Alcatel 5, 3v i 1x premijerno se očekuju na MWC 2018

Fotografija članka: Alcatel 5, 3v i 1x premijerno se očekuju na MWC 2018

Kineska kompanija TCL, inače vlasnik Alcatel licence, najavila je svoja tri nova pametna telefona koji će premijeru doživjeti na Mobile World Congressu u Barceloni. Radi se o modelima Alcatel 5, 3v i 1x.

Oglas

Kao što i sami možete primijetiti, iz naziva smartfona nestala je riječ odnosno logo “Idol”, a ovako će se novi smartfoni bolje fokusirati na korisničke želje i potrebe. Primjerice, sva tri nova smartfona imaju 18:9 ekran, a najveći od ova tri modela je Alcatel 5. Imat će neke nove tehnologije kao što je otključavanje smartfona prepoznavanjem lica, široki ekran, jaku bateriju i konkurentsku cijenu. Recimo kako je “petica” top model.

Alcatel 3v bi onda smjestili u srednju klasu, a imat će dvije kamere, veliki ekran visoke rezolucije te također pristupačnu cijenu. Već pogađate, Alcatel 1x spada u jeftinu klasu, ali i dalje ima 18:9 ekran, također podržava prepoznavanje lica. Sva tri očekujemo na MWC 2018 u Barceloni krajem veljače, a do tada će se vjerojatno pojaviti i konkretnije tehnikalije.

Nedavno smo imali konstruktivnu polemiku s jednim čitateljem koji nam je uporno objašnjavao kako je Alcatel u vlasništvu Nokije… što je točno, ali djelomično. Priče ide ovako – francuski Alcatel i kineski TCL su 2004. godine osnovale zajedničku tvrtku preko koje su prodavali smartfone pod nazivom Alcatel. Suradnja nije bila najuspješnija tako da se TCL odlučio preuzeti kompletnu Alcatel licencu. Brend je i dalje ostao u vlasništvu francuske tvrtke Alcatel-Lucent, dok je TCL kao vlasnik Alcatel licence mogao to ime koristiti na svojim smartfonima, a taj ugovor vrijedi do 2024. godine.

Drugim riječima, to vam je kao kada npr. nekome iznajmite vašu zemlju na 20 godina – vi ste i dalje vlasnik, no plodove će u tih 20 godina ubirati onaj tko je unajmio vašu zemlju na korištenje.

Godine 2015. stvari su se promijenile. Tada je započeo proces kupovine Alcatel-Lucenta od strane finske Nokije, a proces je završio krajem 2016. godine od kada je Nokia postala 100-postotni vlasnik Alcatel-Lucenta, a samim je tim postala i vlasnik Alcatel brenda. No, do 2024. godine ime Alcatel brenda će koristiti TCL kao vlasnik licence. Što će se događati nakon toga ne znamo, ali znamo kako je TCL odnedavno, točnije od kraja 2016. godine, postao vlasnik Blackberry brenda tako da imaju rezervnu varijantu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.