Acer Aspire Switch 10 recenzija – malen, simpatičan, radišan…

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Acer Aspire Switch 10 recenzija – malen, simpatičan, radišan…

Novi Acer Aspire Switch 10 2-u-1 hibrid je zanimljiv po više karakteristika. Jedna od jačih svakako je njegova svestranost, robusnost i primamljiva cijena.

Oglas

Iz ne tako daleke Slovenije stigao nam je još jedan hibridni prijenosnik koji ima sve elemente za popularnost i u Lijepoj našoj. Novi Acer Aspire Switch 10 nam se bzo uvukao pod kožu, a za razliku od nekih prethodnih kompanijinih modela osjetili smo puno veću čvrstoću i robusnost. Ako želite biti na terenu, na raznim lokacijama i u raznim radnim uvjetima onda vam treba nešto “čvršće”. Pokazalo se kako Acer Aspire Switch 10 ima te karakteristike.

Prodaja Acerovih prijenosnika u posljednje vrijeme baš i nije najbolje, no ovaj model svakako bi mogao skrenuti pažnju javnosti na ovu pomalo nepravedno zapostavljenu kompaniju koja zna napraviti jako dobar uređaj po vrlo prihvatljivim cijenama. Ovo je priča o jednom takvom uređaju koji ima vrlo dobar odnos uloženog i dobivenog – za malo novca dobiti prijenosnik i prilično kvalitetan tablet na Windowsima, kombinacija uopće nije loša.

Premijerno je Acer Aspire Switch 10 predstavljen krajem travnja, u prodaji je već neko vrijeme, a nama se svidjela činjenica kako radi na Intelovom Atom procesoru. Zašto? Praktički sve prijenosnike koje smo testirali na Atomu su radili jako pouzdano i prilično brzo, tako da to isto očekujemo i od ovog mališana s 10 inčnim ekranom.

Prvo ćemo “prošvrljati” po vanjskom izgledu ovog simpatičnog mališana, a nakon toga ćemo i isprobati i vidjeti koliko je uopće moćan i što sve može, odnosno kako se ponaša u radu s aplikacijama.

Dizajn, ulazi i izlazi

Hibridni prijenosnik koji smo dobili na test dolazi u sivoj kutiji koja odražava i njegov duh… i boju. I sam je uređaj sive boje koja mu prilično pristaje. Inače, njegov puni naziv je Acer Aspire Switch 10 SW5-011-1251. Ovaj dodatak mu nije nešto seksi, pa ga više nećemo niti spominjati, ali čisto da znate.

U kutiji smo osim samog hibridnog prijenosnika pronašli li prilično maleni punjač koji se sastoji iz dva dijela – oni “pipci” koji ulaze u utikač se mogu odvojiti. Inače sam punjač po veličini podsjeća na one koje imaju smartfoni i tableti. U kutiji se nalaze i upute za rad, garancija, odnosno sva ona potrebna papirologija.

Acer Aspire Switch 10 je prijenosnik koji radi na Windows 8.1 operativnom sustavu što dokazuje naljepnica s donje strane, a naljepnica na ekranu nam pokazuje kako je unutra “Intel inside” procesor. Ekran se može u potpunosti odvojiti od tipkovnice i touchapda – kao spoj postoje dvije vodilice te srednji kontakt. Ono što nam se svidjelo je kako nema nikakvog gumba koji treba stisnuti kako bi se odvojili, nego ih zajedno drži jaki magnet. Isto tako, ono što smo primijetili je i dok je spojen ekran se može otvoriti do negdje 160 stupnjeva (možda i više) što je vrlo bitno ako se primjerice vozite u vlaku i radite na Acer Aspire Switch 10 hibridu.

