Advanced Technology Days 12 – stare ideje, nove tehnologije

Fotografija članka: Advanced Technology Days 12 – stare ideje, nove tehnologije

Na ovogodišnjoj Advanced Technology Days 12 konferenciji koju je posjetio rekordan broj sudionika bilo je riječi i o idejama od prije 10 godina, a koje su danas došle u široku primjenu.

Oglas

Centralni događaj drugog dana bio je okrugli stol na temu „Što nam povijest IT-a može reći o tehnologijama budućnosti?“ gdje su sugovornici Draško Ivanišević iz Microsofta, Luka Manojlović iz MA-NO, Domagoj Pavlešić iz Dizzy.hr i Vedran Vučetić iz SPAN-a zajedno su s moderatorom Tomislavom Tipurićem iz Microsofta diskutirali o utjecajnim tehnologijama koje su u potpunosti mijenjale tijek razvoja IT-a. Cloud, mobilnost, IoT i slične moderne krilatice bile su glavna i jasna preokupacija svih sudionika okruglog stola.

Glavni zaključak okruglog stola jest da u današnje vrijeme puno različitih ideja i prototipova, koji u vrijeme svoga nastanka nisu imali značajniju primjenu, danas, zbog velikog povećanja količine računalne snage koju je donio cloud, zapravo postaju mainstream i dostupne su svima. Takva kretanja očekuju se i u budućnosti gdje bi tehnologija trebala postati nevidljiva i omogućiti svima da se entuzijastično bave onime što im je zapravo bitno za njihov posao i privatni život.

Među zanimljivijim predavanjima Konferencije bilo je predavanje Igora Pavlekovića iz Microsofta koji je dva tjedna nakon svjetske premijere predstavio moderan alat za suradnju unutar timova pod nazivom Microsoft Teams. To je sustav koji integrira dosadašnje kolaboracijske tehnologije uključene u Office 365 pakete, a omogućava pristup podacima, razmjenu informacija, održavanje sastanaka i komunikaciju korištenjem jednog integriranog sustava. Zahvaljujući tehnologijama smještenima u oblaku, Microsoft Teams je već danas dostupan svim korisnicima Office 365 paketa usluga.

Najposjećenije predavanje, s više od 200 sudionika, bilo je predavanje Sandera Berkouwera, MVP, na kojem se moglo čuti kako virtualizirati domenski kontroler u Microsoft Azureu. Predavanje je dobrim dijelom bilo fokusirano na samu sigurnost virtualiziranog domenskog kontrolera te su također predstavljene prednosti domenskog kontrolera kreiranog na taj način, kao i fleksibilnost, skalabilnost i brzina kreiranja novog domenskog kontrolera.

Dodatno, Goran Medić iz Microsofta Hrvatska predstavio najnoviji servis na Microsoft Azureu pod nazivom Windows Defender Advanced Threat Protection koji je trenutačno u beti. Servis prikuplja informacije s klijentskih računala i analizira informacije bez utjecaja na njih te daje preporuke i akcije za zaštitu osobnih podataka. Bartolomiej Zass predstavio je najnovije karakteristike servisa Azure Web Apps od kojih je najvažnije istaknuti najnovije servise Web Apps, potpuno upravljanu računalnu platformu, optimiziranu za smještanje web aplikacija u oblak i baziranu na Linuxu.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.