Adata XPG SD700X External Gaming SSD recenzija – disk koji treba svima!

Fotografija članka: Adata XPG SD700X External Gaming SSD recenzija – disk koji treba svima!

Brz, malen, lijep, vodootporan, to je novi Adata XPG SD700X vanjski robusni SSD disk koji bi svatko poželio imati u svom džepu. Možete ga koristiti i kao brzi vanjski disk za gaming, što je sjajno :)

Oglas

Vanjski SSD – itekako!

Vanjski SSD diskovi već dugo vremena nisu nepoznanica i sve se češće kupuju iz više razloga. Kao prvo, vrlo su praktični, podržavaju brzi prijenos podataka i njihove su dimenzije danas postale džepne. Kao drugo, kapaciteti su im već toliki da ih možete smatrati vrlo ozbiljnim i pouzdanim uređajima za pohranu podataka, što govore i kapaciteti od 256 GB, 512 GB i 1 TB, a znaju biti i veći. I kao treće, cijene su konačno postale pristupačne. Istina, i dalje su daleko skuplji od klasičnih HDD diskova, ali ako vam je na prvom mjestu brzina onda je Adata XPG SD700X SSD disk nešto što morate imati, ili kako kažu vani – “must have”!

Ne tako davno smo testirali jedan sličan SSD disk iste kompanije. Bio je to , vrlo sličnih karakteristika i brzina, te još manjih dimenzija. Ne sumnjamo kako bi vam oba izmamila osmjeh na licu jer su tako dobri i korisni… :)

Model koji imamo na testu, Adata XPG SD700X, kapaciteta je 256 GB i najmanji je u ovoj seriji. Postoje još dva modela istih oznaka, a kapaciteta su 512 GB i 1 TB, a sve što kažemo za ovaj model vrijedi i za njegovu veću braću.

Unboxing

U kutiji nemate puno toga, očekivano. Osim samog SSD diska pronašli smo samo kabel i kratke upute za korištenje, i to je to. Kabel preporučujemo dobro čuvajte jer ako ga izgubite morat ćete kupiti novi.

Dizajn

Bez obzira na kapacitet, Adata XPG SD700X SSD disk ima isti izgled. Kombinacija je i boja i materijala – disk je crne boje s crvenim okvirom. Crni dijelovi su metalni i dobro izolirani, a okvir je gumiran, tako da i ako vam SSD disk padne sa stola ili nekako klizne iz džepa neće se oštetiti. No, ako se to dogodi vjerojatno će posljednja stvar koja će vam prolaziti kroz glavu biti je li se razbio, prije ćete razmišljati – gdje je? :)

Na gornjoj površini vidimo ugraviran logo kompanije i serije (Adata XPG, gdje XPG označava “Xtreme Performance Gear”), kao i oznaku vrste diska (SSD), dok s donje strane pronalazimo podatke o mjestu proizvodnje (Tajvan), kao još neke podatke. Na donjoj stranici crvenog okvira nalazi se utor za USB 3.0 kabel, a koji je dobro zaštićen crvenim gumiranim poklopcem. Probali smo ga potopiti u vodu i držati neko vrijeme, nije se navuklo vode ispod poklopca, što je dobro.

Disk je oblika plosnate kockice koja je dimenzija 8,35 x 8,35 x 13,9 milimetara, te je težak tek 100-tinjak grama. Kao što i sami možete zaključiti, stane u svaki džep. Zahvaljujući gumiranom okviru koji onemogućuje jače udarce/padove na tvrdu površinu korisna je jer ga možete čvrsto držati u ruci.

Lijep je za oko i malenih dimenzija, kao što smo već ranije rekli – tko ga ne bi zavolio… :)

Koliko je stvarno otporan i brz?

Ono što svakako treba spomenuti je kako Adata XPG SD700X SSD disk podržava IP68 certifikat, tako da je u potpunosti zaštićen od vode i prašine. U vodi ga možete držati do 60 minuta na dubini od 1,5 metara, a zgodno je spomenuti kako je otporan na udarce, padove, vibracije, visoke i niske temperature u skladu s američkim vojnim standardom oznake US MIL-STD-810G 516.6, tako da na ovog mališana možete zaista ozbiljno računati.

Adata XPG SD700X koristi isključivo na 3D TLC NAND flash memoriju koja je trajnija i znatno brža od 2D NAND memorije. Teoretski može postići brzine čitanja podataka do 440 MB/s (oko 4x brži od klasičnog HDD diska), što je praktički potvrdio i naš test – izmjerili smo brzine sekvencijalnog čitanja od 417,77 MB/s, odnosno brzine pisanja od 398,77 MB/s. Disk održava maksimalne brzine zahvaljujući DRAM predmemoriji i SLC predmemoriranju, pa nerijetko nadmašuje i najbrže pogone s pokretnim dijelovima.

Isto tako, treba spomenuti kako je disk potpuno nečujan u radu i malo se zagrijava. Testirali smo ga na računalu s 4-jezgrenim Intel Core i5-6260U procesorom na 1,8 GHz i Intel Iris Graphic 540 i 24 GB RAM-a.

Igrači će primijetiti da je vrijeme učitavanja igara barem 20% kraće, kao i glatkiji streaming resursa u igrama. Drugim riječima, brz je i kao stvoren za gaming, odnosno za sve one koji traže brzinu.

Kome je namijenjen?

Praktički svima. Kao što i sami možete vidjeti, u njegovom je nazivu riječ “gaming” tako da će se sigurno zbog svoje brzine i kompaktnosti svidjeti ljubiteljima video igara. Naravno, ovaj disk možete spojiti i na bilo koje stolno ili prijenosno računalo s Windows ili Mac OS operativnim sustavom, ali i na igraće konzole kao što su PS4 ili Xbox One.

Naravno, možete ga spojiti i na tablet uređaje, pametne telefone, ali i direktno na TV prijemnik, razne playere i kamere, odnosno na sve uređaje gdje trebate prenositi ili reproducirati podatke na/sa diska, a koji podržavaju USB 3.1 standard.

S obzirom na njegovu brzinu prijenosa podataka, na Adata XPG SD700X SSD disk možete i instalirati video igre. Zanimljivo je objašnjenje na kutiji u kojem stoji kako na ovaj disk možete smjestiti 6 ili više video igara koje su kapaciteta od 20-50 GB. Zgodna brojalica… :)

Uglavnom, primjena mu je vrlo široka, svima bi dobro došao.

Zaključak

S obzirom da im cijena polako ali sigurno pada, SSD diskovi polako ali sigurno preuzimaju primat na području medija za pohranu podataka. Primjerice, i naš Racunalo.com portal se vrti na serveru koji ima SSD diskove, a kako bi mogao opslužiti čim više posjetitelja istovremeno.

U tom je smjeru razvijen i Adata XPG SD700X SSD disk koji je danas nešto što je svakodnevna potreba, a ne sumnjamo kako će nadživjeti i vaše računalo, smartfon, igraću konzolu ili bilo koji drugi uređaj. Lako ga možete prenositi, za spajanje ne trebaju nikakvi driveri i odmah je spreman za rad.

Brz, malen i jednostavan za korištenje, to su karakteristike kojima možemo opisati ovaj uređaj. Prilikom testiranja nismo imali nikakvih problema i radio je vrlo brzo.

Što se tiče cijene, pronašli smo ga na unutar EU, a gdje mu je cijena 123,90 eura (256 GB), što je mala cijena za veliku slobodu i brzinu. Inače model s 1 TB je ispod 400 eura.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.