S obzirom da se ekran može odvojiti, možete ga i okrenuti na drugu stranu i koristiti za pokazivanje, ili kao malo deblji tablet. Uglavnom, uma četiri položaja – Notebook, Pad, Display i Tent. Jako nam se svidio ovaj “patent”, vrlo je čvrst i praktičan… a i možete nekoga zafrkavati kao da “kidate” ekran, neki bi mogli i nasjesti :)

Kako se ekran, odnosno tablet dio može odvojiti od tipkovnice i touchpada, opisat ćemo ih odvojeno, jednostavnije je.

Tablet
Tablet dio Acer Aspire Switch 10 hibridnog prijenosnika je onaj “teži dio”, pri tome mislimo zaista po težini. Prilično je čvrst i robustan, kućište je napravljeno od aluminija. Nekako nam se čini kako bi mogao biti i tanji i malo zaobljeniji, ali neka im bude. S prednje se strane nalazi 10,1 inči ekran iznad kojeg se nalazi web kamera. Lijevo od kamere vam je prikazano u kojim se sve položajima može postaviti ovaj hibridni prijenosnik, što smo već ranije spomenuli.

Ispod ekrana nalazi se kapacitivna Windows tipka, preko nje možete također upaliti ovaj tablet. Još niže, u lijevom i desnom kutu nalaze dva zvučnika. Sa stražnje strane nema kamere. Pod prstima ćete osjetiti metal, odnosno brušeni aluminij koji je razvijen pomoću Acerove NIL tehnologije (Nano-Imprint Technoogy). Daje dosta ugodan osjećaj držanja u rukama i djeluje prilično elegantno, iako nam se nekako čini kako je teži nego što bi očekivali.

Što se ulaza i izlaza tiče, svi su smješteni s po lijevom i desno rubu. Idemo redom, lijevo se nalazi ulaz za slušalice/mikrofon, tipka za paljenje i gašenje, te tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka. Po desnom ćete rubu pronaći mikrofon, microSD, microUSB i microHDMI, te posljednji je ulaz za punjač.

Nema se tu što puno reći – čvrsto, kompaktno i robusno. Ne previše lijepo, ali funkcionalno.

Tipkovnica, touchpad
Dio oko tipkovnice je također metalni, kao i šarka iznad tipkovnice i srebrne je boje. Čak što i više, unutra je prilično jak magnet koji spaja tablet i tipkovnicu. Od ulaza i izlaza s desne strane ćete pronaći jedan USB 2.0 ulaz pune veličine, koji je naravno funkcionalan jedino kada je tablet spojen s tipkovnicom.

Sama tipkovnica je prilično zgodna. Tipke su nam se pokazale bolje nego što smo očekivali, vrlo su ugodne za rad što nismo očekivali kod ovako jeftinog prijenosnika. Naravno, smanjenih su dimenzija kako bi cijela tipkovnica bila u skladu s tablet dijelom. Naravno, nema pozadinsko osvjetljenje.

Touchpad je također prilično zgodan. Prostire se ispod tipkovnice i prilično je velik u odnosu na okolinu. Također je  srebrne boje kao i okolina, nešto ne niže pozicioniran i napravljen je od samo jednog dijela (površine). Reagira dobro na korisničke komande i nismo osjetili neke probleme u radu. Touchpad podržava multitouch (rad s dva prsta).

Ono što smo primijetili je kako Acer Aspire Switch 10 klizi dok ga stavite na radni stol. Naime, ima dvije gumene nožice s donje strane, no one ispod šarke su plastične i jednostavno – klize. To nije dobro za stabilan rad.

Acer Aspire Switch 10 je težak 1,17 kilograma, a dimenzija je 26,16 (širina) x 17,78 (dubina) x 1,02 (visina) centimetara.

