Alcatel i Thales postaju europski div za satelite

Racunalo.com foto

Udjel francuske vlade u Thalesu bit će time smanjen sa 31,3 na 27,1 posto, no država će i nadalje ostati temeljni dioničar. Alcatel trenutno drži 9,5 posto udjela u Thalesu.
U zajedničkom priopćenju ne spominje se europski zrakoplovni konzorcij EADS, koji je također tražio načine povezivanja u svemirski konglomerat. EADS je želio Thalesu ponuditi svoje poslovanje sa satelitima Astrium u zamjenu za vlasnički udio u toj kompaniji u visini od 15 do 20 posto.
Thales, koji će preuzeti Alcatelovo satelitsko poslovanje Alcatel Alenia Space, trebao bi povećati prodaju u 2006. za više od dvije milijarde eura ili 20 posto u odnosu na 2005, stoji nadalje u tome priopćenju.
Francuske vlasti podržale su povezivanje Alcatela i Thalesa u svjetlu obveze Alcatela da osigura poštivanje državnih strateških interesa, objavljeno je iz Thalesa.
Alcatel će Thalesu dati 67 posto udjela u Alcatel Alenica Spaceu, dok preostalih 33 posto drži talijanska Finmeccanica.
Novo satelitsko poduzeće trebalo bi stvoriti poslovanje koje će se moći natjecati s američkim grupama Loral Space, Boeingom i Lockheed Martinom, koje drže 45 posto globalnog tržišta komercijalnih satelita, vrijednog 10 milijardi dolara u 2004.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.