja i Samsung Galaxy S4 svjetlinom i njegovom prljavo bijelom bojom.  Rezolucija mjeri  1920 x 1080 piksela gustoće od 441 ppi i 16 milijuna boja. Zaslon za zaštitu od sitnih ogrebotina i vidljivih otisaka prstiju koristi Dragontrail rješenje.  Podržava do pet istovremenih dodira prstima. Preciznost i odziv su na visini. Tijekom korištenja uopće nismo imali problema prilikom pisanja SMS poruka ili e-mailova. Za zaslon je korišteno staklo debljine 0.55 mm podržano OGS ( OneGlassSolution) rješenjem koje smanjuje vrijeme laminiranja i povećava propusnost za svjetlo.

ts_sensor-on-lens_508

ts_standard_pro-cap_508

Prema navodima proizvođača, OT Idol X još koristi MediaTek MiraVision tehnologiju dizajniranu da omogući glatke prikaze pune HD kvalitete na zaslonu sa živim bojama i zasićenijem prikazom detalja. Dio ove tehnologije je i Ambient Light ( ML ) tehnologija koja je inteligentno podešava pozadinsko osvjetljenje panela kao odgovor na intenzitet ambijentalnog osvjetljenja. Vrijeme osvježenja zaslona je 58.3 Hz.

 

Sklopovlje – specifikacija i osvrt 

 

Alcatel OT Idol X pokreće MediaTek MT6589T 4-jezgreni procesor.  Temelji se na 28 nm tehnologiji, Cortex-A7 arhitekturi i radi na 1.5 GHz. Za grafiku brine PowerVR SGX544 MP grafički procesor frekvencije na 357MHz. Toshiba chip THGBM5G nudi 16 GB prostora za pohranu (12.7 GB za korisnike) dok Samsung Flash chip K4PAG304EB, nudi 2 GB RAM-a. (1.1GB RAM za korisnike).

Screenshot_2014-01-18-20-32-00

Model nema proširenje za microSD memorijsku karticu. Za pohranu velikih količina podataka je potrebno koristiti neku od Cloud usluga. Sintetički testovi grafičkih performansi poput 3DMark su pokazali relativno niske rezultate. Još jedan dokaz da je ova vrsta testova samo neki orijentacijski vodič.

3D Mark – Ice Storm – 3675 bodova
Extreme Ice Storm – 1.856 bodova
Vellamo test performansi preglednika – 1574/572 boda (blizu je rezultatima Galaxs S III modelu)
GFXBench – 3,4 / 3,3 / 3,3 / 3,3 / 12/12 fps
Epic Citadel – 14,5 fps.

Teorija i sintetički testovi vezani uz performanse su jedno,  drugo je samo korisničko iskustvo koje je najbolje vidljivo na igranju igara. Temple Run 2 iako nije velika igra u smislu zauzimanja memorije, ipak je zahtjevna s hardverske strane. Na najcišoj kvaliteti nije bez laga. Igranje igre Need for Speed 17 uglavnom teče glatko a frame rate je na 27. 27. Konačno, Dungeon Hunter 4 prosječno manje od 20 sličica. Nismo osjetilno detektirali povećanje topline za vrijeme igranja igara. To se može zahvaliti što je unutrašnjost tijela ima grafitnu zaštitu.

Da rezimiramo, procesor je svojim mogućnostima u rangu mainstreama quad-core smartfona iz 2012. Izvorne aplikacije sustava se otvaraju brzo. Iscrpiti kapaciteta RAM-a je u općoj upotrebi gotovo nemoguće. Najnovije 3D-igre zaostaju u radu.
Bežične opcije uključuju Wi-Fi 802.11 b / g / n plus Wi-Fi Direct, Wi-Fi Display, Wi-Fi Hotspot i štedni Bluetooth 4.0. Nema NFC podrške. Puna specifikacija je dostupna na stranici proizvođača.

Baterija: Ispod poklopca je skrivena tanka baterija samo s kapacitetom 2000 mAh. S obzirom na gabarite zaslona i uz jedno normalno korištenje smartfona bez punjača možete biti samo od jutarnjeg buđenja do polaska na spavanje. Proveli smo dva testa u cilju dobivanja optimalnih rezultata nego što je to samo kroz korištenje uređaja:

– Wi-Fi online video reprodukcija uz svjetlinu zaslona na 100% i isključenim automatskim osvjetljenjem, BT i GPS modulima i uključenim zrakoplovnim načinom rada nam je dalo kontinuirano vrijeme reprodukcije filma 4 sata i 36 minuta do potpunog isključenja. Za to vrijeme zaslon je uzeo 65% energije.
– Namjestili se svjetlina zaslona na 50% bez aktiviranog zrakoplovnog načina rada, kontinuirano vrijeme reprodukcije je 4 sata i 58 minuta. Zaslon je i dalje najveći gutač energije s čini 57%.

