Adacta: digitalna transformacija je nužna za razvoj poslovanja

Fotografija članka: Adacta: digitalna transformacija je nužna za razvoj poslovanja

Adacta je u Zagrebu održala svoj tradicionalni 5. godišnji susret s korisnicima i partnerima na kojem je glavna tema svih predavanja bila Digitalna transformacija poslovanja.

Oglas

Digitalna transformacija postala je sveprisutni pojam u svim gospodarskim granama, a u zadnje se vrijeme o njoj mnogo priča i piše po medijima. U sklopu Adactinog događanja pokušalo se na konkretnim primjerima iz prakse približiti svijet digitalnih promjena, koje se događaju velikom brzinom i kontinuirano, pri čemu je tehnologija njihov glavni katalizator. Ovakve promjene utječu na naše živote kako privatno, tako i poslovno, donose neke nove poslovne modele, unaprjeđuju proizvode i usluge i rađaju inovacije.

Adacta redovito prati globalne tehnološke trendove te uključuje interesantne proizvode u svoj portfolio kako bi olakšala i pomogla tvrtkama da naprave iskorak u digitalnu transformaciju. Neki od najznačajnijih projekata koji su obilježili rad Adacte na digitalnoj transformaciji u 2016. godini bili su projekti u kompanijama kao što su Prvo plinarsko društvo, Emmezeta, Salus, Porsche Slovenija, Bosna Bank International, Lactalis i sl.

Adactini su planovi nastaviti s regionalizacijom svog poslovanja kako bi svojim korisnicama na projektima pružila najkvalitetniju uslugu maksimalnim korištenjem regionalno stečenog znanja i know-howa te kompetencija najboljeg kadra, a projekte isporučila u što kraćim rokovima, uz što bolji ROI i niže troškove. Kontinuirano ulaganje u usavršavanje zaposlenika, ostvarenje zlatne Microsoft kompetenciji za CRM, ulazak u prestižan Microsoft Presidents Club te dobivanje priznanja neovisne analitičke kuće Celent, koja je Adactino rješenje za osiguranje proglasila vodećim u EMEA regiji. Sve navedeno potvrđuje Adactinu posvećenost izvrsnosti. Njihovi planovi za budućnost vezani su uz kreiranje novih proizvoda i rješenja u oblaku te izlazak na nova tržišta, s novim uslugama čiji je cilj poslovno i procesno  savjetovanja na području digitalne transformacije.

Na događanju je predstavljen i novi proizvod Adacta Dynamics Business Cloud, koji povezuje Microsoft CRM, Microsoft Dynamics NAV i QlikSense BI alat kao cjelovito poslovno rješenje u Cloudu. Ovaj je proizvod odgovor Adacte na sve veći interes malih i srednjih kompanija za Cloud rješenjima koja su dostupnija i cjenovno konkurentnija. Želja svakog korisnika je da sve podatke o svojim klijetima ima na jednom mjestu i na dohvat ruke, od narudžbi, popisa potrebnih aktivnosti, reklamacija i sl. Najvažnije informacije o korisnicima putem Adactinog Cloud rješenja sada postaju lako dostupne, a sve je integrirano s Outlookom i Skypom te SharePointom, pri čemu je posebno istaknuta integracija CRM rješenja s Dynamics NAV sustavom gdje korisnik na jednom mjestu ima pristup svim potrebnim informacijama o klijentu kao što su ostvareni prihodi i realizacija, pregled otvorenih potraživanja te aktualne prilike za dodatnu prodaju. Prodajni predstavnici imaju mogućnost kreirati ponudu tijekom posjeta direktno na lokaciji klijenta i poslati je mailom sa svog mobilnog uređaja uz svega nekoliko klikova, a sve putem Cloud servisa. Adacta Dynamics Business Cloud rješenje rješava sve prodajne aktivnosti u nekoliko sekundi, naglasili su Josip Penavić i Danijel Blatnik iz Adacte koji su rješenje na događanju predstavili.

Događaj je zaključen specijaliziranim radionicama koje su se održavale u dva paralelna smjera te posebnim Business Executive Clubom na kojem je prisustvovalo 20-ak odabranih sudionika iz renomiranih hrvatskih kompanija, u sklopu kojeg su predavanja održali Marko Lacković, Project Leader iz Boston Consulting Grupe, koji je govorio na temu izgradnje potrebnih sposobnosti za provedbu digitalne transformacije, istakavši da treba razmišljati o tome što je potrebno kontinuirano raditi po pitanju digitalne transformacije kako bismo mogli nastaviti poslovati u novom, tehnološki naprednom svijetu.

Potom je predavanje održao Uroš Marter, Managing partner slovenske tvrtke Arcas, specijalizirane za spajanja i akvizicije, koji je govorio o aspektima iz perspektive investitora te što je potrebno napraviti kako bi kompanije zainteresirala i privukla investitore. Zaključio je kako je praksa kod prodaje tvrtki pokazala da digitalno napredne kompanije imaju dostupne kvalitetne informacije, pa im je lakše i generirati interes kod investitora, a investitori su impresionirani naprednim tvrtkama te se lakše se odlučuju na kupovinu digitalno naprednih tvrtki.

Tema digitalne transformacije na Adactinom događanju tako nije zaobišla ni jedan od najpoznatijih nedavnih disruptivnih primjera poslovanja iz prakse, Uber, kojeg je u sklopu događanja predstavio Davor Tremac, direktor Ubera za regiju. Tremac je istakao kako je Uber digitalna tehnološka kompanija koja je drugačijim razmišljanjem i načinom rada transformirala tržište prijevoza i mobilnosti, bez zaposlenih vozača i posjedovanja automobila.

Primjer Uberovog načina poslovanje ne predstavlja samo disrupciju u poslovnom modelu već i dugoročnu disrupciju cjelokupnog stila života. Uber potvrđuje da je danas jeftinije koristiti Uber vožnju nego posjedovati automobil. Jedno vozilo Ubera zamjenjuje potrebu za 6 osobnih automobila, gradovi tako postaju manje zakrčeni, manje se troši na parking i manje zagađuje, jer se smanjuje emisija CO2.

Business Executive Club susret zatvoren je kratkom panel raspravom na kojoj je sudjelovao i Mladen Pejković, izvršni direktor poslovnog razvoja, strategije i informacijske tehnologije iz Atlantic grupe. Pejković je istaknuo kako ne moraju sve kompanije nužno mijenjati poslovne modele, ali da će strateškim projektima koji se bave digitalizacijom svakako morati osigurati sve pretpostavke kako bi podržali poslovanje u digitalnoj eri.

Zaključak panela je bio da na digitalnu transformaciju treba gledati kao na kontinuiran proces, koji neće završiti tako brzo, koji je nužan i moramo ga stalno mijenjati u hodu, prilagođavati se zahtjevima potrošača, promjenama na tržištu i konkurenciji, sve potpomognuto tehnologijom, ako želimo nastaviti rasti i razvijati svoje poslovanje.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.