ACME TB04 – svestran tablet solidne konfiguracije i vrlo stabilnog rada [TEST]

Fotografija članka: ACME TB04 – svestran tablet solidne konfiguracije i vrlo stabilnog rada [TEST]

Kratkog naziva, s velikim 9,7 inčnim ekranom omjera 4:3 i vrlo solidnim karakteristikama, slobodno možemo reći kako nas je ACME TB04 tablet ugodno iznenadio.

Oglas

ACME TB04 tablet potpisuje kompanija iz Litve koja je osnovana prije 15 godina, točnije 1998. godine. Svoje proizvode distribuira najviše na području istočne i centralne Europe. ACME Europe, kako se zove, članica je ACME Group grupacije. Njihov ACME TB04 tablet je po nama neopravdano zasjenjen s mnogim zvučnijim imenima koja svakodnevno iskaču “iz paštete”, no imali smo sreće i dokopali smo se jednog primjerka ACME TB04 tableta koji nam se nakon nekoliko dana testiranja pokazao kao vrlo solidan tablet kojeg u Hrvatskoj možete kupiti po prihvatljivoj cijeni.

Prvi pozitivan dojam na nas je ostavila kutija u narančasto crnoj kombinaciji na kojoj je napisano pregršt mogućnosti koje ima ovaj tablet. Naravno da smo se prvo češali po glavi iznad koje nam se stvorio veliki upitnik, ali smo bili i vrlo znatiželjni – zanimalo nas je što zaista može ovaj tablet, jer smo čuli kako je prilično moćan.

Nije nam preostalo ništa drugo nego pronaći jedan primjerak i jednostavno ga isprobati. To smo i učinili, tako da ćete u slijedećim recima saznati sve što trebate o ACME TB04 tabletu, a vjerujemo kako će se neki od vas nakon ove recenzije odlučiti i na kupnju.

Isprobavali smo ga nekoliko dana i zaista moramo priznati kako je na nas ostavio pozitivan dojam, s obzirom na njegovu cijenu. Prvo ćemo opisati vanjski izgled tableta, a onda ćemo isprobati i kako radi na Android 4.1 operativnom sustavu koji je instaliran.

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

U ukusno spakiranoj kutiji koja na kojoj se ističe narančasta boja iz sam ACME TB04 tablet pronašli smo slušalice s klasičnim 3,5 milimetarskim ulazom, te dva kratka USB kabela – za spajanje na računalo i jedan “produžni”, te punjač koji nema microUSB nego “okruglasti” ulaz. Drugim riječima, možete ga puniti samo na ovaj punjač… ili… ma da, možete ga spojiti na onaj kratki produžni kabel pa u računalo, i to će funkcionirati.

Sam ACME TB04 tablet nam se po vanjskom izgledu učinio vrlo zgodnim. Podsjeća na iPad, ima veliki 9,7 inčni ekran, metalno srebrno kućište sa stražnje strane i… pregršt ulaza i izlaza! Prije toga moramo spomenuti kako ovaj tablet ima neke mogućnosti koje su drugačije riješene nego standardni tableti, neke od tih novotarija su nam se i svidjele.

Za početak ćemo reći kako se s gornje strane (rubu) u desnom dijelu nalazi tipka za pojačavanje i stišavanje tona. Pokraj nje se nalazi fizička tipka koja vas uvijek vraća na početni ekran, što već dugo nismo vidjeli na jednom tabletu – vrlo korisno. Kada već spominjemo zvuk, recimo i kako na ekranu imate i rezervne kapacitivne tipke (koje rade isti posao), uz one tri standardne na Androidu koje se nalaze u dnu, dakle imate ih ukupno pet.

No, prava raskoš od ulaza i izlaza nalazi se s desne strane tableta, i to redom slijeva na desno – tipka za paljenje i gašenje, okrugli ulaz za punjač, HDMI video izlaz, microUSB host (možete npr. spojiti tipkovnicu ili miš), microSD ulaz za memorijsko proširenje, microUSB ulaz, ulaz za slušalice, te dva zvučnika, jedan pokraj drugog.

S prednje strane se nalazi TFT ekran veličine 9,7 inča, ima IPS matricu i rezoluciju 1024×768 točaka (omjer 4:3) te srednje gustoće od 160 dpi (točaka po inču). Slika je prilično kvalitetna i s obzirom na IPS matricu ima širok kut gledanja, što pohvaljujemo. Ekran je jedna od jačih karakteristika ACME TB04 tableta.