Ova mjerenja su nam pokazala da ima nesklada u optimizaciji jer s 50% osvjetljenja zaslona dobili smo samo nekoliko minuta bolju autonomiju baterije.

Štedni mod je uglavnom orijentiran na podešavanje svjetline zaslona, isključivanje Wi-Fi, Bluetooth, GPS modula i onemogućavanje podatkovne veze kada je zaslon u stanju mirovanja. Ako žele primati SMS obavijesti i informacije iz kalendara cijelo vrijeme možete ih aktivirati u štednom načinu rada.

 

 Android 4.2.2 Jelly Bean i Alacatel UI

 

 

Alcatel OneTouch Idol X nam je pristigao s Android 4.2.2 Jelly Bean inačicom. Hoće li dobiti nadogradnju Android 4.4 KitKat u budućnosti,  nažalost ne znamo. Po tom pitanju kompanija je dosta nemarna. Veličina fonta od izbornika može biti prilagođena što će cijeniti osobe koje imaju problema s vidom. Alcatel OT Idol X ne podržava teme , ali to nikako ne možemo uzeti kao nedostatak. Korisničko sučelje je dizajnirao Alcatel.  Više-manje je dobro optimizirano.  Ikone se prilično razlikuju od Googleovih pa se i ovim elementom  smartfon malo razlikuje od konkurencije.

Na zaključanom zaslonu četiri su ikone:  opća za otključavanje zaslona i brzi pristup aplikacijama za  pozive, SMS ili aktivacija kamere.  Imamao  prikazane i  osnovne informacije kao što su vrijeme, prognoza za narednih nekoliko dana, datum, identifikacija operatera, propušteni pozivi i pristigle SMS obavijesti.  Osim toga na zaključanom zaslonu možete odrediti da vam se prikazuju obavijesti iz kalendara, društvenih mreža, Gmaila i slično. Na ovaj način bez otključavanja moguće je vidjeti sadržaj. Otključavanje zaslona ima sve standardne varijante kao drugi modeli i u skladu je sa senzorom gravitacije. Potreban je samo mali raspon pokreta da bi aktivirali ikone /funkcije za brzi pristup i otključali smartfon. Nakon otključavanja, pojavljuje se prvi početni zaslon, koji u podnožju ima četiri ikone. Nema problema s dodavanjem broja početnih zaslona i postavljenjem na njih widgeta ili prečace aplikacija. Dakle, organizacija početnih zaslona nije ograničena. Proširena obavijesna traka nudi 15 brzih pristupa postavkama smartfona bez potrebe dubljeg ulaska u postavke. Njihov redoslijed nije moguće mijenjati.

Po uzoru na Apple su sve aplikacije na radnoj površini. Ali moguće je zato neke aplikacije (ikone) sakriti,  jednostavnim pritiskom i povlačenjem ikone na vrh, a zatim ih vratiti s popisa sakrivenih prema potrebi. Aplikacije se mogu također kategorizirati u mapama. Mora se priznati da smartfon dolazi s hrpom unaprijed instaliranih aplikacija, Baš kao što nam je pristigao i Lenovo A760 namijenjen kineskim korisnicima, ali ako želite možete učinkovito ukloniti one za koje mislite da su vam nepotrebne. Od aplikacija imamo svjetski sat, pretvarač valuta, kompas, audio snimač, baterijsku svjetiljku………

…….One Touch Backup za izradu sigurnosnih kopija kontakata, poruka, kalendara, internetskih favorita te multimedijskih datoteka. Backup podaci se mogu slati na cloud prostor kao što su Dropbox, Google Drive i sl.

Za rad s uredskim dokumentima ima dva programa – Kingsoft Office i Office Suite. Tu je i dobar Upravitelj datoteka. AVG Antivirus Pro verzija je besplatno za korištenje godinu dana. Ali to nije sve. Alcatel je još dodao One Touch Live (alternativa Google Play-u).

