Aakash 4 stiže u Indiju, još bolja četvrta generacija najjeftinijeg tableta na svijetu

Fotografija članka: Aakash 4 stiže u Indiju, još bolja četvrta generacija najjeftinijeg tableta na svijetu

U više smo navrata pisali nevjerojatnom indijskom tabletu poznatim pod nazivom Aakash, a koji je u prvom redu namijenjen školarcima i studentima. Indijci najavljuju i četvrtu generaciju tableta.

Oglas

Osnovna karakteristika ovog tableta je njegova nevjerojatna cijena od tek nekoliko desetaka dolara. Naravno, hardverska konfiguracija nije zadnja riječ tehnije (nije niti blizu!) ali na ovom tabletu ćete odraditi sve što je potrebno kako bi se mogli educirati, surfati Internetom i gledati multimedijske sadržaje.

I najnoviji model će se pojaviti uz blagoslov indijske vlade koja će ponovo sufinancirati njegov razvoj i prodaju po vrlo niskim cijenama. Koliko je ovo važan projekt za indijske studente govori i podatak kako su do sada prva tri modela distribuirana u više od 25.000 indijskih škola i 400 fakulteta.

Kada smo već spomenuli hardversku konfiguraciju, recimo i to kako je o specifikacijama novog četvrtog Aakash tableta odlučivalo tamošnje Ministarstvo za razvoj ljudskih resursa (Ministry of Human Resource Development, MHRD) te Odjel za elektroniku i informacijske tehnologije (Department of Electronics and Information Technology, DeitY), tako da je kod njih sve usklađeno.

Saznajemo kako će se novi Aakash tablet u javnosti predstaviti 12. srpnja. Podsjetimo se i kako je kompanija Datawind iz Velike Britanije razvila prva dva tableta, no na ovaj najnoviji model su još uvijek otvoreni razgovori. Naime, prvi je Aakash model imao prilično loš ekran osjetljiv na dodir, a drugi je bio osjetno bolji upravo zbog osjetno boljeg kapacitivnog ekrana.

Aakash 4 02

Indijska vlada je odlučila kako će Aakash IV imati 7 inčni ekran, ne smije biti teži od 500 grama i ne smije biti deblji od 1,9 centimetara. Morat će imati ne manje od 1GB DDR3 SDRAM-a, najmanje 4GB prostora za pohranu podataka proširivo preko microSD ulaza (do 32GB), te baterija mora trajati najmanje 5 sati (za surfanje) i 3 sata gledanja videa u kvaliteti od 720p. I naravno, radit će na nekoj od novih inačica Android, no spominje se i “dual boot” odnosno dva operativna sustava (drugi je Ubuntu Linux) koji se može učitati preko microSD kartice (ne mora biti integriran u sam tablet). Naravno, novi web browseri će morati podržavati HTML5.

Isto tako, tablet će morati biti na standardno engleskom jeziku, ali će podržavati i indijske jezike (Hindi, Tamil i Punjabi). Kada sve ovo zbrojimo, cijena mu ne bi smjela biti veća od 24,65$. Kako vam se ovo čiti? Mi mislimo da indijska vlada radi itekako dobar posao za svoje mlade i za budućnost države. Nadamo se da će ovaj članak pročitati i netko iz Vlade RH i možda napraviti nešto slično. Iskreno, to bi im bio sjajan potez, financijski ne bi pretjerano koštao, a osjetno bi im se popravila ugled  narodu. Bar tako mi mislimo :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.