U gornjem desnom uglu ekrana nalazi se prednja kamera od skromnih 0,3 MP, ali dovoljna za video konferencije. Sa stražnje strane je kamera od 2 MP (rezolucije 1600×1200 točaka) koja je također skromna za ovako velik tablet, no poslužit će ukoliko nemate neki jači uređaj za snimanje videa ili fotografija.

Sam izgled ACME TB04 tableta je prilično jednostavan i oku ugodan. Zahvaljujući metalnom stražnjem dijelu imat ćete osjećaj kako u rukama držite puno skuplji tablet, što je u stvari dobro. Sama izrada tableta i njegova čvrstoća i robusnost su nas također ugodno iznenadili, lomili smo ga i savijali, ali se ne da, postojan je.

Sve u svemu, prvi dodir s ACME TB04 tabletom na nas je ostavio pozitivan dojam. Vrlo je lako zavoljeti ovaj uređaj, pogotovo kada znate kolika mu je cijena, osmjeh na usnama će vam se još i proširiti, skoro od uha do uha :)

Hardverska konfiguracija i operativni sustav

Proizvođač je za ACME TB04 tablet odabrao Android 4.1 operativni sustav. Nije najnoviji, ali se radi o četvorci koja radi prilično solidno i korektno. Pronašli smo i neke zanimljivosti, kao što je dodatni dio za podešavanje “izvoza” HDMI video signala na vanjski TV. Tako ćete na ACME TB04 tabletu moći upaliti i ugasiti HDMI video izlaz, kao i podesiti rezoluciju.

Sigurno vas zanima i hardverska konfiguracija ovog tableta. Naime, ACME TB04 radi na 2-jezgrenoj Cortex A9 platformi, istoj onoj koja se nalazi i u iPadu. Kao procesor je odabran 2-jezgreni Rockchip RK3066 s 4-jezgrenom Mali 400 grafikom. Istina, nije zadnja riječ tehnike, ali vrlo je korektno odrađivao svoj posao. Listanje ekrana je teklo vrlo glatko, auto-rotacija je radila brzo, a i rad s aplikacijama je prilično ugodan.

Benchmark testovi

Na hardcore benchmark testovima ACME TB04 je pokazao svoje “mišiće”. Ostvario je prilično solidne ocjene – na Antutu v4.0.1 testu je osvojio 15.001 bodova, što je nešto malo manje od HTC One X mobilnog uređaja, a iznad Samsunga Galaxy S2. Na drugom Geekbench 3 testu ACME TB04 je u prosjeku pokazao 485 bodova (single-core) odnosno 883 boda (multi-core) bodova. Po nama su rezultati prilično solidni, što nam je ACME TB04 tablet pokazao i u svom radu. Ukratko, sam rad je vrlo ugodan i nismo osjetili neko osjetno zastajkivanje ili duže učitavanje.

Multimedija

Što se tiče uživanja u multimedijskim sadržajima sve je radilo besprijekorno. U tablet smo učitali pregršt glazbenih, video i strip datoteka i u svemu smo uživali. U svemu? Da, osim u zvuku. Naime, ACME TB04 tablet ima prilično slab zvuk, koliko ga god pojačavali, tako da ćete ga za pravi multimedijski užitak ipak morati spojiti na računalo, TV ili kućnu liniju. E, tad su stvari već drugačije.

Uglavnom, sve je radilo brzo i bez zastajkivanja (glazba, stripovi, filmovi), a veliki ekran s 4:3 omjerom i 2-jezgreni procesor su to sve “žvakali” s lakoćom. Nije nam trebalo puno vremena kako bi zaključili sa ovaj multimedijski dio ACME TB04 tabletu jednostavno leži.

A video igre?

Video igre rade, tablet “drži vodu”

Ako nas redovito čitate, tada proceduru znate. Tablet smo na 24 dana isporučili prijateljima u koji su ga isprobavali, kuhali ga, pirjali i pekli s video igrama i vratili su nam ga… s laganim smiješkom na licu. Isprobali su pregršt igara i zaključili kako se može koristiti za igranje, ali kod zahtjevnijih igara osjeća se nedostatak “konja” u procesoru.

S druge strane, svi navigacijski žiroskopi i drugi orijentacijski, navigacijski i akceleracijski senzori su radili vrlo precizno, što je dobro za igranje video igara. Naime, ovakve stvari mogu “osjetiti” samo iskusni igrači i to ne možete pročitati na drugim testovima – ovo može primijetiti samo izvježbano gamersko oko.