One Touch centar.  Obuhvaća izradu pričuvne kopije kontakata, omogućuje jednostavni uvoz fotografija i videa iz računala u uređaj, te organizaciju po raznim albumima za bolju preglednost, brzo pretraživanje, upravljanje bibliotekom, te uživanje u intuitivnom digitalnom “jukebox-u”.  S PicSay možete napraviti strip. Shazam će vam pomoći ako želite znati izvođača i naziv skladbe koja svira sljedeću melodiju. Od igara Alcatel OT Idol X dolazi s Gameloft Live,Asphalt 7, Wonder Zoo, Kingdom and Lords, World at arms i UNO Friends.  Aplikacija za kontakte nudi iste opcije kao ostatak android temeljenih modela koje smo testirali. Povezuje informacije iz društvenih mreža vezanih uz kontakte te ostaje ukupno gledajući, jednostavna i intuitivna za korištenje. Gmail klijent je zadana opcija za korištenje e-pošte. No, u uređaju je moguće konfigurirati i ostale opcije koje podržavaju POP3 protokol i korporativni Exchange. E-mail može automatski sinkronizirati dolaznu poštu, u razmaku od 5 minuta do jednog sata. SMS poruke su grupirane u razgovore. WhatsApp , Viber su aplikacije za slanje i primanje poziva i poruka. Preporučujemo da ih koristite putem Wi-Fi mreže, jer nećete imati dodatne izdatke na vašem mjesečnom računu.

Internet:  Zadani Internet preglednik je Google Chrome što ne znači nužno da ga morate i koristiti. Drugi je preglednik razvijen posebno za Alcatel. Potonji može također raditi s više kartica u isto vrijeme, podržava stvaranje oznaka i povijesti pregledavanja, određivanje stupnja zumiranja itd. Bez obzira koji preglednik koristite, postoji ulazni okvir za web stranice i pretraživanja , na dnu ekrana ikone za navigaciju kroz otvorene stranice, i oznake ikona za otvaranje popisa spremljenih stranica .

Želite li vidjeti flash sadržaje na nekim stranicama ili stranice temeljene na Flashu, morate zasebno skinuti Flash podršku. Tipkovnica: Alcatel One Touch Idol X dolazi s ponudom za korištenje dvije tipkovnice: Android (AOSP) i  SwiftKey tipkovnica koja nudi pisanje slično povlačenju izvorne Swype aplikacije. Kao korisnici možemo tipkovnicu podesiti po visini u vodoravnom i okomitom prikazu. Bilo da se odlučite za prikaz velikih ili malih tipki, svaka tipka uvijek imaju dovoljno prostora, da možete brzo unositi znakove. Android tipkovnica pruža tri prijedloga za riječi koje pišete iznad tipki, a osnovne pogreške prilikom pisanja bit će podcrtane s crvenom crtom.

Geste: Protresete li smartfon tijekom slušanja glazbe možete se prebacivati između pjesama, stišati dolazni poziv okretanjem smartfona ili odgoditi alarm.

Multimedija

Audio-video značajke

Povezivanjem slušalica dobiva se puna funkcija FM radio modula s RDS-om. Na zaključanom zaslonu moguće je mijenjati radio postaje. Dodatka je opcija za snimanje emisija ili glazbe u mp4 formatu.Radio postoje osim kroz slušalice možete slušati i putem stražnjeg zvučnika. Video player ima jednostavne funkcije i podržava H.264, H.263, MPEG-4, Xvid, VP8, VC-1 formate. Aplikacija  je prilično slična YouTube u smislu  opcija i funkcionalnosti. Player nema mogućnost promijene frame ratea.

Testirali sam reprodukciju MP4, RM, WMV, MKV, AVI formata i player može uglavnom bez problema reproducirati 1080p video sadržaje s punim 30 fps frameom iako dolazi do povremenih trzaja.  Za neke formate titlovi se neće prikazati tijekom reprodukcije i u tu svrhu potrebno je preuzeti alternativni player. Glazbeni player po defaultu, omogućava vidjeti popis glazbenika, albuma i pojedinih pjesama, a može biti prikazan album u full-screen modu. Tu je i ekvilajzer (5 bendova) s bas 3D pojačanjem, odnosno zvučnim efektima. Na zaključanom zaslonu tijekom reprodukcije možete zaustavljati i preskakati pjesme. Ništa posebno. Standardno. Jedan dodatak je što podržava LRC formate slova koji se prikazuju sinkronizirano. Zvuk preko slušalica postiže prosječnu kvalitetu. Podržava MP3, MP2, AMR, MIDI, Vorbis, APE, AAC, AAC +, FLAC datoteke.