Vanjski nas izgled baš i nije očarao, onako više klasičan. Najviše nam se svidjela jaka magnetna šakra. A što ćete :)

Ekran

Ekran je prilično solidan, prilično je ugodan za rad. Acer Aspire Switch 10 ima 10, 1 inčni IPS ekran (aktivna TFT matrica, LED pozadinsko osvjetljenje) sa širokim kutem gledanja od 178 stupnjeva. Rezolucija je HD od 1366×768 točaka, po nama vrlo primjerena za ovu veličinu. Vrlo je robustan a i pohvalno je što ima Gorilla Glass 3 zaštitu.

Ekran je naravno osjetljiv na dodir, podržava multitouch u 5 točaka, što je solidno. Ikone na ekranu su prilično oštre i jasne, tako da će sam rad na Acer Aspire Switch 10 hibridnom prijenosniku biti ugodan. Ono što nama uvijek smeta je rad u Windows OS-u na malim ekranima, ikone su presitne. Naravno, to nije problem ovog hibrida nego samog OS-a koji nije na taj način optimiziram. Još to na 10 inčnim ekranima izgleda vrlo solidno, zamislite kako to izgleda na 8 inčnim ekranima. Koma…

Svakako preporučujemo nabavku neke od “dodirnih olovki”, već se odavno proizvode one s “gumicama” na vrhu, odlično će vam poslužiti u radu.

Inače, nećemo zaboraviti spomenuti kako je u ekran ugrađena Zero Air Gap tehnologija koja omogućuje bolju osjetljivost ekrana na dodir, kao i manju refleksiju svjetla. Isprobali smo to i zaista je ekran prilično osjetljiv, možete po njemu tapkati i noktom, sve radi. Što se tiče refleksije svjetlosti na otvorenom i to smo probali – ponešto je bolji od nekih drugih ekrana, ali ne pretjerano. To bi trebalo mjeriti nekim instrumentima, što nas iskreno baš i ne zanima…

Isto tako, ugrađena je i Acer LumiFlex tehnologija koja prilagođava osvjetljenje ekrana i oštrinu boja, ovisno gdje se nalazite, odnosno što radite na prijenosniku – radite u uredskom paketu, surfate Internetom, gledate film i li igrate video igre.

Ukratko, ekran je vrlo solidan.

Hardver (procesor, grafika, RAM, ROM)

Acer Aspire Switch 10 ima vrlo solidan hardver. Prvo što moramo istaknuti je procesor, radi se o hvaljenom Intel Atom Z3745 procesoru na 1,33 GHz (u Turbo Burst modu na 1,86 GHz), s 2 MB L2 cache memorije i 64-bitnim instrukcijskim setom. Procesor je proizveden u 22-nanometarskoj tehnologiji, podržava do 4 GB LPDDR3 brze RAM memorije. Integrirana grafika je Intel HD a radi na 311 MHz, odnosno u Turbo modu na 778 MHz.

Ugrađeno je 2 GB LPDDR3 RAM-a, te ima eMMC disk od 32 GB (ima i model od 64 GB). Sam disk je solidne brzine, testirali smo ga i saznali kako čita podatke brzinom od 128,11 MB/s, a zapisuje u prosjeku oko 57,34 MB/s. Ako vam ovaj kapacitet nije dovoljan, možete spojiti vanjski disk preko USB ulaza koji se nalazi u desno od tipkovnice.

Kamere

Nemamo što tu puno reći, ima samo jednu, prednju VGA web kameru, nema stražnje kamere. Ova pednja nije vrijedna spomena.

Audio/video

Zvuk dolazi iz dva zvučnika koji se nalaze ispod ekrana. Zvuk je tako-tako, solidno jak ali previše “plitak”, odnosno previše ima visokih tonova, basa praktički niti nema. Dovoljno je za, kako se ono kaže, nužno zlo. Ali je prilično jak, čak toliko da… smeta… :)

Inače, što se tiče gledanja filmova i slušanja glazbe, video i audio playeri rade odlično. Naravno, Intelov procesor je i više nego dovoljno jak za ugodan rad na ovom prijenosniku.

