AAI@EduHr – 10 godina uspješnog rada Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture

Fotografija članka: AAI@EduHr – 10 godina uspješnog rada Autentikacijske i autorizacijske infrastrukture

Zahvaljujući sustavu AAI@EduHr više od 800.000 hrvatskih studenata, učenika i profesora već 10 godina posjeduje i uspješno koristi takve identitete što im omogućuje korištenje više od 500 različitih elektroničkih usluga.

Oglas

Bez elektroničkog identiteta danas je nezamislivo uspješno raditi i djelovati u okruženju kojega čine Internet i nove tehnologije. Sustav AAI@EduHr u produkcijski je rad pušten 1. ožujka 2006. godine. U proteklih se 10 godine afirmirao kao temeljni i pouzdani posrednički sustav znanosti i obrazovanja u Republici Hrvatskoj. Sveučilišni računski centar (Srce) uspostavio je, razvija i održava sustav AAI@EduHr uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Razvoj sustava AAI@EduHr započet je 2003. godine, a uz zaposlenike Srca u timu koji je tada radio na uspostavi sustava AAI@EduHr sudjelovali su i zaposlenici CARNeta. Timu Srca koji je tada pripremao projekt razvoja nacionalne akademske autentikacijske i autorizacijske infrastrukture bilo je posve jasno kako projekt može uspjeti jedino bude li osigurao pouzdanu i sigurnu, informacijski kvalitetnu i potpunu infrastrukturu koja će biti široko prihvaćena i korištena.

Stoga posebno ističemo kako danas sustav AAI@EduHr obuhvaća 229 imenika matičnih ustanova s više od 830 000 elektroničkih identiteta i više od 500 usluga te omogućuje sigurno i jednostavno korištenje elektroničkih identiteta za pristup mrežnim i mrežom dostupnim uslugama.

Trajna je zadaća Srca omogućiti akademskoj i istraživačkoj zajednici, kao najnaprednijem dijelu društva stalni pristup najnovijim tehnologijama i svim potrebnim izvorima znanja i informacija. U današnje ‘umreženo’ doba takvu je zadaću nemoguće ostvariti bez sustava pouzdanih i prepoznatljivih elektroničkih identiteta, pa je baš zato sustav AAI@EduHr jedna od najvažnijih, temeljnih komponenti moderne e-infrastrukture za koju je Srce zaduženo i koju uspješno održava i razvija.
– dr.sc. Zoran Bekić, ravnatelj Srca

Sustav AAI@EduHr povezan je s projektom e-Građani i sustavom NIAS u Republici Hrvatskoj te je prihvaćen u svijetu i povezan s odgovarajućim globalnim sustavima eduroam (Education Roaming; ) i eduGAIN (GÉANT Authorisation and Authentication Infrastructure; ).

Srce je u Hrvatskoj i u svijetu prepoznato kao nacionalni koordinator sustava AAI@EduHr te nastavlja aktivno sudjelovati u nacionalnim aktivnostima (projekt e-Građani Vlade RH), međunarodnim tijelima (radne skupine REFEDS i TF-MNM) i EU projektima (GEANT4).

Prisutnima se videokonferencijskim putem obratio i Valter Nordh, Nordunet, član upravljačkog tijela GÉANT-a konstatirajući kako se u europskoj akademskoj i istraživačkoj zajednici i globalnoj e-infrastrukturi prepoznaju postignuća Hrvatske u području posredničkih sustava te uključenost Srca u odgovarajuće razvojne aktivnosti.

Razvoj AAI@EduHr započet je prije više do 10 godina, u vrijeme kad su mnogi samo pričali o autentikacijskim i autorizacijskim infrastrukturama, ali ih je malo doista započelo graditi posredničku infrastrukturu koju danas pod imenom federacija elektroničkih identiteta smatramo temeljnim sustavom koji omogućuje siguran, pouzdan i standardiziran pristup mreži i mrežnim resursima istovremeno štiteći privatnost krajnjeg korisnika. Naša je AAI@EduHr od samoga početka omogućavala dobivanje elektroničkog identiteta svim studentima, nastavnicima i istraživačima u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.
– mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu

Prepoznajući kako posebnu pozornost treba posvetiti očuvanju povjerenja u pouzdanost i kvalitetu sustava Srce nizom aktivnosti nastoji ne samo održavati nego i unapređivati organizacijske, informacijske i tehničke elemente AAI@EduHr. Tako i tijekom 2016. godine, u kojoj sustav AAI@EduHr slavi 10. godišnjicu produkcijskog rada, planiramo  iskorake vezane uz unaprjeđenje organizacijskih elemenata, sigurnosti i pouzdanosti sustava AAI@EduHr te ispitivanje i implementaciju alternativnih metoda i protokola za autentikaciju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.