U nastavku slijede opisi tri igre, od one grafički najjednostavnije do najzahtjevnije.

Temple Run 2 – drugi dio popularne igre u kojoj bježite od čudovišta i preskačete razne prepreke. Tipična je po tome što se igra u “portrait” načinu držanja tableta (okomito). Igra je radila bez glatko, što je dobro.

Pocket Rally LITE – besplatna inačica istoimene reli trkaće igre. Igra je radila glatko i bez trzanja, tako da se može vrlo ugodno igrati. Staze su brze i zahtjevne, ali nije bilo problema.

Real Racing 3 – grafički najzahtjevnija igra u testu, i naš benchmark za igre. Igra je radila korektno, ali osjećalo se kako na nekim dijelovima radi sporije, pa tako i u izbornicima. I sama je igra znala tu i tamo lagano trzati i usporiti, ali je bila igriva. Tablet se malo zagrijavao s desne strane, ali osjetno manje nego što smo očekivali. Inače recenziju igre možete pronaći .

I opet ono iskonsko pitanje – može li ACME TB04 tablet poslužiti i za video igre? Može, za “casual” igranje. Većina će biti zadovoljna mogućnostima koje ACME TB 04 tablet pruža za igranje, no oni zahtjevniji će morati posegnuti dublje u džeip i kupiti bolji tablet. Gameboxovci, hvala još jednom, nagradite ih za trud u testiranju klikom na ovaj link –

Dodatne aplikcije

Od nekih dodatnih softverskih sitnica koje smo pronašli na ovom tabletu istaknut ćemo Documents To Go (InTact Technology) aplikacija koja može pročitati praktički sve poznate formate (DOC, XLS, PPT, PDF,…) što može biti vrlo korisno. Ranije smo spomenuli mogućnost spajanja tipkovnice i miša, tako da bi to mogla biti zgodna kombinacija, možete napraviti i nešto korisnog posla na ovom tabletu a ne koristiti ga samo za zabavu.

I ACME TB04 tablet je opremljen ES File Explorerom koji smo već ranije vidjeli na Lenovo IdeaTab A1000 tabletu i on nam se čini kao vrlo prikladan alat za pretraživanje i manipulaciju datotekama. Movie Studio je koristan alat za snimanje i obradu video priloga koje možete sami snimiti ili učitati preko USB kabela.

Spomenimo i kako ACME TB04 ima svoj e-reader za e-knjige. U stvari, radi se o Aldiko aplikaciji u kojoj ćete pronaći pregršt knjiga koje možete kupiti i čitati, nešto slično kao što to ima Prestigio sa svojim eReaderom.

Sve ostalo što vam treba možete pronaći na Google Playu i instalirati na ACME TB04 tablet.

Ukupni dojam

ACME TB04 tablet je nešto novo za što nismo ranije čuli, moramo priznati, jer nismo klasični hardveraši i testeri (bolji smo od njih, hehe!), no srećom smo upoznali i ovaj brand. Ukratko, ovaj tablet koji je svojevrsna kopija iPada nas je ugodno iznenadio. Istina, kao i svaki uređaj ima i svojih dobrih i loših strana, no prevladavale su one dobre.

Na testu smo imali tablet s vrlo dobrim ekranom, solidnom hardverskom konfiguracijom koja je korektno odrađivala svoj posao, sve u svemu kako god smo ga okrenuli ACME TB04 je držao vodu. Ima malo slabiji zvuk i sporije mu se puni baterija, ali zato ima odličnu cijenu i nalazi se u prodaji u Hrvatskoj. Ako nas pitate bismo li preporučili kupovinu, odgovor je potvrdan.

Inače, ACME TB04 možete kupiti u po vrlo povoljnoj cijeni od 1.399 kuna, ne vjerujemo da za ove novce možete kupiti bolji tablet s 9,7 inčnim ekranom i omjerom 4:3.

Informaciju više o ACME TB04 tabletu možete pronaći i na službenim .

+ Hvalimo
+ veliki IPS ekran omjera 4:3
+ pregršt ulaza i izlaza
+ vrlo solidno trajanje baterije
+ vrlo se malo zagrijava prilikom igranja video igara
+ cijena

– Zamjeramo
– baterija se sporo puni
– vrlo tih zvuk
– muči se s grafički zahtjevnijim igrama
– punjač nije microUSB
– ima samo kratki USB kabel

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.