Foto/video
Idol X ima 13.1 MP plavkastu leću kamere (boja je namijenjena smanjenju buke na slikama), Exmor RS senzor, veliki otvor blende F/2.0, sve podržano auto fokusom, digitalnim zoomom i bljeskalicom. Iako smartfon nema zasebnu tipku kamere za okidanje ali onaj je integrirana kroz tipku za kontrolu glasnoće.  Sučelje kamere je više nego jednostavno. Na prvi pogled gotovo da i nema postavki. Jedina mogućnost je prebacivanje između odabira kamere, formata 4:3 ili 16:9, odabir HDR, panoramskog moda, noćnih scena i sporta Takav pristup će se sigurno svidjeti onima koji ne poznaju fototehniku.  Ali, ipak među naprednim opcijama pronaći će te ručne postavke za podešavanje ISO vrijednosti, ekspozicije, uključivanje informacija o GPS lokaciji i odabir veličine fotografije (velika, srednja, mala). Ono što nas je iznenadilo je  ne postojane grid (rešetke) koja omogućava snimanje dinamičnih fotografija. Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija u omjeru 16:09 je 4096 x 2304 točaka (oko 9.44 MP), a na 4:3 je 4224 x 3168 točaka (oko 13.38 MP). HDR mod kada je uključen automatski stvara dvije fotografije: jednu izvornu nakon čega slijedi oko tri sekunde sinteze prije konačnog učinka koji je za naš ukus malo previše eksponiran. Makro snimke je moguće snimiti na udaljenosti od 5 cm. Bljeskalica je izuzetno jaka i dobro osvjetljava predmete iz neposredne blizine , ali općenito radi dobar posao. Nakon aktiviranja panoramskog načina rada je potrebno da odaberete pravac u kojem treba početi snimanje panorame. Dnevne slike imaju dosta stvarne boje iako je zamjetna pikselizacija. Nije značajna ali je tu. Evo nekoliko snimljenih fotografija bez ikakvih promjena i automatski konfiguriranim postavkama:

Video snimljen u rezoluciji od 1080p pri 30 fps ima visoku brzinu od (24 Mbit / s). AF je prisutan ali je malo trom poput elektronske stabilizacije. Od opcija za podešavanje ima odabir kvalitete snimke i uključivanje/ isključivanje mikrofona i može se koristiti led bljeskalica u uvjetima slabog osvjetljenja.

Fotografije i slike su odvojeni u albume po defaultu , ali možete promijeniti filter te ih organizirati po mjestu i vremenu .Funkcije za uređivanje fotografija su vrlo opsežne. Simpa nam  je foto kolaž. Na žalost razlučivost slike je samo 655 x 475 točaka.

Zaključak

Alcatel OneTouch Idol X je smartfon koji može privući korisnike prvenstveno kvalitetom svog HD zaslona i dimenzijama koje su još uvijek u granici ergonomije tako da će te lako zaboraviti da imate uređaj u džepu s 5“ zaslonom. Dizajn nam se također sviđa (iako se ukusi razlikuju) jer model je elegantan. Ne djeluje jeftino. Nema NFC mogućnosti ali nećete nešto posebno izgubiti. U Hrvatskoj su još uvijek ograničene NFC funkcionalnosti u smislu plaćanja i sl. Iako postoje dobri hardverski preduvjeti za dobivanje odličnih fotografija one su ipak zrnate pogledate li ih na velikom zaslonu. Dakle, ovdje ima mjesta doradi softvera koja će donijeti bolju optimizaciju. Možda će neki od vas kao nedostatak uzeti odsutnost utora za mikroSD karticu ali model koji nije Dual SIM ima mikro SD čitač. Konačno, Alcatel OneTouch Idol X je super za sve koji žele slušati glazbu, gledati video, chatati i u svakom trenutku biti informirani što frendovi objavljuju na društveni mrežama. Sve u svemu, Idol X ima ukupne performanse zadovoljavajuće i isplative.

 

Sada standardno pogledajte i video recenziju iz muškog kuta :)

 

 

– Dizajn –   

– Hardver –  

– Softver –  

– Multimedija – 

– Ukupni dojam – 

Konačna ocjena: 8.2 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.