Gledanje filmova je i više nego dobro na Acer Aspire Switch 10 hibridnom prijenosniku, dok nas zvuk nije dojmio.

Operativni sustav, dodatne aplikacije

Kao operativni sustav je za ovaj hibridni prijenosnik odabran Windows 8.1 32-bitni. Od dodatnih aplikacija pronaći ćete Office 365 probnu inačicu (trial), a pronašli smo i Acer Remote Files, Evernote, TuneIn (razne radijske stanice, streaming), Acer Portal, Acer Quick Access, Acer Recovery Management, Acer Video Player,…

Sam rad u Windowsima je najjednostavnije rečeno – normalan. Očito je da je dobro pogođena kombinacija, hardvera, Intel procesora i Windowsa, sve radi korektno, nismo primijetili nikakva usporenja ili probleme u radu Acer Aspire Switch 10 hibridni prijenosnik.

Povezivost

Klasika – Wi-Fi 802.11a/b/g/n i Bluetooth 4.0 + HS. To je to.

Baterija

Slabija strana ovog prijenosnika. Litij-polimerska baterija nam je na čekanju izdržala tek 2-3 dana, u radu tek 5-6 sati, to bi trebalo trajati više.

Zaključak

Zgodan je i simpatičan ovaj maleni Acer Aspire Switch 10 hibridni prijenosnik. Ipak, očekivali smo više. Ono po čemu ćemo ga pamtiti je vrlo dobar 10,1 inčni ekran, vrlo solidan hardver na čelu s Intelovim procesorom, te vrlo solidan rad u Winodwsima. Nekako nam se najviše svidio način spajanja ekrana i tipkovnice preko magnetne šarke koja funkcionira odlično.

Što se tiče samog dizajna nekako smo – neutralni, nije nam se niti svidio niti nije. Na kameru zaboravite, osim ako razmišljate o video konferencijama. Zvuk mu također nije jača strana, previše visokih tonova, kao niti baterija koja bi trebala trajati duže i na čekanju i u radu.

No, zato mu je cijena prilično privlačna. Dok smo pisali ovu recenziju pronašli smo ga u prodaji u Hrvatskoj po cijeni od  2.649 – 2.899 kuna. Detaljnije informacije potražite na .

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

+ Hvalimo
+ vrlo solidan HD ekran s Gorila Glas zaštitom
+ brzi Intel procesor
+ fleksibilnost u radu (šarka)

– Zamjeramo
– kričav zvuk
– baterija
– samo jedna kamera (prednja, web)

Acer Aspire Switch 10 hibridno prijenosno računalo / tablet – osnovne hardverske karakteristike:
– EKRAN: 10,1 inčni IPS HD 1366 x 768 točaka, Gorilla Glass 3 zaštita
– PROCESOR: 4-jezgreni Intel Atom Z3745 na 1,33 GHz (u Turbo modu na 1,86 GHz)
– GRAFIKA: Intel HD integrirana na 311 MHz ( u Turbo modu na 778 MHz)
– RAM: 2 GB LPDDR3 RAM-a
– POHRANA PODATAKA: 32 GB eMMC (proširivo preko microSD ulaza)
– KAMERE: VGA prednja
– OS: Android Windows 8.1, 32-bitni
– BATERIJA: 2 ćelijska
– OSTALE ZNAČAJKE: Wi-Fi 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4.0
– DIMENZIJE: 26,16 (širina) x 17,78 (dubina) x 1,02 (visina) centiemtara
– TEŽINA: 1,17 kilograma

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 6 za Dizajn
Ekran
Ocjena 8 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 7 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 3 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 5 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 7 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 6 za Povezivost
Baterija
Ocjena 5 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

6.18

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Na prvi pogled djeluje vrlo simpatično. Ekran i procesor su mu najjače strane, kao i relativno ugodan rad u Windows 8.1 OS-u. No, je li to dovoljno za kupovinu, bez obzira na nisku cijenu?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.