Advanced Technology Day 9 u znaku aplikacija i jedinstvenog oblaka

Fotografija članka: Advanced Technology Day 9 u znaku aplikacija i jedinstvenog oblaka

Kako se moglo zaključiti na ovogodišnjoj Microsoftovoj Advanced Technology Day 9 konferenciji, budućnost leži u jedinstvenom oblaku i aplikacijama.

Oglas

Deveta po redu tehnološka konferencija Advanced Technology Days 9 u prostorima Hypo Centra u Zagrebu okupila je više od 150 razvojnih inženjera, IT profesionalaca, programera i svih ostalih koji se profesionalno ili privatno bave razvojem i korištenjem IT rješenja. Konferenciju je otvorio Tomislav Tipurić, direktor konferencije te specijalist za tehnologije u Microsoftu Hrvatska, koji je u uvodnom govoru napomenuo kako su ovakve konferencije izuzetno bitne za razvoj IT industrije jer ‘uređaji bez dobre softverske podrške ne vrijede ništa’.

U uvodnom predavanju Draško Ivanišević, voditelj odjela za promociju razvojne platforme i poslovnih rješenja u Microsoftu Hrvatska, pohvalio je hrvatsku zajednicu razvojnih i sistemskih inženjera kao najveću u regiji te naveo kako konzumerizacija IT-a, proces u kojem je Microsoft predvodnik, donosi cijeli niz novih uređaja, od mobilnih telefona i tableta, preko računala do raznoraznih ‘pametnih’ uređaja koji na neki način komuniciraju s računalima. Upravo zbog toga, kao i zbog pojave novih usluga koje se mahom sele u oblak, sve je veći izazov razvijati aplikacije. Posao je Microsofta, u tom slučaju, pomoći razvojnim inženjerima i IT profesionalcima te njihov posao učiniti što jednostavnijim.

„Advanced Technology Days 9 konferencija bazirana je na četiri mega trenda – pričali smo o računalstvu u oblaku, o mobilnosti, o društvenim medijima i njihovim primjenama u svakodnevnom poslovanju kao i o velikim podacima odnosno velikim količinama podataka i algoritmima, pristupima i rješenjima kako od tih podataka stvoriti bitne, poslovno primjenjive informacije. Uspjeli smo u dva dana staviti četrdeset predavanja koja smo podijelili u dva dijela – prvi dio namijenjen IT profesionalcima, ljudima koji se bave primarno održavanjem i stvaranjem računalne infrastrukture, a drugi dio namijenjen je ljudima koji razvijaju nova rješenja ili nadograđuju postojeća – razvojnim inženjerima i programerima.“, objasnio je Tomislav Tipurić, direktor konferencije.

Drugog dana konferencije najveći interes prisutnih izazvao je okrugli stol na kojem su Tomislav Tipurić kao moderator, Luka Gospodnetić iz IN2,Domagoj Pavlešić iz Web-ideje, Bruno Kovačić iz Axilisa i Matej Špoler iz Infinuma razgovarali o budućnosti aplikacija. Glavna rasprava povela se oko ‘sukoba’ koji će se u budućnosti razviti između web aplikacija i nativnih aplikacija kao i razvoj aplikacija za različite operativne sustave. Tijekom sat vremena raspravljalo se o Silverlightu, stvaranju standarda, HTML5, korisničkom iskustvu te drugim vezanim temama. Sudionici okruglog stola na kraju su zaključili kako su aplikacije budućnost te da će uskoro u potpunosti zamijeniti ‘obične’ web stranice.

Među mnogobrojnim temama na konferenciji dio predavanja bio je posvećen i Windowsima 8.1 i novitetima koje najnovija inačica Microsoftovog operativnog sustava donosi razvojnim inženjerima i IT profesionalcima. Naglasak je pritom stavljen na komunikaciju između raznih Windows 8.1 uređaja.

„Windows 8.1 operativni sustav donio je jako puno novosti za krajnje korisnike, ali ono što je bitnije, pogotovo za razvojne inženjere, je da je ispod haube napravljeno preko 600 promjena. Tako veliki set promjena uključuje novitete među kontrolama, API-ijma, prepoznavanje glasa, renderiranje PDF-ova, do izuzetno velikog povećanja podrške za vanjske uređaje, neovisno spajaju li se preko USB-a ili bluetootha. Uostalom dovoljno je reći da je Windows 8.1 prvi operativni sustav koji ima službenu podršku za 3D printere, koji se sada mogu spojiti kao svaki drugi printer.“, naveo je Domagoj Pavlešić, Microsoft MVP i osnivač tvrtke Web-ideje d.o.o.

Ovogodišnja Advanced Technology Day 9 konferencija predstavila je i niz naprednih funkcija Office 365 rješenja, prvenstveno kada su u pitanju sigurnost podataka u oblaku, zaštita e-mail poruka i zajednički rad na dokumentima korištenjem SharePointa. Osim toga, Azure, Windows Server 2012 R2 kao i jedinstveni oblak bile su najzastupljenije teme kada je u pitanju računalstvo u oblaku, za koji je navedeno kako je jedan od najbitnijih trendova budućnosti IT-a.

„Office 365 je Microsoftova usluga u oblaku koja nudi servise produktivnosti krajnjim korisnicima. Microsoft u zadnjih nekoliko godina ulaže puno truda i rada u razvoj tehnologija u oblaku. Tako je i Office 365 rješenje alata koji su inače klasično korišteni u većini hrvatskih, i svjetskih tvrtki, a Microsoft ih je implementirao u oblak. Na taj način administratori tvrtki ne moraju brinuti o serverima već koriste uslugu koliko i kako im treba“, objasnio je Igor Pavleković iz Algebre, „Naša je tvrtka također ovo ljeto u potpunosti svoje poslovanje prebacila na Office 365 i ono što je vidljivo je povećanje trenda korištenja usluga. Prije smo imali samo Lync i Exchange koji su se koristili u jako bazičnom obliku. Sada ga, u oblaku, koristimo sve više i više, i u organizaciji on-line nastave, ali i za internu upotrebu – na sastancima, poglavito kada su na sastancima i kolege van Zagreba. Koristimo i usluge SharePointa, za dijeljenje dokumenata i jednostavniju suradnju. Na taj smo način smanjili i financijske troškove, jer smo se riješili mnogobrojnog hardvera, a pritom dobili mnogobrojne nove usluge.“

Advanced Technology Day 9 2013 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.